Hirdetés
. Hirdetés

A világ legerősebb árapály-turbinája megkezdi az energiafeltöltést a hálózatba

|

A 2 megawattos O2 turbinát a Fall of Warness nevű víztömegben horgonyozták le, és egy tenger alatti kábellel összekötötték a szárazföldi helyi elektromos hálózattal.

Hirdetés

A 680 tonna súlyú, "a világ legerősebb szökőár-turbinájának" nevezett, árapály-turbina megkezdte a hálózatra kapcsolt energiatermelést a Skóciától északra fekvő Orkney-szigeteken található Európai Tengeri Energia Központban. A hír újabb jelentős előrelépést jelent Európa és az Egyesült Királyság születőben lévő tengeri energiaágazata számára.

Az Orbital Marine Power skót mérnöki cég szerdai bejelentésében ismertette, hogy a 2 megawattos O2 turbinát a Fall of Warness nevű víztömegben horgonyozták le, és egy tenger alatti kábellel összekötötték a szárazföldi helyi elektromos hálózattal.

A 74 méter hosszú turbina várhatóan az Orkney-szigetek előtti vizekben fog működni a következő 15 évben, és körülbelül 2000 brit otthon éves villamosenergia-szükségletének kielégítésére alkalmas.

Hirdetés

A turbina a tervek szerint egy szárazföldi elektrolizátorba is küldi majd az energiát, amely úgynevezett zöld hidrogént fog előállítani. Andrew Scott, az Orbital Marine Power vezérigazgatója közleményében a szerdai hírt jelentős mérföldkőnek nevezte az O2 számára.

Az O2 építését az Abundance Investment révén állami hitelezők finanszírozták. A skót kormány a Saltire Tidal Energy Challenge Fundon keresztül 3,4 millió font támogatást is nyújtott.

Michael Matheson, a skót kormány nettó zéró kibocsátásért, energiáért és közlekedésért felelős kabinetminisztere szerint országa "ideális helyzetben van ahhoz, hogy kihasználja a tengeri energia hatalmas globális piacát". A jövőre nézve az Orbital Marine Power azt mondta, hogy "célba vette" technológiájának kereskedelmi hasznosítását több megawattos rendszerek telepítésén keresztül.

A rendkívül hosszú brit tengerpart számos, a tengeri energiával kapcsolatos projektnek ad otthont. Áprilisban bejelentették, hogy egy egyéves kutatási projekt, amely az árapály-, hullám- és úszó szélenergia-technológiában rejlő lehetőségekre összpontosít, támogatást kapott a Marine programtól, amely a tengeri energiához hasonló területeken történő innovációra összpontosít. A projekt a Scilly-szigeteken, az Anglia délnyugati partjainál található szigetcsoporton fog zajlani.

A folyókban is van potenciál. Márciusban a Londoni Kikötői Hatóság zöld utat adott az árapály-energia technológia kipróbálására a Temze egy szakaszán, ami végső soron hozzájárulhat a folyóhoz kapcsolódó műveletek szén-dioxid-mentesítéséhez.

Bár a tengeri alapú energiarendszerek iránti érdeklődés egyre nagyobbnak tűnik, az iparág és a technológiák jelenlegi lábnyoma még mindig kicsi. Az Ocean Energy Europe adatai azt mutatják, hogy tavaly Európában mindössze 260 kilowatt (kW) árapály-kapacitást építettek ki, míg a hullámenergia kinyerésére is csak mindössze 200 kW kapacitású berendezést telepítettek. Ezzel szemben 2020-ban 14,7 gigawatt új szélenergia-kapacitás született meg Európában a WindEurope ágazati szervezet szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.