Hirdetés
. Hirdetés

A NAV-ot is érintette az adatrobbanás

|

Technológiai távlatokról, alkalmazási területekről és konkrét projektekről beszélgettek a résztvevők az IBM által rendezett Storage Fórumon.

Hirdetés

A Wikibon piaci elemzése szerint a Big Data 2012-ben a világon 11,3 milliárd dollár forgalmat generált, ami 58%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Az elemzőcég hasonló léptékű növekedést jósol a következő két évre is. Ez a hatalmas adattömeg lesz a jövő üzleti sikereinek alapja, hiszen az okos kereskedő jól ismeri majd vásárlóit, akiknek lehetőségük lesz komplex érzékszervi benyomást szerezni a termékekről.


Robyn Schwartz, az IBM egyik vezető kutatója a fórumon többek között megmutatta a kognitív fejlesztési irányokat is, amelyek révén elemző készségeink képesek lehetnek felnőni az adatmennyiség dimenzióihoz. Schwartz a kognitív számítástechnika szakértője, vagyis a gondolkodó számítógép fejlesztési lehetőségeit kutatja. Elmondása szerint az IBM Watson nevű szuperszámítógépe már képes értelmezni az emberi nyelven megfogalmazott kérdéseket, de egyelőre nem képes megérteni egy videó tartalmát és a többi érzékszervünk működéséhez hasonló adatfeldolgozási készséggel sem rendelkezik.

A Big Data és a kognitív számítástechnika kéz a kézben jár: a fejlett adatelemzés megjósolhatja, melyik szín lesz a közelgő nyár slágere, a kognitív számítógép pedig képes lesz érzékletesen közvetíteni a termékek jellemzőit. Például érintőképernyőnk rezgései szimulálják majd, milyen a cipő tapintása, amelyet megvásárolnánk. A technológia fejlődésének eredményeképpen idővel az emberek már ugyanúgy lesznek képesek online vásárolni, mint a jól megszokott sarki boltban.

A Storage Fórum kerekasztal-beszélgetésén állami intézmények és gazdasági társaságok döntéshozói is azokról a konkrét lépésekről beszéltek, amelyeket szervezeteik a nagy adattömegek feldolgozásában most tesznek meg.

Vágújhelyi Ferenc, a NAV informatikai szakfőigazgatója az adatrobbanás mértékét igen érdekes példával szemléltette. Mint azt a szakember elmondta, az adóhatóságnál az elmúlt négy hónapban összegyűlt adat mennyisége ugyanakkora, mint amit 1988 és 2000 között halmoztak fel.

Ezen adatok feldolgozása már nagyrészt online történik, évi 80 millió ügyből mindössze másfél milliót intéznek papíralapon. Ma már a NAV sem csak aggregált adatokkal dolgozik, hanem a tételes ÁFA esetében például atomizált, nagyszámú eseményekkel is. A beszerzett petabájtos tároló mellett ehhez pedig egyre bonyolultabb matematikai modellekre, elemző képességekre van szükség.

Bóday Tamás, a Vodafone szakértője beszélt arról az IBM-mel közös pilot projektről, aminek köszönhetően Isztanbul után Győrben is elkezdték feldolgozni a mobilhasználók anonimizált cellainformációit. Ez a geolokáció segít rekonstruálni az emberek városbeli mozgását, így segítséget nyújthat a közlekedési rendszer optimalizációjában. A szakértő szerint az első eredmények egy éven belül megmutatkoznak majd.

A magyar népszámlálás 11,4 millió kitöltött kérdőívét a KSH számára feldolgozó Educatio ügyvezető igazgatója, Kerékgyártó Sándor szerint a továbblépés lehetősége az adatbázisok összekötésében rejlik. Például a felsőoktatásban végzettek elhelyezkedését figyelő, az Educatio által kezelt diplomás pályakövető rendszer még csak a NAV és az OEP adatbázisaival van összekötve, de ha a foglalkoztatási hivatal adatbázisával is összekapcsolódna, akkor a rendszer nem csak regisztrálni tudná, de munkalehetőséget is ajánlana.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.