Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel piacvesztésre számít, több üzletágból is kiszállhat jövőre

|

Az AMD már 13 egymást követő negyedévben vett el részesedését az Inteltől az adatközpontok piacán.

Hirdetés

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója az Evercore ISI TMT konferenciáján arról beszélt, hogy a vállalat adatközponti piaci részesedése 2023-ban tovább csökkenhet, és csak 2025-ben és 2026-ban kezdi majd visszaszerezni azt. A cégvezető szerint valószínűleg más üzletágakból is ki fognak szállni, hasonlóan ahhoz, ahogyan nemrég megkezdték az Optane memóriákból való kilépést, mivel továbbra is az alapkompetenciáira koncentrálnak.

Az Intel a közelmúltban ismét elhalasztotta a Sapphire Rapids bevezetését, a chipek érkezését most 2023-ra ütemezték. Gelsinger megjegyezte, hogy bár az új chipek "jobbak, mint az AMD alternatívái" a teljesítmény tekintetében, és egyes benchmarkokban nyerni fognak, az előnyök nem elég drámaiak ahhoz, hogy lelassítsák az AMD előretörését. Ennek eredményeként az Intel adatközponti üzletága nem fog a piaccal azonos ütemben növekedni, ami azt jelenti, hogy a vállalat továbbra is piaci részesedést fog veszíteni.

"Arra számítunk, hogy összességében az adatközponti üzletágunk minden évben növekszik, ahogy haladunk előre. A jelenlegi helyzetünkből, ahogy mondtuk, a Q2, Q3 a mélypont. De úgy gondoljuk, hogy legalább a jövő évig még mindig részesedést veszítünk" - idézte Gelsinger szavait a Tom's Hardware.

Hirdetés

Figyelemre méltó, hogy a nyilatkozat nem végleges a vállalat 2024-es teljesítményével kapcsolatban. Gelsinger kifejezetten azt mondta, hogy a vállalat csak 2025-ben kezdi majd visszaszerezni a piaci részesedést. Szerinte bár 2024-ben nyilvánvalóan versenyképesek lesznek, de 2025-ben a tranzisztoraikkal és feldolgozási technológiáikkal ismét megkérdőjelezhetetlenül vezető szerepet töltenek majd be.

Az AMD már 13 egymást követő negyedévben vett el részesedését az Inteltől az adatközpontok piacán, elérve a 20,2 százalékot. Gelsinger megjegyzései arra utalnak, hogy még legalább öt negyedévig - vagy talán még tovább is - veszíthet az Intel a részesedéséből.

Gelsinger kiemelte, hogy a vállalat Sierra Forest processzorai kulcsfontosságú innovációt jelentenek, amelyek segítenek az Intelnek a másik, folyamatosan piaci részesedést elszívó chiparchitektúrával - az Arm-mal - szemben fellépni. A Sierra Forest Xeon processzorok hatékonysági magjai a lehető legnagyobb energiahatékonyságra és teljesítménysűrűségre optimalizáltak, így magasabb magszámuk lesz majd. Ígéretesnek tűnnek a Sierra Forest processzorok, amelyeket a vállalat legnagyobb ügyfelei kérésére tervezték meg. De ezek a termékek a tervek szerint csak 2024-ben érkeznek meg.

Eközben az AMD 5 nm-es Bergamo chipjei - amelyek 128 egyszerűsített "Zen 4C" magot alkalmaznak hasonló sűrűségjavító elrendezésben - ugyanazokat a piaci szegmenseket célozzák meg, és egy évvel korábban, 2023-ban mutatkoznak be a piacon.

Bár egyértelmű, hogy az Intelnek előtt az újjáépítés során még több nehéz év áll, de Gelsinger már rámutathatott azokra a vezetői változásokra is, amelyek segítenek felgyorsítani a fordulatot. "A vezetők hetven százaléka, vagy a vezetők mínusz egy fő, új a vállalatnál vagy új a szerepkörben, amelyben most vannak. Tehát a vezetői csapat elég drámai átalakítása zajlik" - jegyezte meg Gelsinger.

Gelsinger azt is tervezi, hogy továbbra is a vállalat fő kompetenciájára, a logikai chipekre összpontosítanak. Ez azt jelenti, nyitott marad arra, hogy több üzletágból is kiszálljon, hasonlóan ahhoz, ahogyan az Intel nemrég az Optane memóriachip üzletágának felszámolása mellett döntött.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.