Hirdetés
. Hirdetés

Adatok a felhőből nézve

|

Rövid idő alatt sokat nőtt a felhőalapú megoldások elfogadottsága a kis- és középvállalatok körében. A szegmens nem is olyan rég még az adatok biztonsága miatt aggódott, de a cégek mára felismerték a szolgáltatások adta lehetőségeket, és a tervezhető költségeknél jóval messzebbre látnak a felhőben.

Hirdetés

Európai átlagot is meghaladó mértékben nyitottak a hazai kis- és középvállalatok a felhőszolgáltatásokra, amelyeket elsősorban levelezésre és dokumentumok megosztására, valamivel kisebb mértékben azonnali üzenetküldésre és telefonálásra használnak - derült ki abból a felmérésből, amelyet az Ipsos Mori készített a Microsoft megbízásából 23 európai országban, közel hétezer kkv bevonásával.

- Magyarországon kétszáz, 25 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cég vett részt felmérésünkben, és 66 százalékuk használ valamilyen felhőszolgáltatást, míg az európai átlag 53 százalék - mondta Vass Gábor, a Microsoft Magyarország kkv-ügyfelekért és -partnerekért felelős üzletágvezetője. - A kutatás jól tükrözi, hogy az elmúlt 3 évben gyökeresen megváltozott a felhőalapú megoldások megítélése ebben a szegmensben. A lakossági felhasználók körében népszerű felhőszolgáltatások biztonságával kapcsolatban a vállalatok korábban komoly fenntartásokat fogalmaztak meg. Az utóbbi egy évben azonban fordulóponthoz érkeztünk. A kereslet megháromszorozódott kis- és középvállalati felhőszolgáltatásaink iránt, ma már 10 és 100 főt foglalkoztató céget éppúgy találunk felhasználóink között, mint mezőgazdasági vállalkozást vagy ügyvédi irodát.

 

Ebben fontos szerepet játszott az is, hogy szolgáltatói oldalon mostanra teljesedett ki a felhőalapú megoldások kínálata, valamint a szolgáltatásokat értékesítő és támogató, helyi partnerek köre. A kkv-k ma már nagyobb eséllyel találnak igényeiknek megfelelő szolgáltatást.

- Felismerték a szegmens szereplői, hogy a felhőszolgáltatások többszörösen is előnyösek lehetnek számukra - mutatott rá Vass Gábor. - Beruházás nélkül, a korábbi licencelési költségek szintjén olyan funkcionalitáshoz férhetnek hozzá, amelyet eddig csak a nagyvállalatok engedhettek meg maguknak. A levelezés esetében, amelyet egyedi felhasználóként korábban is a felhőbe vihettek, a kkv-k ma már olyan nagyvállalati funkciókat érhetnek el az Office 365-ben, mint például a vállalati címtár integrációja. A szolgáltatás részét képező SharePoint munkafolyamatokkal és verziókövetéssel támogatja a menedzselt dokumentumkezelést, és intranet-megoldásokat kínál akár a szabadságok kiírásához vagy a céges autók foglalásához. Ezek a munkafolyamatok és alkalmazások, amelyek azelőtt nagyvállalati huncutságnak tűnhettek, programozói tudás nélkül, egyszerűen és gyorsan összekattintgathatók, és hatékonyságnövelő hatásuk azonnal érezhető. Az Office 365 részeként elérhető Lync szintén olyan kommunikációs környezetet biztosít, amelyben jelenléti információk segítik a hatékony kapcsolattartást, és a kkv-k az azonnali üzenetküldés mellett hang-, illetve videoalapú hívásokat bonyolíthatnak. A SharePointban egy dokumentum - például egy ajánlat - szerkesztése közben a felhasználó látja az érintett kollégák jelenléti információit is, és igény szerint azonnal egyeztethet velük. Olyan lehetőség ez, amellyel nem is olyan régen még csupán az IT-fejlesztések terén élenjáró nagyvállalatok élhettek.

Demokratizált BI

A levelezés, a kapcsolattartás és az együttműködés támogatásán túl az Office 365 szolgáltatást az Azure által kínált lehetőségekkel kiegészítve a kis- és középvállalatok a Microsoft SQL Serverre és Excelre épülő üzleti intelligencia (BI) megoldásához is hozzáférnek a felhőben, amelynek funkciói az adatbányászattól kezdve az adattisztításon és elemzésen át a vizualizációig terjednek.

