Hirdetés
. Hirdetés

Az FTX-es Bankman-Fried szülei 121 millió dollár értékű ingatlant vásároltak a Bahamákon

|

A világ egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének, az FTX-nek az összeomlása miatt a becslések szerint 1 millió hitelezőnek összesen több milliárd dolláros veszteséggel kell szembenéznie.

Hirdetés

Sam Bankman-Fried szülei és az FTX bukott kriptopénz tőzsde felsővezetői legalább 19 ingatlant vásároltak közel 121 millió dollár értékben a Bahamákon az elmúlt két évben, derül ki a hivatalos ingatlan nyilvántartásból.

Az FTX vásárlásainak többsége tengerparti luxuslakás volt, köztük hét társasházi lakás az Albany nevű drága üdülőközösségben, amely közel 72 millió dollárért. Az okiratok szerint ezeket az ingatlanokat, amelyeket az FTX egyik egysége vásárolt, a vállalat "kulcspozícióban lévő munkatársainak lakóhelyének" szánták - írta a Reuters, de a hírügynökség azt nem tudta megállapítani, hogy kik laktak a lakásokban.

Az Old Fort Bayben - egy zárt közösségben, amely egykor egy brit gyarmati erődnek adott otthont, amelyet az 1700-as években építettek a kalózok elleni védelem céljából - található másik, tengerparti ház dokumentumaiban Bankman-Fried szülei, Joseph Bankman és Barbara Fried, a Stanford Egyetem jogászprofesszorai szerepelnek aláíróként. Az egyik június 15-i keltezésű dokumentum szerint az ingatlant "nyaralóként" használják.

Hirdetés

A Reuters kérdésére, hogy a házaspár miért döntött úgy, hogy nyaralót vásárol a Bahamákon, és hogyan fizették ki - készpénzzel, jelzáloggal vagy egy harmadik fél, például az FTX által -, a professzorok szóvivője csak annyit mondott, hogy Bankman és Fried megpróbálták visszaadni az ingatlant az FTX-nek.

"Bankman úr és Fried asszony már azóta igyekeznek visszaadni az okiratot a vállalatnak, hogy a csődeljárás elkezdődött volna, és további utasításokra várnak" - mondta a szóvivő, aki nem kívánt bővebben nyilatkozni.

Bár ismert, hogy az FTX és alkalmazottai ingatlanokat vásároltak a Bahamákon, ahol tavaly szeptemberben létrehozták a központjukat, a Reuters által látott ingatlannyilvántartásból most először derül ki, hogy mekkora volt a vásárlási volumenük, és hogy milyen célra szánták az ingatlanok egy részét. Az FTX, amely a hónap elején csődeljárást jelentett, miután az ügyfelek otthagyták, nem válaszolt a megkeresésre, ahogy Bankman-Fried sem akarta kommentálni a helyzetet.

Bankman-Fried a Reutersnek elmondta, hogy kilenc másik kollégájával élt egy házban. Az alkalmazottai számára az FTX ingyenes étkezést és "házon belüli Uber-szerű" szolgáltatást biztosított a szigeten.

A világ egyik legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének, az FTX-nek az összeomlása miatt a becslések szerint 1 millió hitelezőnek összesen több milliárd dolláros veszteséggel kell szembenéznie. A Reuters arról számolt be, hogy Bankman-Fried titokban 10 milliárd dollárnyi ügyfélpénzt használt fel a kereskedési üzletágának támogatására, és ezekből a betétekből legalább 1 milliárd dollár eltűnt.

John Ray, az FTX új vezérigazgatója a hónap elején a delaware-i kerületi csődbírósághoz benyújtott beadványában azt mondta, úgy tudja, hogy az FTX Group vállalati pénzeszközeit "az alkalmazottak és tanácsadók otthonainak és más személyes tárgyainak megvásárlására" használták.

A Reuters kutatása szerint az FTX Property Holdings Ltd, az FTX egyik egysége 2021-ben és 2022-ben 15 ingatlant vásárolt közel 100 millió dollár értékben. A legdrágább vásárlása egy 30 millió dolláros penthouse volt Albanyban. A penthouse március 17-én kelt tulajdoni lapját Ryan Salame, az FTX Property elnöke írta alá, és azt mutatta, hogy a lakást "a kulcspozíciót betöltő dolgozók rezidenciájának" szánták.

Az FTX székháza jelenleg üresen áll, a feliratokat eltávolították, és a 4,5 millió dollárt érő telek szintén üres. Egy biztonsági őr szerint a hónap elején távozott alkalmazottak nem tértek vissza a székházba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.