Hirdetés
. Hirdetés

A WebOS halott

|

Androidot "varázsolnak" a Hewlett-Packard drámai mértékben leárazott táblagépére. A piac maga is kimondta az ítéletet: a vállalat fejlesztette WebOS halott.

Hirdetés

Amint arról tegnap írtunk, a HP komoly lépésre volt kénytelen elszánni magát: várhatóan kiszáll a PC piacról, táblagépének csúfos bukása miatt. Az eredetileg 500 dolláros áron forgalomba hozott Touchpad a kutyának sem kellett, amihez hozzájárult az is, hogy a kis masinára a vállalat saját fejlesztésű WebOS platformja került. A felhasználók már hozzászoktak az Apple iOS-éhez és a Google Androidjához, úgy tűnik, hogy nem vesz be a gyomruk még egy rendszert (a Microsoft féle Windows Phone 7 is vegetál).

HP Touchpad tablet leárazás
HP Touchpad tablet leárazás

Nos, a 16 GB-os háttértárral bíró tablet ára 99 dollárra, a 32 GB-osé 149 dollárra csökkent (el is kapkodták gyorsan), és a szerencsés vásárlóknak újabb jó hírrel szolgálhatunk - egy csapatnyi fejlesztő a fejébe vette a WebOS lecserélését. A Touchdroid néven indított projekt mögött álló három programozó Androidot tervez telepíteni a Touchpadra. Persze kompromisszumot kell kötni: a régebbi, Gingerbread verziójú Google operációs rendszer kerül majd a táblagépre. Az ehhez szokottaknak, illetve a kompatibilitásra érzékenyeknek azonban még ez is sokkal jobb ajánlat, mint a WebOS-szel vesződni.

És hogy miért nem Honeycomb kerül a Hewlett-Packard tabletére? Nos, azért, mert utóbbi Android változat forráskódját még nem tette közzé a Google. A fejlesztők azonban beígérték oldalukon, hogy amint elérhetővé válik a még újabb, Ice Cream Sandwitch névre keresztelt Android verzió, megkezdik az átállást. Teljesítményproblémák biztosan nem fogják ezt akadályozni, hiszen a kis gépben egy 1,2 GHz-es órajelen üzemelő, kétmagos Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik, 1 GB-nyi operatív tár mellett.

Egyelőre nem tudni, mikor érkezik a moddolt változat, maguk a fejlesztők sem tudták megbecsülni, mennyi idő kell a HP táblagépéhez való adaptációhoz: „Akár egészen sokáig is eltarthat. Sok türelem, és addig barátkozzatok a WebOS-szel" - olvasható a Touchdroid oldalán. A folyamatot lassítja, hogy nem minden fejlesztő rendelkezik a készülékkel.

Eladások
A Best Buy, a CompUSA, a Staples, a CDW és a Circuit City egyaránt eladták online készleteiket, némelyik áruházukban már a boltok polcairól is elfogytak a HP tabletjei. A Best Buy hivatalosan is elismerte, hogy túladott mindegyik masinán, és arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy ne is keressék tovább, mivel újabb készleteket már nem fognak belőle kapni. Ugyanakkor néhány helyen még hozzáférhető a Touchpad, a HP által javasolt 99 dolláros árnál valamivel drágábban.

Jól jellemzi a felfokozott érdeklődést, hogy a HP weboldala még le is ült a tegnapi nap során, annyian keresték fel a tabletnek szentelt site-ot. Hamarosan azonban lecseng az izgalom, ahogy elfogynak a készletek. Ugyan Bryna Corcoran, a HP közösségi médiáért felelős menedzsere megerősítette, hogy újabb példányokat küldenek ki a kereskedőknek, de arra is felhívta a figyelmet, hogy több táblagép már nem gördül le a gyártószalagokról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.