Hirdetés
. Hirdetés

A technológia nem sebtapasz

|

A digitális átállás során az üzleti működést szolgáló alapok is változhatnak. A vállalatirányítási rendszerek alkalmazói, gyártói és tanácsadói egyaránt keresik a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyek az ERP jövőjét firtatják.

Hirdetés

Lapunknak adott interjújában Kulcsár Alexandra, az erp-consulting.hu vezetője, a Computerworld ERP-bloggere felrajzolja működési szegmensének jelen- és jövőképét.

Hirdetés

Computerworld: A magyar szervezetek, vállalkozások vállalatirányítás szempontjából mennyire készültek fel a digitális átállásra?

Kulcsár Alexandra: Mi az erp-consulting.hu csapatával jellemzően a versenyszférában dolgozunk. Tapasztalataink szerint nagyon vegyes a kép: iparágtól, tulajdonosi struktúrától, menedzsmentszemlélettől függően változó. Furcsa látni, hogy ugyanazokat a tipikus hibákat követik el a cégek: legtöbbször csak akkor szánják el magukat informatikai fejlesztésekre, ha már nagyon szorít a cipő. Ezek aztán projekttervezés és koncepció nélkül, a gazdasági vagy informatikai igazgató nyakába akasztva, az üzleti területek érdemi bevonása nélkül nem tudnak eredményesek lenni. A digitalizációs projektek valójában üzleti projektek, nem csupán az informatikát érintik.

Kulcsár Alexandra vezető tanácsadó, erp-consulting.hu

CW: A szállítók által napjainkban népszerűsített felhőalapú és fejlett bigdata-analitikai, sőt AI-képességekkel felruházott ERP-megoldások segíthetnek a digitalizáció kihívásainak leküzdésében. Milyen szempontok szerint mérlegeljen a vállalat, amikor korszerű ERP-megoldás bevezetésére készül?

KA: Sokszor meglepem ügyfeleinket, amikor azt mondom: egy közepes képességű szoftverrel, de jó hozzáállású, együttműködő, kiváló szakértői csapattal rendelkező szoftverszállítóval jobb eredményeket lehet elérni, mintha partnerként akár a legjobb szoftvert kínáló, de rossz hozzáállású céggel szerződnek. Az emberi oldal, a szervezet felkészültsége, a folyamatok és az alkalmazások rugalmas alakíthatósága, az integrálhatóság mind-mind fontos szempont.

Egész iparágak alakultak át olyan innovatív cégeknek köszönhetően, mint az Amazon, az Airbnb vagy az Uber. Kedvenc módszertanom, a "józan paraszti ész" még mindig azt diktálja - mint minden más beruházás esetében -, hogy olyan megoldást kell választani, ami várhatóan javítja a folyton szűkülő profitot.

Be kell látni, a technológia nem sebtapasz, hogy minden gondot önmagában megoldjon, a siker nagyrészt a jó előkészítésen, a szervezeten és a menedzsmenten múlik, és ehhez legtöbbször külső tanácsadói segítségre van szükség.

CW: Hogyan fejlődik az ERP területe öt-tíz éves távlatban, és miként készülhetnek fel a szervezetek, hogy ne maradjanak le?

KA: A felhőalapú rendszerek irányába mutató tendencia már évek óta gőzerővel robog, a főbb gyártók mindegyike e megoldásokat helyezi előtérbe. A ragaszkodás a saját tulajdonú szoftverekhez és az új termékek relatív éretlensége miatti ellentétes nyomás is jelen van, emiatt lassan eldől: életképes-e egyáltalán ez a tendencia.

Ahogy az ERP-gyártók növelik befektetéseiket a felhőalapú megoldásokba, valószínűleg csökkentik a fejlesztéseket egyes régi termékeknél, emiatt egyre több ügyfél kényszerül új ERP-rendszerek bevezetésére. A szervezetek fontolóra veszik a nagy, összetett, monolitikus ERP-rendszerbevezetések alternatíváit. A lehetséges alternatívák közé tartozik a kevésbé kockázatos verziófrissítés, a kiegészítő alkalmazások integrálása API-n keresztül, de továbbra is nagy figyelmet kell fordítani az üzleti folyamatok újratervezésére.


HÚSZ ÉV ERP
Kulcsár Alexandra húsz éve dolgozik az IT- és menedzsment-tanácsadó szakmában. Utolsó egyetemi éve alatt egy gyártócégnél vett részt logisztikusként ERP-projektben, ezután több szoftverszállító cégnél dolgozott különböző pozíciókban: először tanácsadóként, majd értékesítési vezetőként. 2000-ben alapította társaival az Optimum4 Tanácsadó Kft.-t, amelyet 11 évig vezetett.

Később az Ernst & Youngnál az IT-tanácsadási üzletág vezetője volt egy szűk évig, majd újra saját startup-projektekben vett részt, társszerzője volt a Magyar startup kézikönyvnek. ERP-piaci tapasztalatai széleskörűek, eddig mintegy száz projektben vett részt. Rendszeresen publikál ERP és digitalizáció témában, a Computerworld ERP-bloggere.

Címzetes egyetemi docensként tizenhárom éve tanít és államvizsgáztat a SZIE-n. Két éve hozta létre az erp-consulting.hu technológia- és szállítófüggetlen tanácsadó céget. Ügyfeleik széles körből kerülnek ki: a magyar tulajdonú középvállalatoktól a multinacionális termelőcégeken át a tőzsdei nagyvállalatokig.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.