Hirdetés
. Hirdetés

Az omahai bölcs 10,7 milliárd dollárt fektetett az IBM-be

|

Warren Buffett - a világ egyik legtekintélyesebb befektetője, s nem mellesleg harmadik leggazdagabb embere - 5,4 százalékos részesedést szerzett az IBM-ben. A kék óriás részvényeiért 10,7 milliárd dollárt kellett leszurkolnia.

Hirdetés

 

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway már márciusban elkezdte a részvények felvásárlását, s mostanra érte el az 5,4 százalékos részesedést. Az piacokon gyakran „omahai bölcs" néven emlegetett befektető azzal indokolta lépését - akinek az érdeklődése az utóbbi időben a technológiai cégek felé fordult -, meggyőzte az IBM útiterve, ahogy külföldi cégeket kíván megnyerni szolgáltatásai igénybevételéről.

„Ha voltál már néhány országban szerte a világon, és fejleszteni akarod az IT-részlegedet, akkor valószínűleg sokkal komfortosabban érzed magad az IBM-mel, mint sok más vállalattal" - mondta egy CNBC-nek adott interjúban. Elárulta, hogy azt követően kezdett az IBM részvényeinek vásárlásába, hogy elolvasta a társaság 2010-es éves jelentését, és beszélt a technológiai üzletben jártas szakértőkkel arról, hogy kész lenne a szektorban tőkét elhelyezni. „Felfedeztem, hogy az amerikai cégek vezetésében van egyfajta folyamatosság a tekintetben, hogy egy nagyvállalatnak mi számít nagy változásnak: ezek pedig az auditor megváltoztatása, a jogi képviselő cég megváltoztatása vagy az IT-támogatás megváltoztatása. Nagy tétben fogadnék rá, hogy sok helyen, ha valaki már az IBM-mel van, velük is marad" - mondta a 81 éves guru.

Buffett ma már az IBM második legnagyobb részvényese. Az amerikai State Street befektetési bank áll az első helyen 5,5 százalékos részesedéssel. Amikor további technológiai piaci terveiről kérdezték, kijelentette, hogy a Microsoftba például sohasem invesztálna a társaság alapítója, Bill Gates miatt, akihez köztudottan szoros baráti szálak fűzik. Pedig lehet, hogy ennek a Microsoftnál sokan örülnének. Buffett műveleteit ugyanis az alulértékelt részvények piacán mindig szorosan figyelemmel követik híresen sikeres pályája miatt, s így nem csoda, hogy az ügylet nyilvánosságra kerülése óta az IBM részvényei is szárnyalnak.

„Ő mindig olyan üzleteket keres, amelyek stabilan kétszámjegyű növekedést produkálnak, járjanak akár jó, vagy rossz idők" - mutatott rá az omahai bölcs tiszteletének és vonzerejének alapjára Louis Miscioscia, a londoni Collins Stewart pénzügyi tanácsadócég vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva. Szerinte éppen ez az, amit az IBM-részvényei ajánlanak, tekintettel a szoftver- és a szolgáltatási üzlet nagyon szilárd helyzetére. Az IBM nem kommentálta a történteket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.