Hirdetés
. Hirdetés

Almaszezon Európában - bajban az iTunes

|

Franciaországban Chirac elnök aláírásával törvényerőre emelkedett az Apple rémálma: a szolgáltató kénytelen lesz iPod lejátszóját és iTunes online zeneáruházát a konkurencia eszközeivel összeférhetővé tenni.

Hirdetés

Az internetes jogok védelméről szóló törvénynek először június 30-án adott zöld fényt a francia parlament, de az alkotmánybíróság több ízben is alkotmánysértőnek találta és visszadobta azt. Most azonban nem gördített a többszörösen megváltoztatott szöveg útjába több akadályt, és a Közlönyben való megjelenéssel hivatalosan is kihirdetésre került az Apple által korábban "államilag támogatott kalózkodásnak" aposztrofált szerzői jogi törvény.

Mint ismeretes, jelenleg az iTunes online zeneáruházban vásárolt tartalmakat kizárólag az Apple iPodjain lehet lejátszani, és az iPodok sem feltétlenül képesek a vetélytársaktól származó zenei anyagok lejátszására. A mindezt szabályozó DRM technológia az, amit a franciák a szerzői jogok védelmén túlmutató eszköznek találtak. A DRM (Digital Rights Management - digitális jogkezelés) képes befolyásolni, hogy a megvásárolt tartalmat hogyan használja a vásárló. A DRM a fenti példa alapján korlátozza a vevőt, hogy milyen eszközöket használhat fel a legálisan megvásárolt termék lejátszására, megtekintésére.

Az Apple máig nem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésekre. Sokáig azonban nem folytathatnak struccpolitikát, hiszen több, a DRM kérdését a franciákhoz hasonlóan szemlélő európai ország is vérszemet kapott az eset kapcsán. Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Lengyelország mellett Norvégiában is kipattanni látszik a helyi "Apple-ügy", miután a fogyasztóvédelmi ombudsman nem találta kielégítőnek a kérdést érintő levelére érkezett választ, amit egyébként - néhány részlet kihagyásával - közzé is tett. Bente Řverli, az ombudsmani hivatal munkatársa elmondta, hogy tapasztalható ugyan az Apple részéről együttműködési szándék, azonban amíg a leglényegesebb kérdéseket, így a DRM technológia használatát vagy például a felelősségvállalás rendszerének problémáját nem sikerül tisztázni, addig a jogi válaszlépések lehetőségét sem lehet kizárni.

Torgeir Waterhouse, a Norvég Fogyasztóvédelmi Tanács tanácsadója szerint az Apple nem sok hajlandóságot mutat az együttműködésre, és folytatni kívánja sportszerűtlen magatartását. Waterhouse szerint Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója pont az ellenkezőjét teszi a 2002-ben saját maga által megfogalmazottaknak. Jobs annak idején kijelentette, hogy "aki legálisan szerez be zenei tartalmat, az egyben a jogot is megszerzi a tartalom bármilyen általa birtokolt eszközön való lejátszására." Ebből mára az Apple esetében semmi sem igaz.

És hogy a fogyasztóvédelmisek szemléletmódja nem élet- vagy piacidegen, az jól látszik abból is, hogy az online zenei ipar második legnagyobb szolgáltatója, az eMusic is DRM védelem nélkül kínál legális letöltéseket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.