Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel állítólag Mega Fabot nyit Magdeburgban

|

A várostól délnyugatra fekvő Eulenberg ipari területe lesz a megaüzem valószínű építési helyszíne, amely könnyen megközelíthető az A14-es autópályáról.

Hirdetés

Tavaly áprilisban Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója Európába látogatott, hogy helyszíneket keressen egy új megagyár számára. Az európai chipgyártás bővítési tervei az Intel IDM 2.0 stratégiájának lényeges részét képezik. Gelsinger európai látogatása óta találgatások folynak az Intel megagyár németországi, franciaországi, olaszországi - vagy akár belgiumi, hollandiai és luxemburgi - telephelyeiről. Ma Szász-Anhalt tartomány német állami műsorszolgáltatója, az MDR azt állítja, hogy az Intel Magdeburgot választotta egy chipgyártó megagyár helyszínéül.

A jelentés szerint az Intel Magdeburgot két másik németországi telephely közül választotta ki egy éles versenyben. Drezdát a város vezetése és Hubert Lakner, a Fraunhofer Fotonikai Mikrorendszerek Intézetének vezetője erősen támogatta. A másik esélyes a jóval kisebb bajorországi Penzing városa volt. Bajorország már korábban is komoly tipp volt a versenyben.

Hirdetés

Magdeburg varázsa nem elhanyagolható. Az európai kontinensen belül központi helyen fekszik. Az MDR a helyszín "vonzó kereskedelmi területeit" és a helyi egyetemről áramló IT-tehetségeket emeli ki. A várostól délnyugatra fekvő Eulenberg ipari területe lesz a megaüzem valószínű építési helyszíne, amely könnyen megközelíthető az A14-es autópályáról.

A megagyár a becslések szerint közvetlenül több mint 1000 embert foglalkoztat majd jól fizetett állásokban, és természetesen a település is profitálni fog a kereskedelemből, ha létrejön az üzlet. Az Intel az új megagyár előkészítésére és üzembe helyezésére a becslések szerint több tízmilliárd eurót fordít.

A cég hivatalosan még nem nevezte meg új európai telephelyeit. A hírek hivatalossá válására azonban már nem kell sokat várni, hiszen az Intel jövő pénteken, március 4-én hozhatja állhat nyilvánosság elé ezekkel az információkkal.

Európában még egy telephelyet kellene kiválasztani, hogy teljesüljenek az Intel IDM 2.0 tervei, miszerint Európát elegendő chippel látják el helyi létesítményekből, különös tekintettel az autóiparra. A második Európába érkező létesítmény a hírek szerint egy fejlett félvezetőcsomagoló üzem lesz Olaszországban.

Az Intel európai beruházása az EU Chips Act Európai Bizottság általi elfogadásán is múlik. Az EU Chips Act 2030-ig összesen több mint 30 milliárd euró értékű támogatási fejlesztési csomagot tenne elérhetővé. A törvényt várhatóan hamarosan jóváhagyják.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.