Hirdetés
. Hirdetés

A HP közzétette 2006 I. negyedévi eredményeit

|

A HP ma nyilvánosságra hozta 2006. január 31-én zárt első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 22,7 milliárd dollár nettó értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 6%-kal (az árfolyamhatást korrigálva 8%-kal) magasabb a 2005 első negyedévi értéknél.

Hirdetés

A cég nem GAAP szerinti (bizonyos tételeket nem tartalmazó) üzemi eredménye 1,7 milliárd dollárt tett ki, nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyeresége (EPS) pedig 48 dollárcent volt az első negyedévben - szemben a 12 hónappal korábbi, 37 centes értékkel. A nem GAAP szerinti pénzügyi adatok nem tartalmazzák azt a 166 millió dollár (részvényenként 6 cent) korrekciót, amelyet a beszerzett immateriális javak amortizációját és a folyamatban lévő kutatás-fejlesztések költségeit figyelembe véve hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén.

Az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei (GAAP) szerint számított üzemi eredmény 1,5 milliárd dollár volt az első negyedévben. A GAAP szerinti korrigált EPS 42 dollárcentet tett ki - szemben az egy évvel korábbi 32 centtel."Terveinknek megfelelően tovább erősítettük a HP pozícióját és sikerült javítanunk az ügyfélkiszolgálás színvonalán is" - nyilatkozta Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatója. "A legtöbb divízióban és földrajzi térségben egyenletes növekedést értünk el, cash flow-nk is kedvezően alakult, és fegyelmezett költséggazdálkodást valósítottunk meg. Bár kemény munka áll még előttünk, már kezdjük látni az eredményeket."

Régió szerinti megoszlásban az alábbiak szerint alakult a HP árbevétele 2005 és 2006 első negyedéve között. Észak- és Dél-Amerika: 10%-os növekedés 9,7 milliárd dollárra; EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika): 1%-os növekedés 9,4 milliárd dollárra; Ázsia és a csendes-óceáni térség: 6%-os növekedés 3,5 milliárd dollárra.

Személyi Rendszerek (PSG):
A PSG 7,4 milliárd dolláros árbevétele 8%-kal múlja felül az egy évvel korábbi értéket. Az eladott termékvolumen 16%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. Az asztali és a noteszgépek forgalma 1 illetve 26%-kal élénkült az előző év megfelelő adatához képest. A kéziszámítógépekből származó árbevétel 6%-kal emelkedett. Az otthoni felhasználásra szánt PC-knél 18%-os forgalomjavulás figyelhető meg 2005 első negyedéve óta.

A Személyi Rendszerek divízió 293 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 3,9%-át tette ki - szemben az egy évvel korábbi 147 millió dollárral, ami az árbevétel 2,1%-ának felelt meg.

Nyomtatás és Képalkotás (IPG):
Az IPG 6,5 milliárd dolláros első negyedévi árbevétele 8%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A magánfelhasználóknak szánt hardverek forgalma 1%-kal növekedett az előző év megfelelő időszaka óta. Ez a többfunkciós eszközök eladott darabszámában megfigyelt 20%-os erősödésnek köszönhető.

Az üzleti célú hardverek árbevétele 6%-kal nőtt 2005 első negyedévével összehasonlítva. A HP 36%-kal több színes lézernyomtatót és 40%-kal több többfunkciós nyomtatót adott el, mint 12 hónappal korábban. A kellékanyagok forgalma 11%-kal emelkedett. A divízió üzemi eredménye 973 millió dollár volt (az árbevétel 14,9%-a) - szemben az egy évvel korábbi 932 millió dollárral (az árbevétel 15,4%-a).

Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek (ESS):
Az ESS 4,2 milliárd dolláros árbevételről számolt be az első negyedévben - 5%-kal többről, mint egy évvel korábban. A szabványos szerverekből származó árbevétel 6%-kal növekedett. A hálózati tárolóeszközök forgalma 4%-kal, az üzletileg kritikus (business-critical) rendszerek forgalma pedig 1%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta. A Nagyvállalati Tárolórendszerek és Szerverek divízió 326 millió dollár üzemi nyereséget jelentett az első negyedévre (az árbevétel 7,7%-a), szemben az előző év hasonló időszakának 69 millió dolláros értékével (az árbevétel 1,7%-a).

HP Szolgáltatások (HPS):
A HP Szolgáltatások árbevétele 2%-kal, 3,8 milliárd dollárra csökkent a vizsgált 12 hónapban. A technológiai szolgáltatások 2%-kal, a menedzselt szolgáltatások illetve a tanácsadási és integrációs szolgáltatások pedig 1-1%-kal kevesebb forgalmat generáltak, mint egy évvel korábban. Az árfolyamhatást korrigálva a HPS árbevétele 3%-kal nőtt 2005 első negyedéve óta.

