Hirdetés
. Hirdetés

A kínai lezárások durván emelik chipcégek, autógyártók és ipari vállalatok profitkockázatát

|

Az ipari cégek, köztük a chipgyártók, illetve az SK Hynix és a Mercedes Benz autógyártó arra figyelmeztettek, hogy Kína szigorú COVID-19 korlátozása fokozza az ellátási lánc zavarát és növeli az üzleti kilátások bizonytalanságát.

Hirdetés

Kínai "zéró Covid" politika az Omikron variáns elleni küzdelem érdekében újabb zárlatokat hozott, gyárakat kényszerítve bezárásra és súlyosbítva a globális ellátási lánc akadozását. Több mint 40 városban teljes vagy részleges zárlat van érvényben, és Sanghaj, az ország pénzügyi fővárosa több mint egy hónapja el van szigetelve.

Ez megrázta a pénzügyi piacokat, amelyek aggódnak a világgazdaságot ért csapás miatt, amely még csak most lábadozik a világjárvány okozta visszaesésből. És miközben a vállalatok igyekeznek lépést tartani az emelkedő munkaerő- és nyersanyagárakkal, az ukrajnai orosz invázió és a hozzá kapcsolódó nyugati szankciókkal együtt felhajtották az energiaárakat.

Hirdetés

"Az ellátási lánc problémái, az orosz-ukrán háború és a kínai Covid-hatások együttesen mintegy 6 százalékponttal negatívan befolyásolták a negyedéves bevételt" - mondta Larry Culp, a General Electric vezérigazgatója a Reuters tudósítása szerint. Culp, aki nem számít arra, hogy a GE idén teljes mértékben ellensúlyozni tudja az inflációt, kifejtette, hogy a vállalat alaposan megvizsgálja a költségeket és decentralizáltabbá válik, hogy üzleti tevékenységét közelebb tudja vinni az ügyfelekhez és javítani tudja az árakat.

A 3M, egy másik amerikai ipari óriás azt közölte, hogy a kínai zárlatok és az ukrán válság lassította az áprilisi eladásokat. A chiphiánnyal és magas nyersanyagköltségekkel már amúgy is küzdő vállalat azt mondta, hogy folytatja az áremeléseket az inflációs és ellátási lánc költségeinek ellensúlyozására, és ezzel a GE-hez csatlakozott, amely már emelte az árakat, és a szolgáltatási szerződéseiben lévő áremelési záradékokra hivatkozott.

A japán sörgyártó Asahi Group részvényei szerdán megugrottak, miután bejelentette, 14 év óta először emeli a dobozos sör árát, hogy megbirkózzon az emelkedő anyag-, energia- és szállítási költségekkel.

A dél-koreai SK Hynix, a világ második legnagyobb memóriachipgyártója szerint a kínai zárlat a legnagyobb kockázat, amely a mobil és személyi számítógépek chipkeresletének gyengülését okozza, bár a második félévben élénkülésre számít, mivel a gyártók az év végi vásárlási szezon előtt új termékeket dobnak piacra. Az LG Display pedig arról számolt be, hogy a zárlatok okozta ellátási láncproblémák hatással voltak a márciusi negyedévben a panelgyártásra és a szállításokra.

"Az okostelefonok piacán a kereslet növekedése lassul, különösen Kínában, és a mobil memóriachip-szállítások várhatóan a korai egyszámjegyű százalékban növekednek, ami kissé alacsonyabb az év elején vártnál" - mondta Kevin Noh, az SK Hynix marketingvezetője. Az amerikai chipgyártó Texas Instruments a vevői gyáraiban bekövetkezett zavarokra hívta fel a figyelmet, és a Wall Street becslései alatt prognosztizálta az idei negyedéves bevételt. A francia-olasz STMicroelectronics chipgyártó, amelynek ügyfelei közé tartozik az Apple és az elektromos autókat gyártó Tesla, a kínai korlátozások miatti átmeneti termeléscsökkenést jelezett.

A Tesla a múlt héten közölte, hogy a leállások miatt mintegy egy hónapnyi gyártási volumen kiesett a sanghaji gyárából, és hogy a termelés korlátozott mértékben indult újra, ami hatással lesz az április-júniusi negyedévben történő szállításokra.

A Mercedes-Benz is arra számít, hogy az ellátási lánc szűk keresztmetszetei és a chiphiány az egész év folyamán károsan hatnak az üzletmenetre. Figyelmeztetett a kínai leállások miatti további bizonytalanságra is a termelés és a piac alakulása körül. A stuttgarti cég más autógyártókhoz, köztük a Teslához és a GM-hez hasonlóan emelte az árakat, hogy ellensúlyozza az inflációs költségeket.

Néhány európai divatipari vállalat, köztük a Prada és a Versace számára szemüvegeket gyártó EssilorLuxottica és a Gucci tulajdonosa a Kering szintén figyelmeztetett, hogy a kínai zárlatok ártanak az eladásoknak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.