Hirdetés
. Hirdetés

Au revoir, Microsoft!

|

Júliustól a francia törvényhozás linuxos asztali gépeket és szervereket, Firefox webböngészőt és OpenOffice.org irodai programcsomagot használ.

Hirdetés

Jövő nyáron a francia parlament képviselői, illetve a környezetükben dolgozó munkatársak a jelenleg 2.0.4-es verziójánál tartó OpenOffice.org irodai szoftvercsomagra cserélik az eddig használt Microsoft Office-t. Annyi bizonyos, hogy az OpenOffice.org már rendelkezik a legtöbb olyan tulajdonsággal, amely szükséges lehet az Office kiváltásához, sőt olyan funkciói is vannak, amelyek egyes felhasználók szemében vetélytársa fölé emelhetik.

A kétkamarás francia parlament esetében a várható megtakarításokkal indokolták a szabad szoftverekre való váltást, ami állítólag még az átállás és a felhasználók oktatásának költségeit tekintve is megéri majd nekik. Az NPD elemzője, Chris Swenson szerint ez általánosságban igaz is lehet, azonban ezen a területen is gondos mérlegelést igényel a megfelelő ajánlatok kiválasztása- a különböző cégek ugyanis a nyílt forráskódú alkalmazások telepítésén, technikai támogatásán és a velük kapcsolatos tanfolyamokon keresztül sokszor megfizettetik a megrendelővel az elvileg megtakarított költségeket is.

A Microsoft pozíciója egyelőre szilárdnak mondható, az Egyesült Államokban például a kormányzati szerverek, asztali gépek és laptopok elsöprő többségén a vállalat szoftverei futnak, a szabad szoftver elkötelezett híveinek ellenállása azonban egyre növekszik. Az USA-ban minden állami szervezet, illetve azok különböző képviseletei szabadon választhatják meg a felhasznált alkalmazásokat. A Microsoft túlsúlya mellett is egyre gyakrabban fordulnak elő olyan szélsőséges esetek, mint Peter Quinn, Massachusetts volt informatikai vezetőjénak példája: Quinn tisztségéről is leköszönt, amikor az OpenDocument Format (ODF) bevezetésével kapcsolatos törekvései masszív ellenállásra találtak az államban. De említhetnénk a a Consumer Project on Technology (CPTech) fogyasztóvédelmi szervezetet is, melynek vezetője, James Love már korábban felemelte a szavát az ODF támogatása érdekében.

A Microsoftnak aggodalomra egyelőre semmi oka, már csak új Office-, Windows- és Exchange-verzióinak piacra dobása kapcsán sem, azonban a vállalat az utóbbi időben mintha az indokoltnál nagyobb figyelmet szentelne a korábban sokszor leszólt ellenfélnek - gondoljunk akár a Novellel kötött friss megállapodásra, akár Steve Ballmer Microsoft-vezér több mint karakteres nyilatkozataira a Linux-rendszerek jogállásával kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.