Hirdetés
. Hirdetés

Adatfalás fenntarthatóan

|

Helyi adatközpontok építési hullámát indítja el a peremhálózaton az adatrobbanás, amelyet az 5G hálózatok elterjedése és az IoT kibontakozása idéz elő - mutat rá friss e-könyvében a Kingston. Óriási lehetőségek tárulnak fel az adatéhes üzleti innováció előtt, de a menüt kihívások is fűszerezik. A szállítók új technológiákat fejlesztenek a teljesítmény, a fenntarthatóság és az adatbiztonság növeléséhez, ezért nem lesz könnyű eldönteni, mi kerüljön az egyre változatosabb büféből válogató vállalatok tányérjára.

Hirdetés

Hirdetés

Pusztán technológiai nemzedékváltásnál lényegesen többet hoznak mindannyiunk életébe a most kiépülő 5G hálózatok, amelyek a távközlési cégek tesztjei szerint a mostani átviteli sebesség akár nyolcszázszorosát is elérik, ezért a dolgok internetén végre valóban szélesre fogják tárni a kaput az okosotthonok, okosépületek, okosvárosok és okosgyárak, a hálózatba kapcsolt és önvezető járművek, a távgyógyászat és megannyi más megoldás előtt. Becslések szerint 2025-ben már 75 milliárd IoT-végpont ontja majd magából az adatokat, amelyek ötödét a vállalatok valós idejű analitikai alkalmazásai a keletkezés helyéhez közel, a peremhálózaton fogják feldolgozni - írja frissen közreadott e-könyvében (Devouring data: 5G, edge computing and the future of Data Centers) a Kingston.

Minél több innovatív alkalmazást vezetünk be a peremhálózaton, annál több adat keletkezik, a feldolgozáshoz pedig még több adatközpontra lesz szükség. De nem kizárólag óriási felhő-adatközpontokra, mert a jövő - legalábbis annak egy növekvő szelete - a felhasználókat helyben kiszolgáló kis adatközpontoké.

Peremhálózatot zölden
A speciális feladatokra tervezett kisebb adatközpontok építése első olvasatra viszonylag egyszerű feladatnak tűnhet, azonban komoly technológiai kihívásokat tartogat, többek között a valós idejű válaszadáshoz szükséges teljesítmény és kapacitás, az adatbiztonság és a fenntartható, energiahatékony működés terén. A távközlési cégek sokat nyernek az 5G hálózatok kiépítésével, ezért okkal feltételezhető, hogy az IoT-alkalmazások és peremhálózatok infrastrukturális támogatásában is részt vesznek. A feladat azonban túl nagy ahhoz, hogy egyedül oldják meg, ezért várható, hogy a távközlési vállalatok a közszféra szereplőivel és a technológiai cégekkel közösen fogják kiépíteni a holnap digitális ökoszisztémájának infrastruktúráját, véli a Kingston.

Csillapíthatatlannak tűnik az adatközpontok energiaétvágya is, 2025-re ezek a létesítmények felelhetnek a világ energiafogyasztásának ötödéért, ami mellett a legtöbb ország egyedi energiafogyasztása eltörpül. A fenntarthatóság érdekében a szállítók folyamatosan keresik a probléma mind hatékonyabb megoldásait, a nagy adatközpontok esetében erre számos innovatív példát látunk. A kisebb, helyi adatközpontokat azonban nem építhetjük a sarkkör közelébe vagy a tenger alá, hogy szabadhűtéssel tegyük őket környezetbaráttá, esetükben újabb zöld technológiák alkalmazására lesz szükség, mert a felhasználók mind határozottabban kérik számon a szénlábnyom csökkentését.

Nem utolsósorban a dolgok internetén és a peremhálózatokon az egymással közvetlenül kommunikáló gépek újfajta kiberbiztonsági kockázatokat hordoznak, amelyeket a vállalatoknak a felhasználók biztonságát, magánszférájuk védelmét szem előtt tartva kell kezelniük. A kis adatközpontok tömeges felügyelete és üzemeltetése is megoldásra vár. Elképzelhető, hogy mindezen kihívásokra a helyi adatközpontok készülékszerű kialakítása és teljes automatizálása adhat választ?

- Függ ez majd attól is, hogy az 5G hálózatok milyen ütemben állnak fel, és a távközlési cégek mekkora szerepet vállalnak a peremhálózati infrastruktúra további kiépítésében, mondta lapunknak Adrien Viaud, a Kingston rangidős technológiai menedzsere. - Egyébként meggyőződésem, hogy nem lesz egyenméretű megoldás. A kisebb, kimondottan helyi adatközpontok mellett a hagyományos adatközponti szolgáltatók olyan piaci réseket keresnek majd, amelyeket infrastruktúrájuk és üzleti modelljük átalakításával betölthetnek. Az automatizálás a jövőben megoldhat problémákat, de a fejlesztés ma még viszonylag korai szakaszánál tart, és mindenki arra ügyel, hogy ne rontsa el.

