Hirdetés
. Hirdetés

Az európai felhőcsoport bírálta a Broadcomot a VMware licencfeltételek változásaiért

|

Elemzők már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a Broadcom felvásárlása és a VMware licencelési struktúrájának későbbi megváltoztatása hatással lehet a végfelhasználókra.

Hirdetés

A Cloud Infrastructure Services Providers in Europe (CISPE) szakmai csoport arra kérte az európai szabályozó hatóságokat, jogalkotókat és bíróságokat, hogy vizsgálják meg a Broadcom lépését, amellyel "egyoldalúan megszüntette az alapvető virtualizációs szoftverek licencfeltételeit". Ez összefügg a Broadcom azon törekvésével, hogy a VMware harmadik fél viszonteladókkal és vállalati ügyfelekkel kötött örökös licencszerződéseit felülvizsgálja.

A csoport azt állítja, hogy a Broadcom lépése hatással lesz egyes tagjainak életképességére, amelyek a VMware-termékek licencelésére és használatára támaszkodnak.

"A CISPE több tagja is kijelentette, hogy a VMware-termékek licencelésének és használatának lehetősége nélkül hamarosan csődbe mennek, és kiszállnak az üzletből" - jegyezte meg a CISPE közleményében. "Néhányan azt állítják, hogy bevételeik több mint 75%-a a VMware szoftveres virtualizációs technológiáitól függ. A végfelhasználók - a nagy nemzeti cégek, a közszféra szolgáltatásaitól kezdve a kkv-kig és az induló vállalkozásokig - arról számoltak be, hogy nem lesznek képesek online szolgáltatásaik egy részét vagy egészét nyújtani, ha ez a licencelési kérdés nem oldódik meg. Néhány esetben ezek közé tartoznak a létfontosságú orvosi szolgáltatások is."

A csoport kifejtette, hogy a VMware tavaly a virtualizációs piac közel 45%-át birtokolta, ami a Broadcomot olyan helyzetbe hozza, hogy diktálhatja a szerződési feltételeket, a termékek elérhetőségét és azt, hogy mely harmadik fél gyártók - az általuk gyártott készülékekkel, vagy szolgáltatásokkal együtt - kínálhatják ezeket a szolgáltatásokat.

Hirdetés

"Több száz terméket távolítottak el előzetes értesítés nélkül, a megmaradtakat pedig új szerződési feltételekkel újracsomagolták, mindenféle technikai módosítás vagy szoftverfejlesztés nélkül, olyan módon, amely tisztességtelenül növeli az ügyfelek költségeit" - tette hozzá a CISPE. "Ráadásul a viszonteladók nem tudják, hogy egyáltalán meghívást kapnak-e a Broadcom új partnerprogramjaiban való részvételre. Azok, akiket meghívnak, úgy érzik, hogy az aláírásra adott rövid határidők nyomást gyakorolnak a tisztességtelen licencfeltételek elfogadására. Az új feltételek hároméves időszakokra több tízmillió eurós minimális kötelezettségvállalásokat tartalmaznak. A licencek költségei egyes esetekben 12-szeresére (azaz 1200%-ra) emelkedtek."

A CISPE azt szeretné, ha a szabályozó hatóságok azonnali szünetet rendelnének el a szerződések felmondására, és lehetővé tennék, hogy a Broadcom VMware ügyfelei kiléphessenek a Broadcommal kötött többéves szerződésekből, "amint életképes alternatívák válnak elérhetővé".

Elemzők figyelmeztettek a Broadcom lépéseire

Elemzők figyelmeztettek arra, hogy a Broadcom felvásárlása és a VMware licencelési struktúrájának későbbi megváltoztatása hatással lehet a végfelhasználókra.

"Ezek a partnerek háborognak" - mondta Tracy Woo, a Forrester Research vezető elemzője az SDxCentralnak egy év eleji interjúban. "Dühösek, mert ők viszonteladó partnerek, és nem kaptak előre értesítést, csak aznap, és az is csak egy e-mail volt. Ez nagyon Broadcom-os stílusú: nyers tények elé állít, és nem udvariaskodik."

