Hirdetés
. Hirdetés

A videomegfigyelés jövője

|

Míg néhányan szeretettel gondolunk vissza a kazettás magnókra és a videolejátszókra, a fiatalok már csak a digitális technológiát ismerik. Az ún. iEverything Generation számára valószínűleg sokkoló lesz hallani, hogy az első digitális alapú hálózati videokamerát csak 15 évvel ezelőtt találták fel.

Hirdetés

Az analógról az IP-re való áttérés nagyon felgyorsult az elmúlt évek recessziója miatt, mivel mind a gyártók, mind a vásárlók a jövőben jobban fókuszálnak technikai kiadásaikra. Talán sokan rácsodálkoznak, hogy a Sony 2010 októberéig gyártott walkmant, ugyanígy látni fogunk továbbra is analógkamera-eladásokat. Mivel a mai fiatal felnőttek belenőnek a professzionális biztonsági szerepekbe, az analóg technológia melletti érvek egyre rosszabbak lesznek. Nemcsak azért, mert a hálózati kamerákat könnyű telepíteni és jobb képminőséget szolgáltatnak, hanem mert a digitális generáció elvárja a folytatólagos fejlődést, amit csak az IP tud nyújtani.

 

A hálózatikamera-technológia 1996 óta tartó fejlődésével párhuzamosan a tárolási piac is – beleértve a flashmemóriát és a hard diskeket – bőven túlszárnyalta Moore törvényét. Hamarosan a kamera saját, belső memóriája képes lesz HDTV felbontásban több heti videoanyagot tárolni. Ezzel megváltozik a felállás, mivel a kamera olyan felvevőeszközzé válik, ami például analóg rendszerrel lehetetlenség. Ehhez a változáshoz a videokezelő szoftverek és a hibrid DVR-ek gyártóinak kell alkalmazkodniuk. A DVR-ek valószínűleg a csőalakú kamerák sorsára jutnak és 15 éven belül eltűnnek.

Manapság a felhasználók megtanultak bízni a hostolt szolgáltatásokban, mint a Hotmail, a Gmail és a Facebook. A szakmabeliek közül sokan biztonsággal használják a Salesforce.com felhőalapú HR-rendszereket. És valamennyien megbízunk az internetes bankokban. Ha ma rábízzuk a pénzünket erre a „felhőre”, akkor logikus, hogy holnap ugyanezt tesszük a biztonsági videofelvételekkel is. Az előnyök kézzelfoghatóak: nincs szükség DVR-re, választhat, hogy használjon-e helyi tárolásra NVR-t, nem kötelező fix kamerát kiválasztania, ezen felül pedig ott vannak az IP videó többi alapvető előnyei. A videót bármilyen internetes csatlakozással bíró eszközzel megtekintheti, beleértve a mobilját is. A hostolt videó egy olyan lehetőség, aminek felhasználói mérete hihetetlenül nagyra fog nőni 2025-re.

Ahogy a képfeldolgozás képessége fejlődik, mind a szerveren, mind a másik végponton, a kamerában is folynak majd elemzések. A győztesek azok lesznek, akik a legjobb analitikát nyújtó cégekkel és nyílt szabványú rendszerekkel társulnak. A végponton zajló elemzéseknek nagyobb súlya lesz, ezért én arra számítok, hogy a jövőben a legtöbb elemzés itt fog zajlani, ami valószínűleg metaadattal vagy riasztásokkal táplálja a videokezelő szoftvereket. Az analitikával foglalkozó cégek sikerének a kulcsa, hogy a végfelhasználót tartsa szem előtt az egész fejlesztési folyamat során – és ne csak összedobjon valami analitikát azt remélve, hogy a telepítő majd maga megoldja.

Manapság a legtöbb megfigyelőkamerát a kereskedelemben találjuk. Ahogy a hálózati kamerák fejlődnek, az integrátorok és felhasználóik számos más alkalmazási területet fognak felfedezni. Városi megfigyelés, közlekedés és egészségügy – olyan vertikumok, ahol növekedni fognak a telepítések, ahogy a megfigyelőrendszerek egyre hatékonyabban működnek. A lakossági piac egy másik terület, amire figyelni kell. Sokan próbálnak kamerákat értékesíteni ház- és más ingatlantulajdonosoknak, és ez egy nagy vertikum lesz a hostolt videónak köszönhetően.

Hirdetés

Szigorodni fognak a törvényi szabályozások a videofelhasználást illetően, de elhelyezésüket tekintve nem. A rendszerek telepítési költségei csökkenni fognak – főként a tárolási és telepítési oldalon, de a szoftverhasználat területén is. A biztonságtechnikai ipar együttes növekedésének és az új felhasználási területeknek köszönhetően sokkal több kamerát fogunk olyan új vertikumokban is látni, ahol soha nem is gondoltuk volna. Ez az iparágban mindenki számára fényes jövőt vetít előre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.