Hirdetés
. Hirdetés

A tengerentúlon és itthon

|

Talán meglepően hangzik, de a digitális átalakulás terén hasonló informatikai problémákkal küzdenek az egyesült államokbeli és a magyar vállalatok, derül ki a magyar tulajdonú, de az amerikai piacon is aktív cégcsoport, a Stylers Group közelmúltbeli tapasztalataiból.

Hirdetés

Hirdetés

Hasonlóan teszi próbára az új típusú koronavírus a vállalkozásokat mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban. Ott is, itt is hirtelen kellett tömegesen átállni távmunkára, vezeti fel a párhuzamokat Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group amerikai leányvállalatának vezetője, egyúttal a San Diego Tech Hub nevű szakmai közösség vezetőségének tagja. (San Diegóban a Stylers Group többek között Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, üzletasszony és az egészségügyi bestsellerek szerzője, Deepak Chopra cégei számára készít és üzemeltet informatikai megoldásokat). A legtöbb probléma Tiszavölgyi Péter szerint nem magából az otthoni munkavégzésből, hanem már meglévő, strukturális jellegű hiányosságokból fakad.

- A nagy belső vállalati rendszereket nem mindig lehet rövid idő alatt átalakítani. Ez ugyanis általában nem csupán technológiai, sokkal inkább jogi kérdés, hiszen a vállalati biztonsági protokollokat, szabályzatokat is frissíteni kell, mutat rá Gönczy Gábor, a Stylers Group vezérigazgatója.

- A magyar piacon is vannak vállalatok, amelyek a koronavírus-helyzet miatt ébredtek rá, hogy belső rendszereiket, szoftvereiket alkalmassá kell tenniük a távoli elérésre, ami a technológiai problémák mellett a biztonsági protokollt is érinti.

Gönczy Gábor, a Stylers Group vezérigazgatója

Projektmenedzsment és felhő
Sok cég most szembesül azzal, hogy projektmenedzsment-folyamataik nem voltak kellőképpen digitalizálva, túl nagy hangsúlyt kapott a személyes kapcsolattartás és nyomon követés, ami a jelen helyzetben értelemszerűen nem működik. Ez orvosolható szoftveres projektmenedzsment-megoldással, ami nemcsak az otthoni, de a normál irodai munkavégzés során is javítja a hatékonyságot.

Szintén digitális projektmenedzsment-megoldásokkal javítható a távmunka okozta termelékenységcsökkenés.

Számos vállalat most fedezi fel magának a felhőmegoldásokban rejlő lehetőségeket, hiszen a fizikai adattárolók, adathordozók, amelyeket távolról elérni nem lehet, biztonsági és műszaki kockázatot is jelentenek.

Jelenleg ugyan - néhány szektort kivéve - nem a munkaerő-felvétellel, hanem az elbocsátásokkal vannak elfoglalva a HR-esek, a személyes interjúkat felváltották az online videóinterjúk, amivel sok cég szintén még csak most ismerkedik. Pedig a karanténidőszak lezárultával is hasznos lehet a vállalati HR-kultúrába ezt beépíteni,

hiszen a globalizáció egyre kevésbé követeli meg a helyhez kötöttséget, és lehet, hogy az adott munkára a világ másik felén talál tehetséget a cég.

Visszajelzés, motiváció online
A kijárási korlátozások miatt a vásárlások jelentős része mind a tengerentúlon, mind itthon áttolódott az online térbe. A Stylers Group ezen a területen speciális tudással rendelkezik, hiszen itthon is és Amerikában is részt vett már például előfizetés alapú online rendszer kifejlesztésében.

Személyes jelenlét hiányában csökken a visszajelzések lehetősége és a motivációs képesség, de már erre is léteznek kiváló digitális megoldások, amelyek vírushelyzettől függetlenül, munkahelyi környezetben is sokat tudnak lendíteni a munkavállalók motiváltságán, elkötelezettségén, főleg az informatikai szektorban. A Stylers Group erre például saját fejlesztésű mobilalkalmazását használja, amelyet már jóval korábban bevezetett a cég a feedback-kultúra növelésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.