Woo szerint a lépés viszont aggodalmat keltett a végfelhasználókban, akik hagyományosan ezeken a partnercsatornákon keresztül vették igénybe a VMware termékeit és szolgáltatásait, és most már mélyen kötődnek a VMware ökoszisztémához.

"Most beszéltem egy ügyféllel, akit nem igazán érintett az új partnerprogram, mert olyan viszonteladót használ, akit felvettek az új programba, de nagyon aggódik a most történtek miatt" - mondta Woo. "A változások miatt új üzleti tervet kellet készítenie, erős érveket a vezetőik meggyőzésére, hogy miért kell a VMware-t leváltaniuk, és villámgyorsan össze kell állítani a szóba jöhető alternatívák listáját is."

A Broadcom a múlt hét végén tovább haladt a VMware licencelésének átalakításában, amikor bemutatta a VMware Cloud Foundation (VCF) platformjára vonatkozó új partneri stratégiáját. Ennek alapja a Broadcom Advantage Partner Programja, amely a múlt hónap elején indult.

A Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan egy nemrégiben megjelent blogbejegyzésében utalt arra, hogy az felvásárlás utáni első 100 nap során voltak kihívások, de azt állította, hogy ezek hosszú távon mindenkinek előnyére válnak. "Természetesen elismerjük, hogy egy ilyen szintű változás érthető módon okozott némi nyugtalanságot ügyfeleink és partnereink körében" - írta Tan. "De mindezen lépések célja az volt, hogy gyorsabban innováljunk, hatékonyabban elégítsük ki ügyfeleink igényeit, és könnyebbé tegyük a velünk való üzletkötést. Arra is számítunk, hogy ezek a változások nagyobb nyereségességet és jobb piaci lehetőségeket biztosítanak partnereink számára"."

Az Európai Bizottság tavaly hagyta jóvá

Az Európai Bizottság (EB) tavaly nyáron hagyta jóvá a Broadcomnak a VMware felvásárlását egy "alapos vizsgálatot" követően, amelynek eredményeként a Broadcom engedményeket tett.

A vizsgálat elsősorban azzal foglalkozott, hogy az ügylet "károsítja a versenyt a [Fiber Channel Host Bus Adapterek] kínálatának világpiacán", különös tekintettel arra, hogy a Broadcom "kizárhatja a Marvellt az FC HBA-k területén egyetlen jelentős versenytársát a piacról azáltal, hogy korlátozza vagy rontja a VMware szervervirtualizációs szoftvere és a Marvell hardverei közötti interoperabilitást".
Válaszul a Broadcom felajánlotta, hogy garantálja az API-ihoz való hozzáférést és a harmadik fél FC HBA-k fejlesztéséhez és tanúsításához szükséges technikai támogatást, beleértve a Broadcom összes jelenlegi és jövőbeli FC HBA-illesztőprogramjának forráskódjához való hozzáférést nyílt forráskódú licenc útján; a VMware szervervirtualizációs szoftverrel való interoperabilitást; és a Broadcom-mal egyidejűleg harmadik fél számára is hozzáférést biztosít ezen információkhoz.

A VMware licencelési kérdését szintén a vizsgálat egyik területe volt, és kezdetben attól tartottak, hogy "a Broadcom elkezdheti a VMware virtualizációs szoftverét saját szoftverével (nevezetesen nagyszámítógépes és biztonsági szoftverrel) együtt csomagolni, és a VMware virtualizációs szoftverét többé nem kínálja önálló termékként, csökkentve ezzel a választékot és potenciálisan kizárva a rivális szoftverszolgáltatókat".

Az EB azonban az ügylet jóváhagyásakor végül arra a következtetésre jutott, hogy "a Broadcom nem lenne képes a VMware virtualizációs szoftverét saját szoftverével (nevezetesen a mainframe és a biztonsági szoftverekkel) együtt csomagolni, mivel ezeket a termékeket az ügyfelek különböző részlegei és/vagy különböző időpontokban vásárolják".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.