- Már a kezdő felhasználók számára is megkönnyíti a kimutatások és grafikonok elkészítését az Excelben elérhető Adatelemzés fül, amely adatok kijelölésekor jelenik meg - mondta Vass Gábor. - A táblázatkezelő elemzéssablonokat tartalmaz, amelyekkel a cégvezető önállóan is kiértékelheti például a pénzáramlást. Olyan információkhoz juthat, amelyek előállításához korábban pénzügyi szakemberek közreműködésére volt szükség. A PowerPoint szintén számos sablont kínál az adatok vizualizálásához, illetve a kimutatások különböző nézetei, a vezetői műszerfalak SharePointon megoszthatók és mobileszközről, távolról is elérhetők.

Korábban az ilyen szintű BI-szolgáltatások kialakítását csak a nagyvállalatok engedhették meg maguknak, mivel költséges IT-projektek megvalósítását feltételezték. Ráadásul ezek a fejlesztések nehézkességük folytán gyakran nem tudtak lépést tartani a gyorsan változó üzleti igényekkel, és a bevezetett szolgáltatások is csak egy szűkebb felhasználói csoport számára voltak elérhetők.

- Az Office 365 demokratizálja a BI-t - fogalmazott az üzletágvezető. - Olyan eszközöket kínál, amelyekkel a kkv lépésről lépésre haladhat, nem kell rögtön az elején túl nagyot markolnia, ami egyébként a BI-projektek egyik leggyakoribb buktatója. Kiindulásképp a cégvezető kockás papír helyett Excelben vezetheti az adatokat, és azokból önállóan is készíthet egyszerűbb kimutatásokat, grafikonokat. Idővel nőni fog az elemzések iránti igény, ezért amikor számuk meghaladja a tucatot, érdemes magasabb szintre lépni, SQL Server-alapon strukturált BI-környezetet kialakítani, amelyben már fejlett tervezőrendszer is használható. Ilyen iparágra szabott, dobozos megoldással egyre több partnerünk jelenik meg a piacon, szolgáltatásként is kínálva fejlesztését a Windows Azure felhőplatformon. A felhő nemcsak felhasználói, hanem ISV-oldalon is nagy lehetőségeket kínál a kkv-knak. A továbbiakban ezért arra számítunk, hogy egyre több hazai partnerünk mozdul majd el a hagyományos, üzemeltetésközpontú szolgáltatások felől olyan megoldások irányába, amelyekkel többek között egyszerűbb BI-projektek megvalósításához tudják hozzásegíteni a kis- és középvállalatokat.

Sőt, az Office 365 kis- és középvállalatoknak kínált csomagjainak előfizetési díja a PC-re telepíthető szoftver licencét is tartalmazza. A licencelés felhasználóalapú, ami azt jelenti, hogy egy-egy felhasználó maximum öt, különböző eszközön is használhatja a szoftver legfrissebb verzióját.

- A házon belül, illetve a felhőben működő környezet birtoklási összköltségének összehasonlítása összetett feladat, de ökölszabályként viszonyítási alapot adhat, hogy 100 felhasználónál a vállalat a korábbi szoftverlicencelés költségéből meg tudja oldani a licencelést és a szerverüzemeltetést is - fejtette ki Vass Gábor. - A felhőszolgáltatásra váltó kkv nem csupán a beruházási költségek alól mentesül. Az üzemeltetést a szolgáltatóra bízza, amely a méretgazdaságosságnak köszönhetően a legfejlettebb technológiákkal és a legfelkészültebb szakemberekkel tudja ezt megvalósítani. A felhőszolgáltató olyan szolgáltatási szintet, rendelkezésre állást és üzletmenet-folytonosságot biztosít, amelyet a kkv-k házon belül nem tudnának finanszírozni. Másfelől az üzemeltetésre fordított emberi és pénzügyi erőforrásokat a kis- és középvállalatok BI, CRM, ERP-projektek megvalósítására fordíthatják, amelyekkel a kihívásokkal teli üzleti környezetben nemcsak fennmaradásuk, hanem további fejlődésük esélyeit is növelhetik.

Vállalatirányítás - helytől függetlenül

- Mellékes az üzleti folyamatok támogatása szempontjából, hogy az SAP Business One vállalatirányítási rendszert a kkv házon belül vezeti be, vagy a felhőben, szolgáltatásként használja - mondta Kézdy Gergely, az SAP regionális channel managere. - Partnereink például számos iparági fejlesztést készítettek a Business One rendszerhez, és ezek a felhőben is éppúgy használhatók, mint a házon belüli üzemeltetés mellett, a felhasználónak nem kell kompromisszumot kötnie. Világszerte egyaránt partnereken keresztül értékesítjük az SAP Business One rendszerünket és szolgáltatásunkat is, ezért számunkra is fontos, hogy fejlesztéseiket és kompetenciáikat a felhőben is megőrizzük és támogassuk. A szolgáltatásként elérhető SAP Business One teljesen megegyezik a házon belül bevezethető rendszerrel, a kkv ugyanazokat a modulokat, iparági fejlesztéseket, speciális lekérdezéseket használhatja, és bizonyos megkötésekkel tetszőleges számú vállalatot kezelhet mindkét esetben. A funkcionalitás tekintetében a felhőben sem kell kompromisszumot kötnie, ezért más szempontok alapján dől el, hogy a kkv melyik üzemeltetési modell mellett dönt.

