Hirdetés
. Hirdetés

A neobankok kora: innováció a banki szférában

|

A digitális átalakulással a bankszektorban is új szereplők jelentek meg az elmúlt évtizedben, a neobankok. Ezek valóban digitális bankok: nincs hagyományos fiókhálózatuk és gyakran helyezik a technológiai innovációt az üzleti modelljük középpontjába.

Hirdetés

Kényelmes, olcsó és innovatív

A neobankok egyik legnagyobb vonzereje a digitális kényelem. Az ügyfelek könnyen használható mobil- és webes alkalmazásokon keresztül, néhány kattintással intézhetik pénzügyeiket. Mindezt átlátható díjstruktúra mellett. Számos neobank díjmentes számlavezetést, alacsony tranzakciós díjakat és kedvező deviza átváltást kínál ügyfeleiknek. Nem csak a kényelem és a díjak tekintetében hoznak azonban újdonságokat ezek a pénzintézetek: számos innovatív szolgáltatással is előrukkoltak már és folyamatosak a fejlesztések.

Mi van az érem másik oldalán?

Természetesen minden éremnek két oldala van, és a neobankoknak is vannak hátrányaik. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy néhány komplexebb pénzügyi termék - mint például jelzáloghitelek - még nem érhető el náluk. Újszerűségük és digitális természetük miatt néhányan kételkedhetnek továbbá a megbízhatóságukban. Bár a digitális csatornák kényelmesek és gyorsak, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy sokan még értékelik a személyes kapcsolattartás lehetőségét, amit egy neobank nem tud nyújtani. A kizárólagosan online működés miatt fokozottan ki vannak téve a kibertámadásoknak is, és a felhasználók sok esetben online csalás áldozatává válhatnak, amennyiben nem teszik meg a kellő óvintézkedéseket.

A neobank piac éllovasai

A neobankok közül néhány nagy név már kimagaslik a tömegből. Ezek a szereplők jelentős változásokat hoztak a pénzügyvilágba; milliók számára kínálnak innovatív megoldásokat. A 2015-ben alapított Revolut, az egyik leggyorsabban növekvő digitális bank, amely többek közt valós idejű költségkövetést, kedvező devizaváltást és kriptovaluta-szolgáltatásokat is kínál partnereinek. A német N26 az egyszerű felhasználói felületével, valamint átlátható díjstruktúrájával vált népszerűvé, míg a Monzo az Egyesült Királyságban lett híres a felhasználóbarát felülete és innovatív megtakarítási megoldásai miatt. A 2013-ban indult Nubank pedig mára már Brazília negyedik legnagyobb bankjának számít és több mint 85 millió ügyfelet szolgál ki.

Hirdetés

A neobankok jövője

A technológiai fejlődés és a változó fogyasztói igények alapján elmondható, hogy a neobankok fényes jövő előtt állnak. A piacon való helytálláshoz alkalmazkodniuk kell ugyanakkor a változó követelményekhez és körülményekhez is.

A hatóságok egyre nagyobb figyelmet fordítanak tevékenységükre; a fenntartható növekedés érdekében elengedhetetlen működésük és a változó szabályozás összhangjának a megteremtése. A piac bővülésével és a felhasználói igények változásával párhuzamosan egyre egyedibb, értéket teremtő szolgáltatásokkal kell továbbá előállniuk a telítődő piacon. A hagyományos bankokkal és más fintech cégekkel kötött partnerségek pedig lehetővé teszik ugyan számukra, hogy bővítsék termékpalettájukat és növeljék piaci jelenlétüket, de ez egyben szervezeti és technológiai kihívásokat is jelent a számukra.

Mindezzel együtt a neobankok friss szemléletet és innovatív megoldásokat hoznak a pénzügyi világba. Kétségkívül pozitívan alakítják át a pénzügyi szektort ezek a modern intézmények.

A Fintech.hu legújabb kiadványsorozata - a Sparks_EDU - konkrét, kézzel fogható és a mindennapokba azonnal beépíthető tudást ad a fiataloknak, a kkv-knak és mindazon érdeklődőknek, akik fejlesztenék digitális pénzügyi és fintech ismereteiket. Az online megjelenő kiadványok közérthető és naprakész információkat tartalmaznak, valamint a potenciális veszélyforrásokra is felkészítik az olvasókat. A kiadványokhoz kapcsolódó kérdéseket a news@peakfs.io email címre várjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.