Hirdetés
. Hirdetés

Az Európai Központi Bank a CBDC-kre fogad a BTC-vel szemben

|

Jobban megfelelnek a határokon átnyúló fizetésekhez a devizaátváltásokkal (FX) való nagyobb kompatibilitás miatt.

Hirdetés

Az Európai Központi Bank (EKB) az általa nemrégiben készített, a végső határokon átnyúló fizetési eszköz azonosításáról szóló tanulmányban a digitális valutákat (CBDC) nevezte meg győztesnek a versenytársakkal, többek között a bankolásal, a Bitcoinnal (BTC) és a stabilcoinokkal szemben.

Az EKB érdeklődése a legjobb határokon átnyúló fizetési megoldás azonosítása iránt abból ered, hogy az eurót bevezető 19 európai uniós ország központi bankjaként szolgál. A Towards The Holy Grail of Cross-border Payments (A határokon átnyúló fizetések Szent Grálja felé) című tanulmány a Bitcoinra, mint a legjelentősebb fedezetlen kriptoeszközre hivatkozott.

Hirdetés

Az EKB rossz véleménye a Bitcoinról, mint határon átnyúló fizetési rendszerről a rendkívül volatilis eszköz elszámolási mechanizmusára vezethető vissza. "Mivel a Bitcoin-hálózatban az elszámolás csak körülbelül tízpercenként történik, az értékelési hatások már az elszámolás pillanatában jelentkeznek, ami valójában bonyolultabbá teszi a Bitcoin-kifizetéseket" - jegyzeték meg.

Miközben a tanulmány kiemelte a Bitcoin eredendő skálázódási és sebességi problémáit, nem vette figyelembe a hálózat teljesítményét javító időszerű frissítéseket - Taproot és Lightning Network -, és arra a következtetésre jutott, hogy "Az alapul szolgáló technológia (és különösen a "proof-of-work" réteg) eredendően drága és pazarló" - írja a Cointelegraph.

Másrészt az EKB elismerte, hogy a CBDC-k jobban megfelelnek a határokon átnyúló fizetésekhez a devizaátváltásokkal (FX) való nagyobb kompatibilitás miatt. Két nagy előnyként emelte ki ebben a tekintetben a monetáris szuverenitás megőrzését és az azonnali fizetések egyszerűségét a közvetítőkön, például a központi bankokon keresztül.

A EKB ugyan CBDC-kre fogad, de Phillip Lowe ausztrál jegybankelnök például úgy vélte, hogy a magánszektorban "jobb lesz" a kriptovaluta, amíg a kockázatokat szabályozással mérséklik. A kripto bevezetésével kapcsolatos kockázatok enyhítése erős szabályozással és állami támogatással hárítható el - jelentette ki Lowe, és hozzátette:

"Ha ezeket a tokeneket széles körben fogja használni a közösség, akkor állami támogatásra vagy szabályozásra lesz szükségük, ahogyan a bankbetéteket is szabályozzuk." Lowe szerint a magáncégek "a központi banknál jobban képesek innoválni" a kriptopénzek legjobb funkcióit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.