Hirdetés
. Hirdetés

A Qualcomm áttörte a Huawei blokádját

|

A Qualcomm kormányzati engedélyt kapott, hogy 4G mobillapkákat adjon el a kínai gyártónak. Ez persze csak a kezdet, a mostani engedély még nem húzza ki a kínai gyártót a pácból.

Hirdetés

Az Egyesült Államok idáig szigorúan tiltotta, hogy a Huawei bármilyen amerikai technológiát vásároljon, most azonban úgy tűnik, hajlandó kivételt tenni. Igaz, nem túl nagyot: a Qualcomm megerősítette a Reutersnek, hogy a kormányzattól engedélyt kapott 4G mobillapkák eladására a Huaweinek.  Az amerikai cég nem részletezte, hogy pontosan milyen lapkákra szól a különleges engedély, de a "4G" említése egyértelművé teszi, hogy semmiképp sem a cég csúcsszintű, 5G-képes modemeiről és processzorairól van szó.

Hirdetés

Az embargó előtt a Huawei saját gyártású Kirin lapkáit használta legdrágább okostelefonjaiban (köztük a Mate 40-ben), és a Qualcomm belépő és középkategóriás Snapdragonjait az olcsóbb modellekben. Amikor a Qualcomm kormányzati engedélyért folyamodott, a hírek szerint azzal indokolta kérelmét, hogy ezekkel a 4G lapkákkal nem veszélyezteti az Egyesült Államok pozícióit, csupán kitölt egy létező piaci rést.

Akár megvalósul az üzlet a Qualcommal, akár nem, a Huawei nagy bajban van mobilos üzletágával. Külföldi lapkákhoz csak korlátozottan fér hozzá, Kínából pedig nem tudja beszerezni a csúcsszintű mobil lapkákat, emiatt jelentősen vissza kellett nyesnie mobilos terveit. Az már szinte biztos, hogy a túlélésért vívott küzdelemben túlad a Honor márkán.

A Qualcomm 4G lapkái valamennyire segíthetnek működésben tartani a boltot, de a Huawei igazi problémáit nem oldják meg. Az viszont jó kérdés, mi várható a közeljövőben, ugyanis elemzők szerint a januárban hivatalba lépő Biden-kormányzat akár sokkal nyitottabban is állhat az egész Huawei-helyzethez a mostani, teljesen elzárkózó Trump-kormányzatnál. Azt mindenesetre látni lehet, hogy a Huawei embargójának első köre óta egy csomó amerikai technológiai vállalat lobbizik a kormánynál azért, hogy enyhítsenek a szigoron, és lehet, hogy ez az új, demokrata vezetésnél már értőbb fülekre talál. Meglátjuk jövőre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.