Hirdetés
. Hirdetés

AgiCon Agile Conference: Itt a folytatás

|

Április 10-11-én ismét az AgiCon konferencián gyűlnek össze az agilis szakma képviselői. A nagy sikerű szakmai fórum egyik előadóját, Kulcsár Bencét az agilitás hazai trendjeiről kérdeztük.

Hirdetés

Harmadik alkalommal rendezi meg idén áprilisban az IIR Hungary az AgiCon konferenciát, ahol minden évben a legújabb hazai és nemzetközi agilis trendeket, best practice-eket járják körbe olyan agilis szakemberek közreműködésével, akik minden szempontból a legszűkebb élvonalat képviselik. Külön érdekesség, hogy az eddig megszokott szállodai környezet helyett ezúttal sokkal lazább helyszínt választottak, ahol a résztvevők a hivatalos program után kötetlenül folytathatják majd a beszélgetést.

Hirdetés

A sikeres agilis transzformációhoz nem elég, ha csak módszereket adaptálunk, az agilitás ugyanis jóval inkább kultúra, mint módszertan - mondja Kulcsár Bence agilis coach, aki az áprilisi AgiCon konferencián a vállalati kultúra és az agilis módszerek összefüggéseiről tart előadást.

Computerworld: Jellemzően milyen projektekben vagy cégeknél zajlanak ma Magyarországon agilis transzformációk?

Kulcsár Bence: Leginkább nagyvállalatoknál, mégpedig a digitális átállással kapcsolatban. A nagyvállalatok számára ugyanis létfontosságú, hogy digitális csatornákon tudjanak közvetlen kapcsolatban lenni az ügyfeleikkel, illetve így tudják nagyon gyorsan kipróbálni vagy eladni a szolgáltatásaikat. Az innovatív termékek fejlesztésére néhány bank és biztosító inkubációs házakat is létrehozott, ahol azonban sajnos gyakran kiderül, hogy az adott nagyvállalat fejlesztési módszertana egyáltalán nem alkalmas az ilyen gyors, akár a Lean startupra emlékeztető ötlet- és termékvalidációkra. Hiába a jól működő kis inkubációs ház, ha a projekt másik, nagyvállalati oldala nem tud vele lépést tartani. Hogy ez jobban működjön, az egész vállalati IT-nak is hatékonyabbá kellene válnia, hogy képes legyen kiszolgálni az innovatív kezdeményezéseket. Itt jön tehát a képbe a részleges vagy teljes agilis átalakulás.

Kulcsár Bence agilis coach

CW: Hogyan zajlik, és mennyire sikeres ez a folyamat?

KB: A cégek először általában a keretrendszereket kezdik el adaptálni, például a Scrumot. Személyes tapasztalatom: egyre több cég ismeri fel, hogy nem elég pusztán bevezetni bizonyos agilis módszereket, technikákat, hiszen ezek önmagukban nem hozzák meg a várt eredményt, ha nem ágyazódnak bele a tágabb értelemben vett céges kultúrába.

CW: Mi van a módszereken és technikákon túl? Mi vezethet el a valódi agilis átalakuláshoz?

KB: Mindenképpen szükség van kulturális változásra. A vállalati kultúra egyrészt értékek, normák és szabályok halmaza, másrészt maguk az emberek alkotják a legfelsőbb vezetéstől kezdve a junior csapattagokig bezárólag. Azonban viszonylag kevés cég méri fel és modellezi tudományos alapossággal a saját kultúráját, illetve a cégen belül előforduló szubkultúrákat. Ennek következtében az agilis bevezetések során gyakran mindent szabványosítani akarnak, holott a különböző kulturális területekhez más-más agilis keretrendszerek, megközelítések illenének. Sokan gondolják, hogy a Scrum és az Agile két varázsige, ami mindent megold, noha ezek sikeréhez tudni kellene, milyen a jelenlegi céges kultúra, és milyennek kellene lennie a jövőben.

CW: Említene néhány konkrét példát a kulturális modellekre?

KB: Egy egyszerű példa: ha úgy építettük fel a csoportunkat, hogy felvettük a legjobb specialistákat, akik leginkább egyedül dolgoznak, akkor nem fogunk tudni Scrumot alkalmazni, hiszen ez a módszer a kollaboratív munkára és a T-shape típusú generalistákra épül. Ilyenkor vagy elkezdhetünk kollaborációs kultúrát építeni a megfelelő emberekkel, vagy maradhatunk az autonóm munkatársak számára kedvezőbb, kompetenciaalapú kultúránál, viszont ehhez Scrum helyett Software Craftsmanship és Kanban kombinációt választva.

Jelentkezés: conference@iir-hungary.hu, 061-459-7300, www.iir-hungary.hu


Az AgiCon konferencia kiemelt témái

  • Lehet, hogy már nem működik az agilis szoftverfejlesztés?
  • Mobil alkalmazásfejlesztés agilis alapokon
  • Agile coaching
  • Agile mindset
  • Önszerveződés, agilis csapat- és szervezetépítés
  • Agilitás a közigazgatásban
  • Agilis transzformáció
  • Product Owner fejlesztés
  • SAFe
  • Mitől jó egy retrospektív?
  • Tesztelés Continous Delivery esetén
  • DevOps - Software Delivery Lifecycle
  • A startupok világa
  • Open Space
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.