Hirdetés
. Hirdetés

Az IDC szerint az MI hamarosan közel 300 milliárd dolláros árbevételt termel

|

Az IDC által azonosított 30 MI-felhasználási eset közül a kiterjesztett ügyfélszolgálati ügynökökre fordítják majd a legtöbbet az előrejelzési időszak során, 2026-ra elérve a 35,9 milliárd dollárt.

Hirdetés

Az IDC Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide című új előrejelzése szerint a mesterséges intelligenciára (MI) fordított globális kiadások - beleértve az MI-központú rendszerek szoftvereit, hardvereit és szolgáltatásait - 2022-ben megközelítik a 118 milliárd dollárt, és 2026-ban meghaladják a 300 milliárd dollárt. Az MI folyamatos beépítése a termékek széles skálájába 26,5 százalékos összetett éves növekedési ütemet (CAGR) mutat a 2022-2026-os előrejelzési időszakban. Ez bőven négyszer felülmúlja a világ IT-kiadásainak ötéves, 6,3 százalékos CAGR ütemét ugyanebben az időszakban.

Az elmúlt két nehéz üzleti év felgyorsította az MI használatát a rendszerekben, és a szervezetek most már szívesebben használják ki az MI-rendszerek által kínált hatékonysági előnyöket és kibővített képességeket. Az MI-rendszerek támogathatják az emberközpontú feladatokat és javíthatják képességeiket olyan technológiák révén, mint a társalgási MI és a képfeldolgozás, amelyeket az ügyfelekkel és a potenciális ügyfelekkel való olyan interakcióra használnak, amelyet az emberek készek elfogadni.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia használatának valamennyi iparágban tapasztalható nagymértékű és folyamatos növekedése mutatja, hogy ez a technológia a jövő üzleti életében milyen fontos szerepet játszik. "Az MI nem a jövő, hanem a jelen. A legtöbb IT-szolgáltató a termékei kiegészítéseként alkalmazza az MI-megoldásokat, és úgy fejleszti termékeit, hogy az MI döntő fontosságú legyen a sikerükhöz. Azok a gyártók, amelyek csak most gondolkodnak az MI-ről, jelentős hátrányban vannak azokkal az IT-szolgáltatókkal szemben, amelyeknek már gyártásban lévő MI-alapú termékeik vannak, mert az MI számos termék képességei szempontjából kulcsfontosságúvá válik" - mondta Mike Glennon, az IDC vezető piackutató elemzője.

A bankszektor és a kiskereskedelem az a két iparág, amely a legnagyobb MI-beruházásokat fogja megvalósítani az előrejelzési időszakban. A két iparág együttesen a világ összes MI-kiadásának nagyjából negyedét teszi majd ki. A következő legnagyobb iparág a professzionális szolgáltatásoké a kiadások több mint 10 százalékos részesedésével, majd az egyedi és a feldolgozóipar következik. A professzionális szolgáltatások iparága az egyik leggyorsabban növekvő terület az MI-kiadások terén (28,7%-os CAGR), éppen csak lemaradva a médiaipar (29,8%-os CAGR) mögött.

Az IDC által azonosított 30 MI-felhasználási eset közül a kiterjesztett ügyfélszolgálati ügynökökre fordítják majd a legtöbbet az előrejelzési időszak során, 2026-ra elérve a 35,9 milliárd dollárt. Bár csak két iparágban (kiskereskedelemben és távközlésben) ez a legnagyobb felhasználási terület, a kiterjesztett ügyfélszolgálati ügynökök minden iparág számára befektetési területet jelentenek. További vezető MI felhasználási területek az értékesítési folyamatok ajánlása és bővítése, a csaláselemzés és -nyomozás, valamint a programtanácsadók és ajánlási rendszerek. Ez a négy felhasználási terület fogja képviselni a világ összes MI-kiadásának több mint 38 százalékát 2026-ra.

"A vezető felhasználási terület közül három ügyfél- és értékesítés-központú, ami azt mutatja, hogy az MI alkalmazói a gazdaság nehézségei közepette az ügyfél- és értékesítésre összpontosítva jelentősen növelik üzleti tevékenységüket. A mesterséges intelligencia üzleti felhasználása az egyszerű költségmegtakarításról egyre inkább az üzleti növekedés erős összetevőjévé válik, ami azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia mint informatikai megoldás egyre érettebbé válik a rendszerek széles körében" - jegyezte meg Glennon.

Az Egyesült Államok lesz az MI-rendszerek legnagyobb földrajzi piaca, amely az előrejelzés során a világ összes MI-kiadásának több mint felét teszi ki. Az USA-ban a kiskereskedelem és a bankszektor lesz az AI-beruházások vezető iparága. Nyugat-Európa a világ IT-kiadásainak több mint 20 százalékát fedi le, és a leggyorsabb növekedést produkálja, ötéves 30 százalékos CAGR-rel. Kína a harmadik legnagyobb MI-piac, az egyik leglassabb növekedési ütemmel (21,1%-os CAGR).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.