Hirdetés
. Hirdetés

Az Akinci drón - a híres Bayraktar nagytestvére - először talált el tengeri célpontot

|

A Törökországban fejlesztett Akinci harci drón új mérföldkövet ért el azzal, hogy eltalált egy tengeri célpontot a TEBER MK-82 irányítókészlet segítségével.

Hirdetés

Hírek szerint Oroszország Ukrajna elleni agressziójának egyik következő fontos csatatere a Fekete-tenger térsége lehet. Az ukrán hadsereg által a védekezésben igen hatékonyan használt Bayraktar drón nagytestvére, az Akinci bemutatta, hogy a tengeren is hatékonyan bevethető. Arról még nincs hír, hogy az ukránok vásárolhatnak-e belőle.

A Törökországban fejlesztett Akinci harci drón új mérföldkövet ért el azzal, hogy eltalált egy tengeri célpontot a TEBER MK-82 irányítókészlet segítségével. A teszt során egy Bayraktar TB2 drón lézeresen megjelölte a célpontot, majd az Akinci egy MK-82 bombát dobott le 20 ezer láb (6 kilométer) magasságból egy lebegő célpontra. A lézeres kereséshez kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére az Akinci teljesítette a tesztet.

Hirdetés

A török Roketsan gyártó által kifejlesztett TEBER-82 egy hagyományos gravitációs bombát alakít át pontosabb lézervezérelt fegyverré. A mostani gyakorlati próba volt az Akinci első tengeri kísérleti bevetése, és ezután kerülhet be a török haditengerészet arzenáljába.

Az Akinci előzetes tervezési szakasza 2019 júniusában fejeződött be, az első repülés decemberben történt. Tavaly áprilisban fejezték be az első tüzelési próbákat. A cég kezdetben három drón prototípust fejlesztette ki, amelyeket 2021 augusztusában telepítettek a török hadseregnél.

Az Akinci fejlesztője tehát ugyanaz a cég, amelytől az ukrajnai háborúban elhíresült Bayraktar drónt is származik. Az Akinci egy nagy magasságban repülő, hosszú élettartamú pilóta nélküli légi jármű (UAV), amely olyan műveletekre képes, amiket korábban csak vadászgépekre bíztak.

A légi jármű maximum 40 ezer láb (12 192 méter) magasságban repülhet, felszálló tömege 5 500 kilogramm, maximális teherbírása pedig 1 350 kilogramm. A drón akár 20 órát is képes repülni, a végsebessége pedig 250 csomó (463 kilométer/óra). Jelenleg terrorellenes műveletekre vetik be. A Bayraktar TB2 taktikai UAV-jának utódjaként kifejlesztett drón levegő-föld és levegő-levegő támadási küldetéseket is képes végrehajtani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.