Hirdetés
. Hirdetés

Az SSD-k éve jön

|

Idén megkétszereződhet az SSD piac, nagyrészt az olcsóbb ultrabookoknak köszönhetően - áll az IHS iSuppli előrejelzésében.

Hirdetés

Ryan Chien, az IHS elemzője szerint az SSD sorsa szorosan összefonódott az ultrabookokéval. Hozzátette, bár az SSD-eladások száma 124 százalékkal nőtt 2012-ben, az előrejelzések alapján nagyobb növekedést vártak. Az ultrabookok azonban a vártnál lassabb startot vettek, de ha minden jól megy, az idén már a várakozásoknak megfelelően teljesítenek majd.

A szakértők szerint az olcsó ultrabookoknak köszönhetően a meghajtók jobban elterjednek majd a mainstream számítástechnikában, emiatt várható a piac megkétszereződése. A Storage Space Market Brief jelentés szerint 2013-ban 39 millióról, 83 millióra nő majd az SSD eladások száma. 2016-ig az értékesítések száma várhatóan eléri a 239 milliót, ezzel három év múlva a merevlemez-eladások 40 százalékát teszik majd ki. Nem is olyan rég a szakértők még úgy vélték, az SSD-k sosem fogják fenyegetni a HDD-k dominanciáját a tárhely-piacon.

ssd
ssd

Az elemzők figyelembe vették mind a hagyományos SSD-ket, mind a kompozit tárolási megoldásokat, azaz az SSD és HDD hibrideket. Ezek az ultrabookokban használt hibridek egyesítik magukban az SSD-k sebességét és tartósságát, a HDD-k kapacitásával és alacsonyabb árával. A jelentés ugyanakkor nem tér ki a read-only SSD cache hibridekre.

Chien szerint a mögöttünk álló évben azért nem sikerült megfelelni az elvárásoknak, mert az ultrabookok eladása akadozott - köszönhetően a magas áraknak, a gyenge marketingnek, és mert ezek az eszközök nem voltak kellően vonzóak a vásárlók számára. De ha idén sikerül a várakozásoknak megfelelő eladásokat produkálni, akkor az SSD piac dinamikus növekedés előtt áll.

A piackutatónak ez a pozitív hozzáállása annak tulajdonítható, hogy a frissen megjelenő Microsoft Windows 8 operációs rendszert futtató gépek az IHS iSuppli szerint kezdenek rajongóbázist generálni. Emellett fontos tényező, hogy a közeljövőben megjelenő ultrabookok az Intel új, Haswell processzor architektúráját használják, ami várhatóan felkelti majd a sajtó, a vásárlók és a vállalatok figyelmét.

Sokat számít az is, hogy a NAND memória átlagos eladási ára csökkent, emiatt a PC-gyártók hajlandóbbnak mutatkoznak, hogy SSD-vel felszerelt gépeket készítsenek. A jelentés szerint, ahogy az SSD-k ára csökken, és a gyártási folyamat hatékonyabbá válik, a meghajtók egyre népszerűbbek lesznek. Az Apple MacBook Air és a Microsoft Surface tabletek már most SSD-t használnak.

Jelenleg 1 Terabájt SSD a Micron Technologytól hozzávetőlegesen 600 dollár alatt van. Ez nagyjából 500 dollárral több, mint egy Terabájt HDD, de mégis hatalmas árcsökkenés az SSD részéről az egy évvel ez előtthöz képest. 2012-ben az SSD-k ára nagyjából 38 százalékkal esett. A múlt év elején az SSD-k ára nagyjából 1,64 dollár volt gigabájtonként, míg az év végére nagyjából egy dollárra esett le.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.