Hirdetés
. Hirdetés

A Rivian hatalmas durranással érkezett meg a tőzsdére és az e-autók piacára

|

Az Amazon 21 milliárd dolláros Rivian-részesedése fogadás arra, hogy az innováció segíthet megoldani az éghajlatváltozást.

Hirdetés

A Rivian Automotive szerdán nagy durranással érkezett meg a tőzsdére, és az év legnagyobb tőzsdei bevezetése lett, sőt az elmúlt közel 30 év hetedik legnagyobb amerikai tőzsdei IPO-ja az ajánlat nagysága alapján. A start előtt 78 dollárra beárazott tőzsdei bevezetés alaposan meghaladta a részvények első kereskedési ára, ami 106,75 dollár volt.

A Rivian a Nasdaq Global Indexen történő tőzsdei bevezetése előtt fogalmazta meg részvényenkénti 78 dolláros várakozását, sőt korábban 57 és 62 dollár közötti ársávra számított. A tőzsdei bevezetés során felajánlandó részvények száma is emelkedett, 135 millióról 154 millióra. A CNBC szerint a részvényenkénti 78 dolláros árfolyam alapján a Rivian 66,6 milliárd dolláros értékeléssel lépett volna tőzsdére, a piaci kapitalizáció pedig 68 milliárd dollár lehetett volna az előzetes becslések szerint. Ehhez képest a startup papírjai olyan jól nyitottak, amivel a cég értékeltsége 91 milliárd dollárra emelkedett, megelőzve a Fordot és a General Motorst is - írja a Portfolio.

Hirdetés

A részvények első kereskedése tehát 106,75 dolláron történt, 10,3 millió darab részvényt vettek meg 36,9 százalékkal a tőzsdei bevezetési ár felett. A részvények 29 százalékkal magasabban, 100,73 dolláron zártak, miután 119,46 dolláron is kereskedtek velük.

A 2009-ben alapított Rivian félautonóm funkciókkal felszerelt elektromos járműveket fejleszt. Bár gyakran hasonlítják a Teslához, az mindenképpen különbség, hogy első két terméke egy elektromos pickup és egy SUV. Elsőként az R1T pickup teherautót mutatta be, amelynek ára 67 500 dollárról indul, és szeptember végén kezdték el szállítani. A jármű pozitív sajtóvisszhangot kapott. A Rivian R1S SUV-ja 70 ezer dollárról indul, és várhatóan jövőre kezdődik a szállítása.

A Rivian nagy előnye, hogy elsőként léphet a piacra, mivel a Ford jövőre tervezi, hogy elérhetővé teszi a kereskedelemben ikonikus F-150-es kisteherautójának elektromos változatát, a Tesla pedig szintén csak jövőre kezdi meg a Cybertruck előállítását, amely csak 2023-ra éri el a sorozatgyártást - mutatott rá a MarketWatch.

A piacra kerülő elektromos járművekkel foglalkozó cégek nem újdonságok, különösen kínai startupok tucatjai vannak jelen. Ami vitathatatlanul egyedivé teszi a Rivian-t, az az Amazon és a Ford támogatása, ráadásul az előbbi nem csak befektetőként van jelen a cég életében. Az Amazon már most megrendelt 100 ezer kézbesítő kisteherautót 2030-ig történő kiszállításra, ami a Rivian számára biztos hátteret ad a jövőre nézve.

A vállalat a tájékoztatójában közölte, hogy az R1T és a T1S modellekre vonatkozóan 55 400 előrendelés gyártása van hátra, és ezeket a megrendeléseket várhatóan 2023 végéig teljesíti. Emellett várhatóan a jövő év elején 10 ezer elektromos Amazon-kiszállító kisteherautót is leszállít.

A Rivian iránti figyelem reprezentálja a befektetők érdeklődését az elektromos járművek iránt, annak ellenére, hogy a vállalat még nem termel pénzt. A befektetők érdeklődése a piac iránt azonban nem mindig tette sikeressé a vállalatokat: az elektromos teherautókat gyártó Nikola céget azzal vádolták, hogy hamis modellbemutatókkal csalást követett el. A Nikolával ellentétben a Riviannak már vannak működő leszállított járművei.

A Rivian a tőzsdei bevezetés előtt is már elképesztően sok pénzt, 10,7 milliárd dollárt gyűjtött össze, beleértve a januári 2,65 milliárd dolláros és a 2020 júliusi 2,5 milliárd dolláros kört. Az Amazon és a Ford mellett a befektetők között szerepel még a D1 Capital Partners, a Fidelity, a Dragoneer Investment Group, a T. Rowe Price, a Third Point Venture és a Climate Pledge Fund - számolt be a Siliconangle.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.