Hirdetés
. Hirdetés

Az SAP licencbevételei csökkennek, de a felhő mégis növeli a cég eredményeit

|

Az SAP felhőüzletágának erős teljesítménye a vártnál jobb harmadik negyedéves bevételt eredményezett, bár a vállalat ma közölte, hogy a bizonytalan európai gazdasági környezetben szigorítja a költségellenőrzést.

Hirdetés

A teljes bevétel 5 százalékkal, 7,84 milliárd dollárra nőtt, ami felülmúlta az elemzők 7,62 milliárd dolláros várakozását. A felhő- és szoftverbevételek 5 százalékkal, 6,71 milliárd dollárra emelkedtek. Az SAP elmondta, hogy profitált az erős dollárból, amely vonzóbbá tette szoftvereit a hazai régión kívüli ügyfelek számára, és emelte az előfizetési árakat is, hogy ellensúlyozza a növekvő költségeket.

Az egy részvényre jutó 1,12 dolláros nyereség 32 százalékkal csökkent, amit a vállalat a kockázati tőke üzletágának alacsonyabb hozzájárulásával magyarázott. A nyereséget a szoftverlicencekből származó bevételek csökkenése és az oroszországi tevékenységek leépítése is rontotta.

A szoftverlicenc-bevételek 42 százalékkal, 406 millió dollárra csökkentek, ami a felhő-előfizetésekre való gyorsuló átállást tükrözi. Az SAP szerint az előfizetéses értékesítésből származó ismétlődő bevételek rövid távon bőven ellensúlyozni fogják a licencbevételek csökkenését, és az a tendencia alakult ki, hogy az ügyfelek egyre több terméket vásárolnak gyorsabban, mivel felgyorsítják digitális átalakulási projektjeiket.

Hirdetés

"Nem azt látjuk, hogy az ügyfelek best-of-breed termékeket vásárolnak, hanem végponttól végpontig tartó megoldásokat vesznek. Ez azt eredményezi, hogy több megoldást vásárolnak együtt. A bevezetési modelljeik felgyorsulnak, és ez segít nekünk a bevétel eléréséhez szükséges idővel kapcsolatban" - mondta Scott Russell, az SAP ügyfélsikerekért felelős vezetője.

A vállalat megerősítette az egész évre vonatkozó, 7,6 és 7,9 milliárd dollár közötti működési eredményre vonatkozó előrejelzését a 11,55 és 11,85 milliárd dollár közötti felhőbevétel mellett, pedig júliusban mindkét adatot csökkentette az ukrajnai háború miatt.

Az SAP felhőüzletága folytatta gyors növekedését, a harmadik negyedévben 25 százalékkal, 3,29 milliárd dollárra emelkedett, és meghaladta az elemzők 3,23 milliárd dolláros becslését. A Software-as-a-service bevételek 26 százalékkal nőttek, a platform-as-a-service eladások pedig 44 százalékkal ugrottak meg. A vállalat teljes szoftverlicenc- és támogatási bevétele, amely az árbevétel több mint 43 százalékát teszi ki, közel 89 százalékos bruttó nyereséghányadot eredményezett.

Christian Klein vezérigazgató elmondta, hogy az SAP vezetése a gazdasági bizonytalanság közepette a nyereségességre összpontosít. "Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy továbbra is egy nagyon egészséges, magas megújítási arányú, alacsony visszaesést mutató üzletet működtessünk, amelynek támogatási bevételei nagyon rugalmasak" - jelentette ki.

A vállalat a Klein által "harmonizációs" jelzővel illetett program utolsó szakaszában van, amely jelentős beruházásokat tett szükségessé a felhő-infrastruktúrába. "A negyedik negyedévben is hasonlóan jelentős beruházásaink lesznek, mint az elmúlt két negyedévben, de a másik oldalról úgy látjuk, hogy a felhőben már most nagyobb a hatékonyságnövekedés. A felhő nagyon stabil és erős nyereségteljesítményt mutat" - közölte az SAP vezetője.

A vállalat szerint a felhőből származó bevételek minden régióban erősek voltak, az ázsiai/csendes-óceáni térségben 27 százalékos, az amerikai kontinensen 26 százalékos, az európai/közel-keleti/afrikai térségben pedig 23 százalékos növekedéssel. A bruttó nyereség a felhő üzletágban 30 százalékkal nőtt, és a kiszámíthatóbb bevételek aránya - az előfizetéses értékesítés mérőszáma - már 80 százalékos. Az SAP S/4HANA vállalati erőforrás-tervezési csomag bevételi hátraléka változatlan árfolyamon 90 százalékkal 2,66 milliárd dollárra ugrott.

Mivel a licencértékesítés az iparági trendekkel és az általános bizonytalan gazdasági környezettel összhangban gyorsan csökken, Klein szerint az SAP korlátozza a diszkrecionális kiadásokat és továbbra is korlátozza a létszámnövekedést. "Személyesen vizsgálok meg minden 500 ezer dollár feletti kiadást. A költségellenőrzési intézkedéseknek az ismétlődő bevételek növekedésével együtt a szoftverlicencek csökkenését kell magyarázniuk" - közölte a SiliconAngle szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.