Hirdetés
. Hirdetés

Az EU versenypolitikai vizsgálatot indít az orvostechnikai eszközök kínai piacán

|

Amennyiben nem sikerül megoldani a kérdést, az EU korlátozhatja a kínai vásárlók, áruk és szolgáltatások hozzáférését az uniós piachoz.

Hirdetés

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít az orvostechnikai eszközök kínai beszerzési piacán alkalmazott, az európai vállalatokkal és termékekkel szemben tisztességtelenül diszkriminatív intézkedések és gyakorlatok miatt.

Az Európai Bizottság első ízben kezdeményez ellenőrzést a 2022-ben hatályba lépett nemzetközi közbeszerzésről szóló uniós rendelet alapján, amelynek célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson az EU-n kívül pályázó vállalatoknak, és ösztönözze a közbeszerzési piacok kölcsönös megnyitását.

A testület által összegyűjtött bizonyítékok arra utalnak, hogy az orvostechnikai eszközök kínai beszerzési piaca fokozatosan zártabbá vált az európai és külföldi cégek, valamint az EU-ban gyártott termékek előtt. Kína intézkedései tisztességtelenül különbséget tesznek a helyi és a külföldi vállalatok, valamint a helyben gyártott és az importált orvostechnikai eszközök között - olvasható a bizottsági sajtóközleményben.

Hirdetés

Az Európai Bizottság felkéri a kínai hatóságokat, hogy adjanak tájékoztatást, és indítsanak párbeszédet a diszkriminatív intézkedések megszüntetése érdekében.

A vizsgálat kilenc hónapos határidőn belül zárul le, amelyet a testület indokolt esetben öt hónappal meghosszabbíthat. A végleges lezárást követően a bizottság jelentést tesz közzé az ellenőrzés eredményeiről és a javasolt intézkedésekről, amelyet az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács elé terjesztenek. Amennyiben nem sikerül megoldani a kérdést, az EU korlátozhatja a kínai vásárlók, áruk és szolgáltatások hozzáférését az uniós piachoz.

Vang Venbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta a vizsgálattal kapcsolatban, hogy "az árt az EU megítélésének". "A külvilág azt tapasztalja, hogy az EU fokozatosan halad a protekcionizmus felé" - jelentette ki. Felszólította az Európai Bizottságot, hogy hagyjon fel a "hamis jogcímmel a kínai vállalkozások alaptalan elnyomására és korlátozására" irányuló tevékenységével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.