Hirdetés
. Hirdetés

A Surface táblák miatt bukhat a Windows RT?

|

Elvágta magát egyes gyártóknál a Microsoft, már a HP sem kíván foglalkozni a rendszerrel.

Hirdetés

Mint ismeretes, a Microsoft nemrégiben bejelentett Surface táblagépei nagyon komoly titoktartás mellett készültek, a redmondi cég még a legnagyobb hardvergyártó partnereivel is csak pár nappal a publikus bejelentésük előtt közölte, hogy jönnek a saját tabletei. A lépéstől ledöbbent gyártók háza tájáról eddig kevés értékelhető információ érkezett a fordulat kapcsán, ám lassan kezd nyilvánvalóvá válni, hogy valószínűleg semmi jó sem fog kisülni a Microsoft akciójából.


A gyártók szemszögéből az ARM-es tabletekre tervezett Windows RT rendkívül kockázatos szoftvernek minősül, hiszen a piacra kerülésekor kevés alkalmazás lesz elérhető rá, ráadásul a Microsoft 90 dollárt kér a licencének darabjáért, amely a körülményeket figyelembe véve kirívóan magas összeg - mindennek az lehet a vége, hogy a drága termékeik jó nagyot bukhatnak a piacon.


Részben emiatt a komolyabb gyártók az utóbbi bő egy évben közeli munkakapcsolatban álltak a Microsofttal, hogy együtt minél kiforrottabb termékekkel tudjanak előállni a rendszer elrajtolása idején, mire a Microsoft a nagy semmiből egyszer csak előrántott két saját tervezésű táblagépet, amelyekben a legjobb ötleteik kerültek összegzésre.


Ezen felül a redmondiak saját maguknak nyilván nem számítanak fel komoly „licencdíjat” a szoftverért, így végső soron a Surface-ek nem csak külcsín és belbecs, hanem ár alapján is jobbnak ígérkeznek a partnerek tervbe vett megoldásainál.


Az óriási pofonnal a SemiAccurate információi szerint a Microsoft elvágta magát a partnerei egy jókora részénél, akik a fejlemények tükrében vagy csökkenteni fogják a tervbe vett Windows RT-s eszközeik számát, vagy akár teljesen le is tesznek a szoftver használatáról.


A Bloombergnek adott tájékoztatása alapján a Microsoft legnagyobb OEM partnerének számító HP az utóbbiak táborába tartozik, bár a hivatalos indoklás szerint a multicég csak az elégtelen szoftveres kínálat miatt nem tervezi Windows RT-s termékek kiadását, így Windows 8-as tábláik azért még lesznek.


Az ügy pikantériája, hogy a PCMag szerint a HP vezetősége bő két héttel ezelőtt kaszálta el az egyetlen Windows RT-s termékét, amely nagyjából egybeesik a Surface-ek bemutatásának idejével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.