Hirdetés
. Hirdetés

Az FTC pert indított, hogy megakadályozza a 68 milliárd dolláros Microsoft-Activision fúziót

|

A Microsoft januárban jelentette be szándékát, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolja az Activision Blizzardot, és azóta mindkét vállalat jóváhagyta az üzletet.

Hirdetés

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) pert indított a technológiai óriás Microsoft és az Activision Blizzard, az egyik legnagyobb videojáték-gyártó vállalat tervezett egyesülése ellen. A szövetségi ügynökség szerint az akvizíciót azért kell megakadályozni, mert a Microsoft versenyellenes magatartást tanúsít a játékiparban: játékkonzolja, az Xbox és előfizetéses játékszolgáltatása javára visszatartja a játékokat más platformoktól.

A Microsoft januárban jelentette be szándékát, hogy 68,7 milliárd dollárért felvásárolja az Activision Blizzardot, és azóta mindkét vállalat jóváhagyta az üzletet. A Microsoft történetének legnagyobb fúziója, amellyel a Sony és a Tencent mögött a harmadik legnagyobb videojáték-kiadóvá válna, de csak akkor, ha az amerikai szabályozó hatóságoktól zöld utat kap.

Az FTC december 8-án lépett közbe, mondván, hogy ha a fúzió létrejön: "a Microsoftnak mind eszközei, mind indítékai lennének arra, hogy ártson a versenynek az Activision árképzésének manipulálásával, az Activision játékminőségének vagy a játékosok élményének rontásával a rivális konzolokon és játékszolgáltatókon, az Activision tartalmaihoz való hozzáférés feltételeinek és időzítésének megváltoztatásával, vagy a tartalom teljes visszatartásával a versenytársaktól, ami kárt okozna a fogyasztóknak."

Hirdetés

A Microsoft az elmúlt években több mint 10 játékfejlesztő céget vásárolt fel, ezzel bővítve az Xbox Game Pass előfizetői számára kínált portfóliót. "A Microsoft ezeket a felvásárolt címeket gyakran kizárólag a saját konzoljaira és/vagy előfizetéses szolgáltatásaira tette fel, így a fogyasztóknak nem volt lehetőségük arra, hogy ezeket a címeket a rivális termékeken vagy szolgáltatásokon játsszák" - áll az FTC kifogásában.

Az FTC különösen a ZeniMax, a Bethesda Softworks videojáték-kiadó anyavállalatának tavalyi felvásárlását rótta fel a Microsoftnak. Az üzlet megkötése után a Microsoft számos Bethesda-játékcímet tett exkluzívvá a saját platformjára, "annak ellenére, hogy az európai trösztellenes hatóságoknak biztosítékot adott arra vonatkozóan, hogy nem törekszik arra, hogy visszatartsa a játékokat a rivális konzoloktól" - áll az FTC közleményében.

"A Microsoft már bebizonyította, hogy képes és hajlandó visszatartani tartalmakat a játékokkal foglalkozó riválisaitól. Ma megpróbáljuk megakadályozni, hogy a Microsoft megszerezze az irányítást egy vezető független játékstúdió felett, és azt arra használja fel, hogy károsítsa a versenyt több dinamikusan és gyorsan növekvő játékpiacon - mondta a közleményben Holly Vedova, az FTC Versenyhivatalának igazgatója.

A Microsoft játékipari terjeszkedését részben úgy értékelték, mint a versenyelőny megszerzésére irányuló kísérletet a metaverzumpiac meghódításáért folytatott versenyben. Egyes technológiai vezetők azzal érvelnek, hogy a virtuális valóság (VR) technológia fejlődésével az emberek munkájuk és szabadidejük nagy részét a virtuális világba (a metaverzumba) helyezik át.

A Facebook több tízmilliárdot fektetett be metaverzum projektjébe, és tavaly a cég nevét Metára változtatta. Az eddigi eredmények azonban vegyesek: a Meta Oculus VR-szemüvegei komoly piaci részesedést szereztek, de Horizon Worlds online VR-platformja nem vonzotta a várt felhasználói tömeget. A Microsoft VR-szemüvegei kevésbé voltak sikeresek, de a legjobb játékfejlesztő stúdiók némelyikének birtoklása előnyt jelenthet a saját metaverzum virtuális világainak megtervezésében.

Az FTC 3-1 arányban szavazott a panaszról, Christine Wilson biztos nemmel szavazott. Következő lépésként az ügyet egy közigazgatási bíró fogja tárgyalni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.