Hirdetés
. Hirdetés

Akkreditált klaszterek innoválnak

|

Ma átadták az Új Széchenyi Terv keretében kiírt akkreditációs pályázat nyerteseinek a kiemelt rangot jelentő címet tanúsító okleveleket.

Hirdetés

Az akkreditációs klaszter cím a benne szereplő vállalatoknak több előnnyel is jár. Bár közvetlen pénzügyi támogatást nem kapnak, az elkövetkező két évben részt vehetnek kifejezetten számukra kiírt pályázatokon, de más, nem akkreditált klaszterek számára kiírt pályázatoknál is plusz pontokat jelenthet, ha egy cég kiemelt klaszter tagja.

Külön érdekessége az odaítélt címnek, hogy a négy elismert klaszter közül három középpontjában az IKT áll. Kiemelt státuszt kapott a Mobilitás és Multimédia Klaszter, melynek mintegy hatvan tagja között ott van minden, a telekommunikáció és az informatika területén jelentősebb K+F tevékenységet folytató cég. A PharmAgora Életminőség Klaszert elsősorban élelmiszer-ipari és gyógyszercégeket tömörít. A füredi székhelyű Rendszertudományi Innovációs Klaszter tagjai között szintén elsősorban informatikai cégeket találunk, ahogy a negyedik elismert, a debreceni székhelyű Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterben is.

Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője az átadón elmondta: várhatóan 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Unió kiemelten támogatja a regionális klasztereket, melyek a regionális vállalkozások összefogását segítik. A 2014-ig tartó időszakra is vannak még jelentős pályázati pénzek. Egyes pályázatokat már kiírtak, de például a GOP 1.2.1 B jelű program kiírás előtt áll, mellyel elsősorban innovációs és technológiai parkok létrehozását támogatják. Várhatóan 250 millió és 5 milliárd forint közötti összegre lehet pályázni, és a pályázati  támogatás mértéke elérheti a beruházás 70 százalékát is. Siba Ignác azonban hangsúlyozta, hogy 50 százalékos támogatási intenzitástól kezdve a beruházásoknál közbeszerzési eljárás keretében lehet kiválasztani a szállítókat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.