Hirdetés
. Hirdetés

Az illegális brazil arany egy olasz cégen át Big Tech ügyfelekhez került

|

A brazil rendőrség azt állítja, hogy egy olasz nemesfémfinomító cég a rendőrségi dokumentumok szerint az Amazonas esőerdei régiójából illegálisan beszerzett aranyat vásárolt egy kereskedőtől, amit a világ négy legnagyobb technológiai vállalatának szállított le.

Hirdetés

Az Amazon.com, az Apple, a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet nyilvános dokumentumai a termékeikben felhasznált arany egy részének forrásaként a Chimet olasz magánvállalatot nevezi meg - közölte a Reuters.

A Reporter Brasil oknyomozó újságíró szervezet által megszerzett és a Reutersnek megtekintésre átadott rendőrségi dokumentumok szerint a brazil szövetségi rendőrség azzal vádolja a Chimetet, hogy több millió dollár értékben vásárolt aranyat a CHM do Brasil kereskedő cégtől, amely állítólag illegálisan szerezte be a nemesfémet orvbányászoktól. A CHM do Brasil ügyvédjén keresztül viszont azt válaszolta a kérdésekre, hogy minden aranyat legálisan, megfelelő dokumentációval szerzett meg.

Hirdetés

Az illegális bányászat megugrott Brazíliában, amióta a jobboldali Jair Bolsonaro elnök kiállt az orvbányászok mellett, és legalizálni akarta a bányászatot az őslakosok földjén. A szabályozatlan bányák pusztítják az amazonasi őserdőket, miközben halálos higannyal szennyezik be a folyókat. A bányászok erőszakosan összecsaptak a földjüket védő őslakos törzsekkel, halált, betegségeket és megfélemlített embereket hagyva maguk után.

Az Instituto Escolhas brazil fenntarthatósági kutatóintézet becslése szerint az ország 84 tonna illegális aranyat termelt Bolsonaro első két hivatali évében, ami 23 százalékkal több, mint két évvel korábban, és a teljes brazil aranytermelés közel felének felel meg. "Egy vállalat, amely Brazíliából vásárol aranyat, már tudja, nagy a kockázata annak, hogy szabálytalan aranyat (amazóniai véres aranyat) vásárol" - mondta Larissa Rodrigues, az Escolhas-jelentés egyik szerzője.

A Chimet képviselője közölte, hogy a vállalat megszakította kapcsolatait a CHM-mel, miután 2021 októberében tudomást szerzett a vádakról, amikor a rendőrség kilenc brazil államban és a szövetségi körzetben razziákat tartott a CHM és más az illegális aranykereskedelemben állítólag részt vevőkkel szemben.

Egy 2021 augusztusában kelt, a nyomozást összefoglaló rendőrségi dokumentum szerint a Chimet állítólag 2015 és 2020 között 2,1 milliárd reai (385 millió dollár) értékben vásárolt aranyat a CHM-től. A Para államban működő szövetségi rendőrség szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a folyamatban lévő továbbra is titkos nyomozást. A vádiratokat valószínűleg akkor mutatják be, amikor a vizsgálat még ebben az évben lezárul. A szövetségi ügyészeknek akkor kell majd eldönteniük, hogy emelnek-e vádat - mondta.

A négy amerikai technológiai cég a az olasz társaságot több mint 100 aranyfinomító között sorolta fel a beszállítói láncukban a vizsgálat ötéves időszaka alatt és a domumentumok legutóbbi, 2021-es nyilvánosságra hozatal során. A Chimet nem áll közvetlen kapcsolatban a techóriásokkal, de aranyat ad el bankoknak, amelyek azt különböző célokra továbbértékesíthetik - mondta a vállalat képviselője, Giovanni Prelazzi a Reutersnek. A bankokat azonban nem nevezte meg.

Az Apple nem foglalkozott konkrétan a Chimet kérdésével, de nyilatkozatában azt mondta, hogy politikája tiltja az illegálisan bányászott ásványok használatát. Azokat a vállalatokat, amelyek ennek nem tudnak megfelelni, eltávolítják a beszállítói láncból. Az Amazon, az Alphabet és a Microsoft nem kívánt nyilatkozni.

A Chimet közölte, hogy miután értesült a CHM brazíliai vizsgálatáról, megbízta a Deloitte könyvelőcéget, hogy végezze el más beszállítóinak ellenőrzését is, és 2022 áprilisában az LBMA aranypiaci szövetség ismét tanúsította, hogy megfelel a felelős aranybeszerzési előírásoknak. Az LBMA képviselője a Reutersnek elmondta, hogy a Chimet intézkedései azt mutatják, hogy más beszállítóknál nem merültek fel hasonló problémák, és hogy az ellenőrzési módszereket megerősítik.

A rendőrségi dokumentumok azt állítják, hogy a CHM nem volt bejegyezve a brazil központi banknál, mint az arany adásvételére és eladására jogilag felhatalmazott szervezet. A CHM nem szerepel a központi bank online jegyzékében, amely a bejegyzett jogosult cégeket tartalmazza. Márpedig a bányászokon és egyesületeiken kívül más személyek számára illegális aranyat vásárolni és eladni Brazíliában ilyen regisztráció nélkül.

A CHM azt mondta, hogy nem vásárol aranyat pénzügyi eszközként, és hogy az arany árucikként való vásárlásához nem szükséges a regisztráció. A központi bank azt közölte, hogy nem szabályozza "az árucikknek minősített arannyal végzett műveleteket". A szövetségi ügyészek elemzése azonban a vonatkozó törvényekről megállapította, hogy a bányászokon kívül bárki számára szükséges az ilyen regisztráció az arany vásárlásához és eladásához, függetlenül annak felhasználásától.

A banki átutalások pénzügyi nyilvántartásai azt mutatják, hogy a CHM mind a Cooperouri szövetkezettől, mind közvetlenül több magánszemélytől vásárolt aranyat Para állam déli részén, amely a brazil Amazonas-vidék részét képezi. A Cooperourinak van engedélye a bányászatra egy védett Kayapo őslakos rezervátum melletti területen, de a rendőrség a nyomozati dokumentumok szerint mind a CHM, mind a szövetkezet független bányászoktól vásárolt engedély nélkül.

A rendőrségi jelentés szerint a szövetkezet és az egyes bányászok vélhetően illegálisan termelnek ki ércet az őslakosok rezervátumában, de nem közölte, hogy ez a vád milyen alapon nyugszik. A rendőrségi jelentésben - a Belgiuménál nagyobb területű - Kayapo rezervátumról készült a műholdas felvételeken hatalmas kiterjedésű, sáros bányatavak és a hozzájuk vezető titkos leszállópályák láthatók - számolt be a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.