Hirdetés
. Hirdetés

Az MNB új ESG-ajánlás előkészítését jelentette be

|

Az ESG minimum kérdőív kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik.

Hirdetés

Új ESG-ajánlás előkészítését jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi szolgáltatások jövőbeli irányait kutató Point Zero Fórumon. Kandrács Csaba, az MNB alelnöke által vezetett magyar jegybanki delegáció is részt vett Zürichben a svájci és szingapúri szervezésű Point Zero Fórumon, amely a pénzügyi és technológiai vállalatok egyik legrangosabb nemzetközi találkozóhelye.

Az idén július 1-3. között, immár a harmadik alkalommal rendezték meg a fórumot, az eseményen a pénzügyi és technológiai iparág globálisan ismert képviselői, vállalkozók, befektetők, kereskedelmi és jegybanki, valamint kormányzati szereplők vettek részt.

A háromnapos rendezvény célkitűzése a pénzügyi szolgáltatások technológiai és stratégiai fókuszú fejlődésének elősegítése. Központi témái a többi között a legújabb technológiák pénzügyekbe beépülésének hatáselemzése, a mesterséges intelligencia alkalmazásának kihívásai voltak. Kiemelt figyelem hárult emellett a fenntarthatóságra, például az ESG-jelentések digitális platformokon történő fejlesztésére, a geopolitikai kockázatokat figyelembe vevő technológiai és üzleti stratégiák kidolgozására.

Hirdetés

Kandrács Csaba, az MNB alelnöke panelbeszélgetésen hívta fel a figyelmet az ESG-adatok fontosságára, illetve arra, hogy a fenntarthatósági kockázatok hogyan befolyásolhatják a pénzügyi intézmények helyzetét és a pénzügyi stabilitást.

Elmondta azt is, hogy az MNB ajánlást készít a magyar hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások számára az ESG-kockázatok hitelkockázatba integrálására és kockázati modellezésre. Ennek lényege egy ESG minimum kérdőív, amelynek kitöltését a bankok bizonyos hitelösszeg felett a vállalati ügyfél hitelkérelme kapcsán megkövetelik. Ezáltal a bankok adatokat gyűjthetnek a kérelmező ESG-kockázatairól és profiljáról, és felhasználhatják ezeket a hitelkockázati elemzéseik során.

Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a jegybankok hogyan támogathatják, hogy az egyetemi ötletekre, például a mesterséges intelligenciára épülő pénzügyi megoldások és a fenntarthatóság területén minél hamarabb sikeres startup vállalkozások alapulhassanak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ebben az MNB az élenjáró jegybankok közé tartozik, például a Hungarian Innovation Hub létrehozásával.

A Point Zero Fórum lehetőséget ad arra, hogy az MNB pénzügyi innovációs, zöld, illetve a fenntarthatóságot támogató kezdeményezéseivel a globális szakmai közönség is részletesebben megismerkedhessen - írta közleményében a jegybank.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.