Hirdetés
. Hirdetés

Az NVIDIA az ARM megvásárlását fontolgatja

|

A céget tulajdonló SoftBank hamar szeretne nagy hasznot látni a chipgyártóból, az NVIDIA érdeklődése pedig pont kapóra jöhet számukra.

Hirdetés

Az ARM egy brit cég, mely az utóbbi időkben egyre nagyobb szerepet tölt be a processzorgyártók piacán, hiszen ők felelősek rengeteg mobil rendszerchip architektúrájáért. A Qualcomm is ezt használja a Snapdragonokban, de az Apple új Silicon processzorai is erre épülnek majd, melyet az új MacBook szériában terveznek bevezetni. Így tehát, ha valaki-chipgyártó felvásárláson gondolkozik, akkor keresve sem találhatna alkalmasabb céget, és ezzel a gondolattal a jelek szerint az NVIDIA is eljátszadozik.

Hirdetés

A céget tulajdonló SoftBank 2016-ban vásárolta meg az ARM Holdings vállalatcsoportot, nem csekély 32 milliárd dollárért, melynek megtérüléséhez értelemszerűen igen komoly reményeket fűznek. Ez két módon lehetséges: vagy nyilvánosan bejegyeztetik a céget a tőzsdén, vagy eladják egy olyan érdeklődőnek, aki hajlandó kifizetni az általuk kívánt összeget. Ez utóbbi esetben a chip-piac legnagyobb felvásárlásáról beszélnénk, melynél értelemszerűen csak a szektor legjelentősebb szereplői kerülhetnek szóba. 

Az egyik ilyen kétségtelenül az NVIDIA, akik a híresztelések szerint már szemezgetnek a lehetőségekkel, hogy hogyan tehetnék rá a kezüket a brit gyártóra. A cég megjelenése nem is annyira meglepő, hiszen a SoftBank korábban jelentős összeget fektetett az NVIDIA-ba, tehát a két vállalat között valószínűleg akad egy-két kapcsolódási pont, mely remek tárgyalási alapot szolgáltathat.

Persze a felvásárlás még rengeteg ponton zátonyra futhat, kezdve a különböző hatóságok vizsgálataival, melyek akár trösztellenes okokra hivatkozhatnak, egészen addig, hogy az ARM meglévő ügyfelei megtorpedózzák az üzletet, ha nem kapnak a továbbiakban is megfelelő hozzáférést a cég technológiáihoz. Mivel az ügyfelek között olyan "aprócska" gyártók is akadnak, mint az Apple, így ez utóbbi eshetőséggel is komolyan számolni kell. 

Ha azonban sikerül tető alá hozni a megállapodást, az hatalmas előrelépés lehet az NVIDIA számára, akik ezzel a mobilpiacon is komolyan megvethetnék a lábukat. Az ARM szabadalmaztatta többek között a big.LITTLE szabványt, mely azt jelenti, hogy egy adott processzor esetében kombinálják a kis- és nagyteljesítményű processzormagokat, ezzel érve el azt, hogy egy adott lapka a lehető legkevesebbet fogyasszon. A technológiára már az Intel is elkezdett építkezni, tehát az NVIDIA jelentős befolyásra tehetne szert, ha sikerülne nyélbe ütni az üzletet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.