Hirdetés
. Hirdetés

A kínai áramhiány miatt leálltak a Tesla, az Intel és a Toyota számára alkatrészeket szállító gyárak is

|

Emelkedhetnek az elektromos autók akkumulátoraihoz és a napelemek előállításához használt nyersanyagok árai.

Hirdetés

A világ legnagyobb elektromos járműakkumulátor-gyártója, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL, amely épp 7,34 milliárd eurós beruházással akkumulátorprojektet indít Magyarországon) és az Intel is azon nagyvállalatok között van, amelyek hat napra leállítják gyáraikat a kínai Szecsuán tartományban a térségben tomboló hőhullámmal összefüggő áramhiány miatt.

A lépés olyan cégek gyárát érinti, mint a Tesla akkumulátor-beszállítója, a CATL, az Apple beszállítója, a Foxconn Technology, a Toyota, a Texas Instruments, a Volkswagen, az Onsemi és további vállalatok.

Kína elrendelte, hogy az összes szecsuáni gyár augusztus 20-ig szüneteltesse működését, hogy enyhítse az elektromos hálózatra nehezedő nyomást, miután Kína 60 éve legsúlyosabb hőhulláma miatt megnövekedett a légkondicionáló berendezések használata. A CNN szerint a hőmérséklet több városban 40 Celsius-fok fölé emelkedett.

Hirdetés

A Sichuan Daily kínai állami hírügynökség jelentése szerint a hatóságok megpróbálják a régióban lévő lakosság számára biztosítani a villamos energiát, mivel a hatóságok szerint Szecsuán az áramellátás "legsúlyosabb és legszélsőségesebb pillanata" előtt áll. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a régió vízenergiára támaszkodik, így különösen ki van téve a hőhullámnak és a szárazságnak, amely szintén kiszárítja a víztározókat.

Ahogy a CNN megjegyezte, Szecsuán fontos terület a félvezető- és napelemipar számára. A gyártók a napelemes fotovoltaikus és elektronikai iparban használt nyersanyagokért, például a poliszilíciumért - a napelemek kulcsfontosságú összetevőjéért - özönlenek az ásványi erőforrásokban gazdag régióba. A tartomány a lítium bányászatának egyik fontos központja is, amelyet elektromos autók és okostelefonok akkumulátorainak gyártásához használnak.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az ideiglenes leállás a kínálat csökkenésével mind a poliszilícium, mind a lítium árát növelheti. Augusztus 17-én, mindössze két nappal a leállás után az iparági tisztviselők megerősítették a Bloombergnek, hogy a poliszilícium ára valóban emelkedett.

Egyes vállalatok azonban nem számítanak túl nagy fennakadásokra. A Bloomberg szerint a Foxconn - amely az Apple iPadjeit gyártja a régióban - azt mondta, hogy az aszály egyelőre nincs nagy hatással rájuk. A Volkswagen pedig állítólag hétfőn megjegyezte, hogy nem számít hosszú szállítási késésekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.