Hirdetés
. Hirdetés

Az innováció több mint egyetlen szerencsés ötlet

|

A legújabb technológiák, így a gépi tanulás, az IoT és a Big Data segítségével bármely cég innovatív vállalkozássá válhat - húzta alá a Computerworldnek adott interjúban Mark Raben, az SAP regionális technológiai vezetője. A szakember szerint fontos, hogy a vállalkozások maguk fejlesszék ki innovációs kultúrájukat, amely nem csupán egy jó ötletet, hanem állandó tettrekészséget és állandó, tudatos folyamatot jelent.

Hirdetés

- Munkája során sűrűn találkozik ügyfelekkel, partnerekkel, illetve segíti őket abban, hogy a technológia segítségével fejlesszék vállalkozásukat. Mit tart jelenleg az innováció csúcsának az Ön által felügyelt, több mint 20 országból álló MEE régióban?

- Technológiai szempontból legtöbbször olyan megoldásokról beszélhetünk, mint a gépi tanulás, a Dolgok Internete (IoT), vagy a Big Data. Üzleti szempontból azonban az a legfontosabb, hogy ezek a megoldások növeljék a hatékonyságot, új üzleti modellek kialakítását tegyék lehetővé, illetve új bevételi csatornákat legyenek képesek megnyitni. Számtalan olyan projekt van az SAP-nál, amely egyszerre képes javítani a hatékonyságot és az új üzleti modellek kialakítására inspirálja a vállalkozásokat.

Hirdetés

Egyik példaként a Farmers Cut nevű vertikális mezőgazdasági startupot említhetném, Németországból. A cég megoldása révén a mezőgazdasági termények a városban is nagyüzemi méretekben termelhetőek, és a fogyasztásra legoptimálisabb növekedési fázisban takaríthatók be, miközben a termelés a gépi tanulás segítségével optimalizálható. E folyamatban valamennyi külső információt - pl. a hőmérsékletet, a vízellátást - folyamatosan mérve és figyelembe véve, minden, a terményre jellemző információval - vetési sűrűséggel, csírázási idővel, továbbszaporítási idővel, stb - összevetnek, és a gépi tanulás segítségével dolgoznak fel, ez pedig a növények lehető leggyorsabb növekedését teszi lehetővé. Az ökotudatos vállalkozás üzleti modelljének fontos része ezen kívül az is, hogy igény szerint - vagyis "on demand" módon - takarítják be a terményeket, lerövidítve azt az időszakaszt, amíg a termény a konyhaasztalra kerül. Minderre a modern technológia ad lehetőséget.

- Az innováció legtöbbször az üzletfejlesztéshez kapcsolódik, amelynek célja a magasabb profit minél kisebb befektetéssel. Az SAP projektjei közül említene példát erre a megközelítésre?

- E tekintetben kiváló példa a Rainforest Connection projekt, amelynek keretében a gépi tanulást és a mobiltechnológiát kombinálják az illegális fakitermelések visszaszorítására. Ez a non-profit technológiai startup napelemekre kötött régi mobiltelefonokat hasznosít újra oly módon, hogy a készülékekkel rögzíti az esőerdők élővilágának hangját. A hangok, vagyis az adatok elemzésére egy prediktív analitikai megoldást futtató felhőalapú platformot (SAP Cloud Platform) vettek igénybe. Azzal, hogy már a fakitermelés kezdete előtt az élővilág zajaiból következtetni tudnak az illegális tevékenység megkezdésére, az eddigieknél nagy hatékonysággal előzhető meg az esőerdők pusztítása.

Mark Raben, az SAP regionális technológiai vezetője

- Melyek azok a tényezők, amelyek visszatartanak egy-egy vállalkozást a modernizációtól, az innovációtól?

- A vállalkozásoknak ki kell fejleszteniük azt a kultúrát, amelyben képesek folyamatosan gondozni az új ötleteket és kiterjeszteni azokat. Az innováció többet jelent egyetlen szerencsés ötletnél: ez egy állandó folyamat, amely végeredményeként az ötletekből konkrét termékek és szolgáltatások születnek, és amelyek persze az ügyfelek számára is hasznot hoznak. Nem utolsósorban az innovatív szemlélet új bevételeket is generál. Ez elkötelezett alkalmazottak nélkül nem működik. A váltoásokat emellett megkönnyíti a sürgősség érzése. Összességében ez a három tényező, a folyamatos innováció, az emberek szenvedélye és a sürgősség az, ami a siker kulcsát jelentheti.

- Értelmezhető-e az innovációra a jin-jang elmélet? Hogyan ragadható meg mindez a vállalkozások szintjén?

- A jin-jang a kínai filozófia alapja, egy, a dualizmusra épülő szemléletről van szó. Legtöbbször a jint és a jangot egymással ellentétes erőként definiálják, holott ezek inkább kiegészítői egymásnak. Mindez - az üzleti innovációra lefordítva - abban a megközelítésben érzékelhető, hogy vagy a hatékonyságot javítjuk, vagy új üzleti modelleket kezdünk alkalmazni. Ugyanakkor - a jin-jang hasonlatból kiindulva - én inkább azt mondom, hogy e kettőt egyszerre kell megcélozni. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ez igenis lehetséges.

- Mit javasol a vállalkozások számára, hogyan váljanak innovatív szervezetté?

- Először is az új ötletnek egy bizonyos problémára kell választ adnia, a megoldásnak pedig jelentős üzleti hatása kell legyen. Az ötleteknek kézzelfoghatónak kell lenniük, és a vállalkozásnak, amilyen gyorsan csak lehet, el kell készítenie a prototípust. Harmadik "állomásként" pedig azt javaslom, hogy a vállalkozás kezdjen el azonnal dolgozni a prototípussal, indítson kis méretű pilot projektet, és "vigye utcára", vagyis tegye elérhetővé az innovációját. Az SAP egy új koncepció alapján az intelligens technológiákkal igyekszik ügyfeleit ösztönözni az innovációra, miközben platformjaink segítségével a prototípusok elkészítését is rendkívüli módon fel tudják gyorsítani a vállalkozások.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.