Hirdetés
. Hirdetés

Adatvagyon-kezelés intelligenciával

|

Önmagukban az adatok egyetlen vállalatot sem fognak versenytársai fölé emelni, megkülönböztető erőt abból nyerhet, ahogyan az adatokat az üzlet szolgálatába állítja, ezért tudatos adatvagyon-kezelésre van szükség.

Hirdetés

Éltető véráramként mozog szüntelen az adatfolyam a szervezetben az adatok keletkezésétől és rögzítésétől kezdve az elemzésükre szolgáló analitikai alkalmazásokig, támogatja az üzlet működését, a folyamatokat és azok automatizálását, miközben újabb adatok keletkeznek, amelyek továbbelemezhetők újabb döntések és műveletek támogatásához, a körforgás végtelen - írja Stewart Bond, az International Data Corporation (IDC) adatintegrációs kutatásainak vezetője friss elemzésében (IDC PlanScape: Data Intelligence Software for Data Governance).

Hirdetés

Mind nagyobb a vállalatok adatéhsége, és ezzel párhuzamosan az adatvédelem kényszere is, amelyet bonyolult üzleti, informatikai, jogi és adatkörnyezetekben kell kielégíteniük, méghozzá a vonatkozó törvényi előírásoknak, közöttük a GDPR-nak megfelelően. Az adatvagyon-kezelés (data governance) kialakítása a nagyvállalatok számára többé nem csupán választható lehetőség, hanem elkerülhetetlen szükségszerűség. A digitális átalakulás körülményei között azonban döntő jelentőségű, hogy az adatvagyon-kezelés ne korlátozza, hanem segítse a vállalatot az adatok hasznosításában.

- Nélkülözhetetlenek ezért a helyes adatvagyon-kezelés támogatásához az adatintelligencia-szoftverek, mert olyan tudással ruházzák fel a szervezeteket, amelynek birtokában minden felhasználót és rendszert kellő időben a munkához, működéshez szükséges megbízható adatokhoz juttathatnak - fogalmaz Stewart Bond.

A megfelelés mellékterméke
Az adatintelligencia-szoftverek - például meta- és mesteradat-kezelő, adat-eredeteztető, -katalogizáló és -osztályozó, valamint az adatgazda munkáját segítő megoldások - jellemző használati esetei közé tartozik az említett adatvagyon-kezeléssel együtt az adatminőség menedzselése és az üzleti oldal önkiszolgálásának támogatása is. Amikor a bevezetésüket célzó beruházások megtérülését mérnék, a vállalatvezetők gyakran az elért törvényi megfelelésre és az így elkerülhető pénzbírságra gondolnak, amelynek összege a GDPR esetében tetemes lehet, az éves árbevétel 4 százalékára rúghat.

Ám nem ez lesz a szigorú előírások teljesítésének érdekében kialakított adatvagyon-kezelés egyedüli előnye. A vállalat ugyanis tapasztalni fogja, hogy az adathasználat szabályozásával alkalmazottainak egyéni és csapatmunkája, rendszereinek működése is hatékonyabbá tehető. Az IDC korábbi felméréséből (Data Integration and Integrity End-User Survey, 2017) kiderült, hogy a vállalatok az idő 80 százalékát még mindig az adatok fellelésére, előkészítésére és védelmére pazarolják, így csupán 20 százalék jut tényleges elemzésükre, az üzlet számára értékes információk kinyerésére. Az adatok menedzselésével töltött munkaidő jelentős része ráadásul kárba vész - a válaszok alapján az alkalmazottak hetente akár 12 órát is veszítenek amiatt, hogy a keresett adatot végül nem találják, vagy utólag kiderül, azt nem tudják felhasználni.

Adatintelligencia-szoftverekkel, amelyek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia képességeivel segítik a metaadatok kezelését, ezt az arányt megfordíthatják, így alkalmazottaik idejük 80 százalékában az adatvagyon értékteremtő elemzésén és hasznosításán dolgozhatnak.

Tiltás helyett támogatás
Szinte nincs már olyan vállalati szerepkör napjainkban, amelyben adatok felhasználása nélkül is elvégezhető lenne a napi munka, de az olyan szakemberek, mint az adatigazgatók (CDO-k), -elemzők és -kutatók, az üzleti vezetők és elemzők, az informatikai igazgatók, rendszertervező mérnökök és szoftverfejlesztők munkája teljes egészében adatközpontú. Ha a vállalat intelligens megoldásokkal akár csak kis mértékben növelni tudja hatékonyságukat, az is jelentősen kihat az üzlet teljesítményére.

Nem beszélve arról, hogy az adatintelligencia hasznos információkat ad a hozzáférés és a jogosultságok szabályozásához, az adattitkosítás, -maszkolás és -védelem megtervezéséhez, az üzletmenet-folytonosság és a katasztrófaelhárítás kialakításához, valamint a duplikációk, következetlenségek és más hiányosságok felszámolásához.

Sokat kockáztat ezért a vállalat, ha nem lép az intelligens eszközökkel támogatott adatvagyon-kezelés irányába. Nemcsak súlyos pénzbírságra számíthat a megfelelés elmulasztása miatt, hanem a jogosulatlan felhasználók rosszkor elért, megbízhatatlan adatai alapján olyan rossz döntéseket hozhat, amelyek komoly kárt tehetnek üzletében, kiszolgáltathatják a kibertámadásoknak, és hírnevét is megtépázhatják.

A szoftvermegoldások beszerzésével megbízott vezetőknek ezért az IDC azt tanácsolja, hogy az adatvagyon-kezelésről folytatott párbeszédet a tiltás felől tereljék a támogatás irányába, és a beruházás megtérülését olyan teljesítménymutatókon szemléltessék, mint a hatékonyabb munkavégzés, a jobb adatminőség, az adatokkal összefüggő működési költség csökkenése, az üzletmenet-folytonosság és a megfelelés elérése és fenntartása

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.