Hirdetés
. Hirdetés

A Win8 döcög, az XP ellenáll

|

Nem elég, hogy a Windows 8 részesedése kimondottan lassan növekszik, úgy tűnik, az XP kényszernyugdíjazása sem lesz egyszerű feladat.

Hirdetés

Az áprilisi felhasználási adatok sem szolgáltattak jó híreket a Microsoftnak; a Windows 8 terjedése akadozik, míg az XP továbbra sem hajlandó nyugállományba vonulni.

A Net Applications internetelemző cég szerint a Windows 8 csak fél százalékot nyert áprilisban - gyakorlatilag ugyanannyit, mint az azt megelőző hónapban – és még mindig erős lemaradásban van a Windows Vistától, a Microsoft utolsó, csalódást keltő rendszerétől.

 

A Windows 8 a márciusi 3,6 százalékról 4,2 százalékra nőtt a Net Applications szerint. Ezt az eredményt is úgy érték el, hogy egybe számolták az összes „modern” felhasználói felületet használó operációs rendszert, azaz a Windows 8-at és a Windows RT-t is. Dacára ennek a növekedésnek, a Windows 8 és a Vista közötti szakadék tovább nőtt.

A megjelenésétől számított hatodik hónap végére a Vista a Windows-t használó PC-k 5,8 százalékát hajtotta, azaz 1,6 százalékkal többet, mint amit a Windows 8-nak sikerült elérnie ugyanennyi idő alatt. De nem csak a Windows 8 gyenge teljesítménye volt az egyetlen rossz hír, amit a Redmondiak kaptak: a Windows XP-t használók száma áprilisban ugyanis továbbra is minimálisan, mindössze fél százalékkal csökkent.

Az XP nyugdíjazása vált a Microsoft legfőbb feladatává: a 12 éves operációs rendszer 2014. április 8-án vonul végleg vissza, ekkor kapja majd meg az utolsó biztonsági frissítést. Áprilisban a világ Windows-t futtató számítógépeinek 41,7 százalékán futott Windows XP, ez a szám márciusban 42,2 százalék volt a Net Applications szerint.

Az elemzők éppen emiatt nem is változtattak előrejelzésükben arról, mekkora lesz az XP részesedése egy év múlva. Ha figyelembe vesszük a havi átlagos veszteséget, akkor a nyugdíjazáskor még mindig a windowsos gépek 30,5 százalékán fog XP futni.

A Net Applications jelentésében kitért a Windows 7 és a Vista eredményeire is. Előbbi stabilan tartja 48,7 százalékos részesedését, jelezve, hogy a Windows 8 kiadása nem volt hatással az előd uralmára. Sok elemző véli úgy, hogy a Windows 7 még nagyobb részesedést szerez majd, mivel az XP-t leváltó cégek a Windows 8 helyett inkább a 7-est választják majd.

A Vista némi csökkenést mutatott, de továbbra is 5 százalék felett áll. A Net Applications az operációs rendszerek listáját az ügyfelei által üzemeltetett mintegy 40.000 weboldal egyéni látogatóinak adatai alapján állította össze.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.