Hirdetés
. Hirdetés

A SWIFT felvázolta a központi banki digitális valutahálózat tervét

|

A SWIFT pénzügyi üzenetküldő rendszer a különböző technológiákkal és pénznemekkel folytatott 8 hónapos kísérletet követően ismertette a globális központi banki digitális valuta (CBDC) hálózat tervét.

Hirdetés

A kísérletben, amelyben Franciaország és Németország nemzeti központi bankjai, valamint olyan globális hitelezők, mint a HSBC, a Standard Chartered és a UBS vettek részt, azt vizsgálták, hogy a CBDC-ket hogyan lehetne nemzetközi szinten használni, és szükség esetén akár átváltani papírpénzre. Jelenleg a világ központi bankjainak mintegy 90 százaléka használja, próbálja ki vagy vizsgálja a CBDC-ket. A legtöbbjük nem akar lemaradni a bitcoin és más kriptovaluták mögött, de küzdenek a technológiai bonyolultsággal.

Nick Kerigan, a SWIFT innovációs vezetője elmondta, hogy a kísérlet, amelyet a következő egy évben fejlettebb tesztelés követ majd, egy biciklikerékhez hasonlít, amelyben összesen 14 központi és kereskedelmi bank csatlakozik küllősorhoz hasonlóan a fő tengelyhez. Az elképzelés szerint a bankoknak, ha a rendszert egyszer kiépítik, csak egyetlen fő globális kapcsolatra lesz szükségük, nem pedig több ezerre, ha minden egyes partnerükkel külön-külön kellene kapcsolatot létesíteniük.

Hirdetés

"Úgy véljük, hogy sokkal kevesebb kapcsolatra lesz szükség. Ezért valószínűleg kevesebb törés lesz (a láncban), és valószínűleg nagyobb hatékonyságot érhetünk el" - mondta Kerigan.

A kísérletben különböző, elosztott főkönyvi technológiák néven ismert CBDC-megoldásokat is teszteltek. A különböző technológiák használata szintén felmerült, mint a gyors globális bevezetés potenciális akadálya.

A Citi, a Clearstream elszámolóház és a Northern Trust mellett egy külön kísérletet is végeztek a "tokenizált" eszközökkel, olyan hagyományos eszközökkel, például részvényekkel és kötvényekkel, amelyeket digitális tokenekké alakítanak át, és amelyeket aztán valós időben lehet kibocsátani és lehet velük kereskedni.

Néhány országban, például a Bahamákon és Nigériában már működik a CBDC. Kína már igen közel jutott az e-jüan valós életben történő kipróbálásához, míg a központi bankok ernyőcsoportja, a Nemzetközi Fizetések Bankja szintén határokon átnyúló kísérleteket folytat. A SWIFT fő előnye azonban az, hogy meglévő hálózata már több mint 200 országban használható, és több mint 11 500 bankot és alapot köt össze.

A belgiumi székhelyű cég idén vált az széles közönség előtt is igazán ismertté, miután az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a nyugati ország által bevezetett szankciók részeként a legtöbb orosz bankot a SWIFT leválasztotta a hálózatáról. Kerigan szerint egy ilyen lépés egy új CBDC-rendszerben is megtörténhet, de kétséges, hogy ez megakadályozná-e az országok csatlakozását.

"Végső soron a legtöbb központi bank arra törekszik, hogy a joghatóságuk alá tartozó emberek, vállalkozások és szervezetek számára egy CBDC-t tegyen elérhetővé. Tehát egy olyan megoldás, amely gyors és hatékony, és amely a lehető legtöbb más ország számára hozzáférhető, vonzónak tűnik" - állapította meg Nick Kerigan a Reuters tudósítása szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.