Hirdetés
. Hirdetés

A metaversumban Meta versus Tencent háború lehet

|

A Facebook évekig hiába próbálkozott azzal, hogy szolgáltatását a világ legnagyobb okostelefon-piacára is eljuttassa, mielőtt Zuckerberg 180 fokos fordulatot tett volna Pekingben.

Hirdetés

Bár Mark Zuckerberg hivatalosan is átnevezte cégét Meta Platformsra, hogy a világnak egy magával ragadó digitális birodalmat kínáljon, Kínában a Tencent Holdings hasonló technológiai ugrásra készül, sőt közelebb van ehhez, mint a Meta.

A Tencent a Roblox játékplatformjának helyi kiadója, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy virtuális világokat hozzanak létre. A cég futurisztikus, magával ragadó játékokat alkotó fejlesztőket vesz fel. A vállalat még a metaversumhoz kapcsolódó védjegyeket is bejegyeztette közösségi és zenei alkalmazásaira Kínában.

Hirdetés

Bár a Tencent még nem ment el olyan messzire, hogy átalakítsa vállalati identitását - és valószínűleg soha nem is fog -, de a kínai cég talán még a Metánál is jobb helyzetben van ahhoz, hogy a 3D-s világháló sci-fi koncepcióját valósággá tegye - állítja a Bloomberg.

A közösségi hálózatokban gyökerező Tencent kiterjedt üzleti birodalmat működtet, amely a játéktól kezdve a mobilfizetésen át a virtuális irodákig mindent lefed vagy érint. A WeChat szuperalkalmazása már most is nélkülözhetetlen annak az egymilliárd kínai embernek, akik csevegésre, vásárlásra, videónézésre, étel- és taxirendelésre használják.

A hírügynökség beszámolója szerint így nézne ki egy Tencent-központú metaversum: A QQ csevegőalkalmazáson megtervezheted 3D-s avatarodat, és a Tencent Meetingen élőben közvetített hívásokban használhatod a kollégáiddal. Munka után az avatárod beugrik egy PUBG Mobile játékba, és jegyet nyer egy virtuális koncertre a Kugou Musicon. Mivel az időbeosztásod ütközik, eladod a jegyet a WeChaten, hogy másnap reggel új frizurát kapjon az avatárod. Az ehhez hasonló forgatókönyv magában foglalja a videostreaminget, a játékokat, a közösségi hálózatokat, az e-kereskedelmet és a pénzmozgásokat - mindezt a Tencent képességei teszik lehetővé.

De míg a Tencent valószínűleg jobban felkészült a metaverzumra a technológiai infrastruktúrában, Peking online tartalmak és adatbiztonság feletti ellenőrzése bonyolítja a dolgokat. Először is, a Roblox kínai platformja nem kompatibilis a globális verzióval, ami része a mai internet két párhuzamos univerzumának, amelyek vagy Kínát, vagy a világ többi részét szolgálják ki. A Facebook évekig hiába próbálkozott azzal, hogy szolgáltatását a világ legnagyobb okostelefon-piacára is eljuttassa, mielőtt Zuckerberg 180 fokos fordulatot tett volna Pekingben. A Meta valószínűleg kénytelen lenne elfogadni egy helyi versenytársat, például a Tencentet, hogy kitöltse a metaverzumban kitölthesse a "Kína alakú lyukat".

Vajon Kína még nagyobb mozgásteret ad majd a Tencentnek, hogy kiépítsen valamit, ami a Metával azonos eséllyel veheti fel a versenyt a globális színtéren? A Bloomberg válasza: talán. Éppen a múlt hétvégén egy államilag támogatott agytröszt közzétett egy dokumentumot, amelyben felszólította a pekingi kormányt, hogy nemzetbiztonsági okokból fokozza a metaverzum ellenőrzését. A dokumentum szerint Kínának készen kell állnia arra, hogy technológiai és etikai szabványokat állítson fel a metatérrel kapcsolatban, és meg kell küzdenie az olyan kihívásokkal, mint a pénzmosás elleni küzdelem és a szellemi tulajdon védelme. A Tencent nemzeti bajnokként szolgálhatna ebben az ügyben.

De végső soron a metatér nem egy vállalatról vagy egy országról szól. Hanem a fizikai és a digitális világ konvergenciájáról, amelyet több ezer egymással versengő vállalkozás és alkotó tesz lehetővé. Nem számít, ki építi meg, ez a világ még messze van - állítja a Bloomberg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.