A divízió 293 millió dolláros üzemi eredménye az árbevétel 7,8%-át tette ki - szemben az egy évvel korábbi 281 millió dolláros szinttel, ami az árbevétel 7,4%-ának felelt meg.SzoftverekA HP Szoftverdivíziója 304 millió dolláros árbevételt regisztrált a vizsgált három hónapban. Ez az összeg 29%-kal múlja felül a 2005 első negyedévére jellemző értéket. A HP OpenView szoftver eladásából 34, a HP OpenCall szoftver értékesítéséből pedig 19%-kal több árbevétel keletkezett, mint egy évvel korábban. A vállalat az első negyedéven zárta le a Peregrine Systems akvizícióját, és kibővítette a felvásárolt vállalat eszközeivel és szolgáltatás-felügyeleti komponenseivel a HP OpenView szoftverportfóliót. A divízió egy évvel korábbi 38 millió dolláros üzemi vesztesége 9 millió dolláros nyereséggé alakult át (az árbevétel 3%-a).

Finanszírozási Szolgáltatások (HPFS):
A szervezet 496 millió dolláros árbevétele 11%-kal marad el az egy évvel korábbi szinttől. A finanszírozási volumen 10%-kal, a nettó eszközportfólió pedig 2%-kal csökkent. Az üzemi eredmény 38 millió dollár volt az első negyedévben - ez az árbevétel 7,7%-ának felel meg, és gyengülést jelent az egy évvel korábbi 45 millió dolláros eredményhez viszonyítva (az árbevétel 8,1%-a). EszközgazdálkodásA HP 6,7 milliárd dolláros készletszinttel zárta a negyedévet - ez 146 millió dollárral, illetve 389 millió dollárral kevesebb az előző negyedévi és a 12 hónappal korábbi értéknél. A vevőkövetelések állománya (8,7 milliárd dollár) az előző negyedév óta 1,2 milliárd dollárral csökkent, míg 2005 első negyedévével összevetve 14 millió dollárral emelkedett.

A vállalat első negyedévben kifizetett, részvényenként 8 dollárcentes osztaléka 227 millió dollár készpénz felhasználását tette szükségessé. A HP 1,4 milliárd dollár értékben vásárolt vissza papírokat részvényeseitől. A negyedév során a vállalat 1,7 milliárd dollár értékű előre fizetett, határidős részvényvisszavásárlási programot indított egy külső befektetési bankkal annak érdekében, hogy mérsékelje a kb. egy éves időszak alatt végrehajtandó visszavásárlási tranzakciók árfolyamingadozásainak kockázatát. Ezen túlmenően a HP igazgatótanácsa további 4 milliárd dollár értékben engedélyezte újabb törzsrészvények visszavásárlását. Ezekkel az ügyletekkel a vállalat a dolgozói juttatási programok keretében indított részvénykibocsátások okozta részvényhígulást kívánja ellensúlyozni, illetve opportunista jellegű részvényvásárlásokra is fel kívánja használni az engedélyt.

A HP 12 milliárd dollár bruttó készpénzállománnyal (azaz 11,9 milliárd dollár készpénzzel és rövid futamidejű, könnyen készpénzzé tehető eszközzel, valamint 30 millió dollárnyi rövid és hosszú lejáratú befektetéssel) zárta a negyedévet. Jövőbeni kilátásokA HP 22,4 és 22,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít a 2006. pénzügyi év második negyedévében. A nem GAAP szerinti EPS-becslés 47-49 cent, a GAAP szerinti EPS-becslés pedig 43-45 cent ugyanerre az időszakra. A nem GAAP szerinti korrigált EPS-becslés nem tartalmazza azt a részvényenként mintegy 4 cent korrekciót, amit a beszerzett immateriális javak amortizációjával kapcsolatban hajtottak végre az adózás utáni eredmény szintjén. A második negyedévre becsült nem GAAP szerinti és GAAP szerinti korrigált EPS 3-4 cent, részvényalapú kompenzációs költséget tartalmaz.

A HP előrejelzése szerint a 2006. teljes pénzügyi év árbevétele várhatóan 90 és 91 milliárd dollár, a nem GAAP szerinti korrigált EPS értéke pedig 1,90 és 1,95 dollár között alakul.A 2006. pénzügyi év egészére becsült, GAAP szerinti korrigált EPS értéke várhatóan 1,72 és 1,77 dollár között lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.