Hirdetés
. Hirdetés

Az új Opteron processzorokkal erősít az IBM

|

Az IBM várhatóan holnap jelenti be új felsőkategóriás szervereit, melyekben a legfrissebb Opteron chipek dolgoznak majd. A megállapodás némi lendületet adhat az utóbbi idők sikersorozata után visszaeső AMD-nek.

Hirdetés

Értesüléseink szerint a Sun Microsystems és a Hewlett-Packard ellen folytatott küzdelmében az IBM legújabb lépése az Advanced Micro Devices (AMD) processzoraival szerelt felsőkategóriás szerverek piaci bevezetése lesz. A cég választékának bővüléséről szóló hivatalos bejelentés keddre várható. A cég illetékes részlege egyelőre nem szivárogtatott ki pontos információkat, de az "év legjelentősebb bejelentését" ígéri bizonyos új termékvonalakkal és frissen kötött együttműködési megállapodásokkal kapcsolatban. Az IBM választékában jelenleg csak egy alsóbb osztályú Opteron chippel szerelt egység található.

A rivális Sun szerint a húzás cseppet sem fog segíteni az IBM-nek újabb piacok megnyerésében, mivel a Sun Solaris operációs rendszer biztonságosabb az IBM AIX rendszerénél, és nyílt forráskódja révén rugalmasabb is annál. "A Sunnak két éves előnye és még ennél is jelentősebb tapasztalati háttere van a BigBlue x64-es Opteronjával kapcsolatban. A BigBlue egyszerűen páratlan és utolérhetetlen" - fogalmazott Larry Singer alelnök. A Sun július 11-én bemutatott három új szervere, a Sun Fire x4600, a Sun Fire 8000 és a Sun Fire x4500 a cég várakozásai szerint sikeresen visszaveri majd az IBM összes elképzelhető támadását.

A várható bejelentés egyértelmű nyertese az AMD lesz, hiszen a vállalat az utóbbi időben kényszerűen figyelte, ahogy az Intel újabb és újabb chipekkel vonja magára a reflektorfényt: a Montecito Itanium 2 aés a Woodcrest Xeon 5100 a szerverek, a Conroe Core 2 Duo az asztali gépek, a Merom Core 2 Duo a notebookok területén indult hódító útjára. A Woodcrest segítségével az Intel már meg is kezdte az Opteronnal szembeni hátrány ledolgozását. (Az AMD utóbi sikerei és piaci térnyerése szinte kizárólag az Opteronnak köszönhetőek.)

Válaszlépésként az AMD augusztus 15-ére ígéri a "Rev. F" nevű új Opteron egységet. Gordon Haff, az Illuminata elemzője úgy véli, főleg ennek köszönhető az IBM szóbanforgó döntése. "A dolog érdekessége, hogy az IBM volt a korai időkben és az Opteron sorozat indulásakor is az AMD legfontosabb partnere, de azóta a processzorgyártó a Sunnal és a HP-vel is sokkal szorosabb együttműködést alakított ki. Az IBM az utóbbi időben főleg saját x3 chipkészletének fejlesztésére fordította a rendelkezésére álló forrásokat. Az Opteron másodrendűvé vált a cég termékstartégiájában, de a Rev. F most lehetőséget teremt a tervezettnél szélesebb kínálat kialakításában" - fogalmazott Haff.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.