A felhőszolgáltató számára jelent IT-üzemeltetési feladatot, hogy több száz vagy ezer kkv számára biztosítsa az ERP-rendszer teljesen elkülönített használatát, és mégis gazdaságosan működtethesse a környezetet. Az SAP HANA Cloud ehhez biztosítja a technológiai feltételeket. A HANA gépi memóriában futó adatplatform a tranzakciókat, a lekérdezéseket és az elemzéseket is kezeli, minden eddiginél nagyobb teljesítmény mellett, a rá épülő vállalatirányítási rendszer funkcionalitását és testre szabhatóságát a felhőben nem korlátozza semmi. Magyarországon a T-Systems és a HostLogic kínálja infrastruktúra-szolgáltatóként az SAP Business One szolgáltatást, melynek értékesítésébe további viszonteladó-partnerek is bekapcsolódhatnak.

- Tapasztalataink azt mutatják, hogy a kis- és középvállalatok két tábora fordul elsősorban a felhőszolgáltatások irányába - mondta Kézdy Gergely. - Az egyik csoportba a kis létszámú, illetve kimondottan mobil körülmények között működő, jellemzően induló vagy ERP-rendszert még nem használó cégek tartoznak. A felhőszolgáltatással ezek a kkv-k beruházás nélkül, azonnal olyan rendszerben kezdhetnek dolgozni, amely együtt nő velük, és azt később, az üzlet felfutásának, bővülésének időszakában sem kell lecserélniük, folyamatosan a tevékenységükre összpontosíthatnak. A másik csoportot olyan kkv-k alkotják, amelyek elosztott módon működnek, például viszonteladói vagy beszállítói hálózattal dolgoznak. A felhőszolgáltatással a hálózat minden tagja azonnal, egységes rendszerhez fér hozzá, és a központ is teljes egészében áttekintheti a hálózat tevékenységét, követheti a megrendeléseket, megvalósíthatja a kontrolling funkciót. A felhő rendkívüli módon felgyorsítja és leegyszerűsíti az ERP-rendszer használatba vételét és kiterjesztését.

Nem a pénz számít

Ma már többnyire akkor döntenek a kkv-k az SAP Business One házon belüli bevezetése és üzemeltetése mellett, ha helyhez kötött, speciális eszközök, például egy gyártósor gépei csatlakoznak a rendszerhez. De akár felhőalapú, akár házon belül működő ERP-megoldást választ a cég, a birtoklás összköltsége mindenképp érdekelni fogja.

 

- Egy felhőszolgáltatás hosszú időre előre tervezhető pénzáramlást jelent - mutatott rá a channel manager. - Úgymond beruházási költség nélkül használatba vehető, bár az internetet elérő klienseszközökre is szükség lesz, ezekre azonban a kkv egyébként is költene. A rendszer házon belüli bevezetése hardver-szoftver-beruházással indul. Ezt követően a használatért ugyan nem kell havonta fizetni, mint a szolgáltatásért, de a tervezhető üzemeltetési költségek mellett a kkv időnként nagyobb, hardverhibából, bővítésből vagy szoftverfrissítésből eredő kiadásokkal szembesülhet.

A felhőben nem merülnek fel ilyen váratlan költségek, azokat kiváltja az előfizetési díj, és ez nagyon fontos szempont lehet egy kisvállalat számára. Ha feltételezzük, hogy a cég igényei nem változnak, akkor a havi díjak összege 3-3,5 év alatt éri el a házon belüli bevezetés beruházási értékét. Ebben az összehasonlításban persze olyasmit feltételezünk, ami nem valószínű, ennyi idő alatt sok minden változik egy kkv életében. Nem vettük figyelembe azokat az extra katasztrófatűrő és energiahatékonysági szolgáltatásokat sem, amelyeket egy kisvállalat nem tudna biztosítani saját szerverszobájában. Éppen ezért a kkv-k helyesen járnak el, ha nem, vagy nem csak kizárólag a birtoklási összköltség, hanem az üzleti igények felől közelítenek, amikor felhőalapú vagy házon belül bevezetett vállalatirányítási rendszer között választanak. Ez nem költségalapú döntés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.