Hirdetés
. Hirdetés

Az Omdia az IT-infrastruktúra szoftverek piacának növekedését jósolja

|

Az Omdia becslése szerint az előrejelzési időszakban a leggyorsabban növekvő szegmens a konténer-kezelő platformok/megoldások piaca lesz, amely várhatóan 37 százalékos CAGR-rel fog növekedni.

Hirdetés

Az Omdia becslése szerint az infrastrukturális szoftverek piaca a 2021-es 143 milliárd dollárról 2026 végére 296 milliárd dollárra fog növekedni. Az előrejelzése 12 kulcsfontosságú szegmensre vonatkozóan ad becsléseket a bevételi lehetőségekről, négy régiót, nyolc alrégiót, 27 országot és 16 vertikális iparágat felölelve.

A 12 szegmens:
1. Adatbázis-infrastruktúra és -kezelés
2. Szerver virtualizáció
3. Tároló virtualizáció
4. Hálózati virtualizáció
5. Asztal mint szolgáltatás és virtuális asztali infrastruktúra
6. Hiperkonvergens infrastruktúra
7. Adatvédelem
8. Multi- és hibrid felhőkezelés és -szervezés
9. DevOps (kiadáskezelés)
10. AIOps
11. Konténer-kezelési platformok/szolgáltatások
12. Adatközpont infrastruktúra-menedzsment

Az infrastruktúra-szoftverek piaca 2021 végén megközelítőleg 143 milliárd dollárt tett ki. Az Omdia előrejelzése szerint a piac a 2021 és 2026 közötti időszakban 16 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) fog bővülni, így a piac értéke 2026 végére a becslések szerint 296 milliárd dollár lesz. Ezt a növekedést több olyan technológia konvergenciája hajtja, amelyek a belátható jövőben alakítják a technológiai tájképet.

A főbb technológiai trendek a következők:

• Az edge computing fokozott használata és integrációja a felhőkörnyezetekkel. Ez a trend gyakorlatilag kiterjeszti a felhőt a peremre olyan késleltetésre érzékeny alkalmazások vagy munkaterhelések esetében, ahol az adatszuverenitás és a valós idejű reagálási képesség kulcsfontosságú.
• A felhőalapú számítástechnika szélesebb körű elterjedése, mivel a 2021-2026 között a felhőhasználat egyre nagyobb arányú lesz az alapvető kritikus munkaterheléseknél. A felgyorsult elfogadást részben a COVID-19 világjárvány hajtotta, amely arra kényszerítette a vállalatokat, hogy felülvizsgálják az üzemeltetési tevékenységeket, és a rugalmasság illetve agilitás érdekében is használják a felhőt.
• Az elmozdulás az örökölt megoldásoktól a felhőalapú natív, konténeres, szerver nélküli és mikroszolgáltatások felé. Ezt a tendenciát tetézi az a követelmény, hogy a platformok kezeljék az agilitáshoz szükséges összetett technológiákat a különböző környezetekben.
• Az MI és a gépi tanulási technológiák kiterjesztett használata. Az MI és az ML több menedzsmenteszközbe épül be, egyszerűsített operatív menedzsmentet nyújtva egy összetettebb technológiai tájkép számára.
• Az absztrakciós vagy szoftveresen definiált technológiák fokozott használata a hardverinfrastruktúra és az üzleti szolgáltatások nyújtásának szétválasztása érdekében.
• A környezeti fenntarthatóság fejlesztése. A szervezeteknek figyelemmel kell kísérniük és kezelniük kell a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásukat.

Hirdetés

Ennek a konvergenciának az együttes hatása az olyan IT-infrastruktúra-szoftverek iránti kereslet, amelyek az üzleti igényeknek megfelelő gyorsasággal képesek agilitást teremteni. Bár a felhő nyújtja ezt a képességet, az adatszuverenitási követelmények, a meglévő technikai adósságok és a felhővel kapcsolatos készségek hiánya miatt a helyi adatközpont a belátható jövőben is fontos része marad minden IT-környezetnek.

Az edge computing és az edge cloud felé való elmozdulás tovább bonyolítja a szoftverkörnyezetet. A szoftverinfrastruktúra-technológiáknak e különböző világok (felhő, edge és helyi központok) között működve hatékonyan hibrid hidat kell alkotniuk, hogy a szervezetek az üzleti stratégiájukhoz illeszkedő, legmegfelelőbb architektúrát alkalmazhassák.

Ehhez a komplexitáshoz járul még az az igény, hogy meg kell felelni az egyre szigorodó környezetvédelmi követelményeknek, amelyeket a kormányok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó, globálisan elfogadott célok részeként vezetnek be.

Az Omdia becslése szerint az előrejelzési időszakban a leggyorsabban növekvő szegmens a konténer-kezelő platformok/megoldások piaca lesz, amely várhatóan 37 százalékos CAGR-rel fog növekedni.

A hibrid és multifelhő-kezelés és -hangszerelés, valamint a DevOps kiadáskezelés várhatóan 27 százalékos CAGR-rel fog növekedni a vizsgált időszakban. Ez a három piac a felhőalapú világra való áttérés központi eleme, ahol a szolgáltatások jellemzően harmadik fél által létrehozott infrastruktúrára támaszkodnak, a szolgáltatásminőség azonban továbbra is a CIO felelőssége marad. Az AIOP, a tárolás-virtualizáció és a hálózati virtualizáció három másik szegmens, amelyek 21 százalék feletti növekedést mutatnak, az előrejelzési időszakban.

A piac méretét tekintve az adatbázis-infrastruktúra és adatbázis-kezelési megoldások szegmense többségi részesedést foglal el, de ez a 2021-es 50 százalékról 43 százalékra csökken 2026-ra, amikor a piac értéke 127 milliárd dollár lesz - jelentette az ITPro Today.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.