Tárolómemória többféle ízben
Adatközponti technológiáikat továbbfejlesztik az IT-szállítók, hogy optimalizált tárkapacitással, hatékonyabb tömörítéssel, gyorsabb szerverekkel, kiterjedten alkalmazható titkosítással válaszoljanak a peremhálózati környezet kihívásaira, és ebben az SSD technológia is egyre fontosabb szerephez jut. SAS-ról SSD-re váltó vállalatok adatközpont szintjén drámai mértékben csökkenthetik energiafogyasztásukat, hozza fel példaként a Kingston, megemlítve a 3D NAND flash technológiát is, amely nagy teljesítményével, kapacitásával és méretezhetőségével hódít a piacon. Minthogy a technológia többféle típusa is elérhető, a vállalatok csak gondos értékeléssel választhatják ki az alkalmazásukhoz, üzleti igényeikhez legjobban illő SSD-megoldást.

- SATA, NVMe M.2 és NVMe U.2 nagyvállalati SSD-ket is gyártunk a Kingstonnál, amelyeket kimondottan a tervezhető írási-olvasási teljesítmény és az alacsony késleltetés elérésére fejlesztünk - mondta Adrien Viaud. - Termékeinket kemény tesztek sorozatának vetjük alá, hogy eleget tegyenek a szigorú minőségi és QoS követelményeknek. Nagyon fontos, hogy az SSD-t kereső vállalat az alkalmazásrétegből induljon ki, és felmérje, szoftvere képes-e maradéktalanul kihasználni a technológia minden lehetőségét. Nincs értelme sokat költeni a gyors SSD-re, ha az alkalmazás nem tudja kamatoztatni a sokkal nagyobb IO-teljesítményt és az alacsony késleltetést. A hardverkompatibilitás szintén kulcsfontosságú szempont. Fel kell tenni a kérdést, hogy a vállalat kitart-e meglévő infrastruktúrája mellett, vagy kész beruházni a legfrissebb tárolótechnológia bevezetésébe. A munkaterhelés természetéről és az SSD-re kerülő adatmennyiségről is világos képet kell alkotni, hogy a vállalat elejét vegye a leállásoknak, elkerülje a meghajtó élettartamának megkurtítását.

A Kingston különböző teljesítményű és állóképességű SSD-k széles választékát kínálja, szakemberei az AskAnExpert szolgáltatáson keresztül segítenek a hardverkövetelmények kiértékelésében és az üzlet igényeihez illeszkedő memóriamegoldás kiválasztásában, tette hozzá a technológiai menedzser.

- Szolgáltatásunkat Kingston Care programunkkal együtt hazai szakmai eseményeken, például az ITBN CONF-EXPO és az IDC konferenciákon mutatjuk be, és az IT-vezetők mindkettő tartalmáról tájékozódhatnak weboldalunkon, valamint rendszeres b2b webináriumainkon is, mondta Kaszál Norbert, a Kingston magyarországi és szlovéniai üzletfejlesztési menedzsere. - Egyik partnerünk, a 4iG (korábban Humansoft) a második negyedévben új weboldallal jelentkezik, amelyen a Kingston Care szolgáltatás szintén elérhető lesz.

Ma a Kingston az adatközponti meghajtók teljes, átfogó palettáját kínálja mindazon adatközponti követelmények teljesítéséhez, amelyeket az ügyfelektől érkező visszajelzések alapján azonosított, mondta Adrien Viaud. Az adatközpontok azonban a felhővel együtt nőnek, ezért a fejlesztés sem lankadhat.

- Különböző kategóriájú adatközpontokban házon belül, magán- vagy nyilvános felhőben, hibrid környezetben bevezetett alkalmazások futnak, ezért egyetlen technológia sem készülhet azzal a céllal, hogy a teljes adatközponti piacot lefedje, ez a megközelítés nem működik, mondta a technológiai menedzser. - Az igények széles spektrumát optimalizált meghajtók szolgálják jól, ezért hoztunk létre SATA és NVMe típusokat is. A továbbiakban azonban még több fejlesztéssel fogjuk segíteni a felhasználókat, hogy az újabb feljövő technológiákból és alkalmazásokból is a legtöbbet hozzák ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.