Hirdetés
. Hirdetés

Az üzleti teljesítmény IT-tényezői

|

Üzletileg is jobban teljesítenek a DevOps gyakorlatot követő, hatékony IT-osztályt magukénak tudó vállalatok. Az alkalmazások életciklus-kezelését a fejlesztéstől az üzemeltetésig áramvonalasító gyakorlat kialakítása azonban nem könnyű, mert a DevOps az eszközökön és folyamatokon túl nagyrészt embereken és vállalati kultúrán múlik.

Hirdetés

Noha a vállalatok egyre szélesebb köre szembesül azzal, hogy az ügyfelek hatékonyabb megszólítása, jobb kiszolgálása érdekében gyakrabban kell jól működő mobilalkalmazásokat fejlesztenie, méghozzá gyorsan, mert különben versenytársai megelőzik, az informatikai és az üzleti teljesítmény közötti összefüggést a cégek szerencsés esetben inkább sejtik, rosszabb esetben pedig költséghelyként kezelik az IT-osztályt.

Hirdetés

Az IT-folyamatok automatizálására szolgáló szoftvermegoldásokat szállító Puppet Labs négy éve indított kutatást azzal a céllal, hogy alátámassza, az IT-osztály teljesítménye valóban kihat a vállalat üzleti eredményére. Legutóbbi felmérésében (2014 State of DevOps Report) a világ 110 országából több mint 9 ezren vettek részt, kis, feltörekvő vállalatok részéről éppúgy, mint 10 ezernél több főt foglalkoztató óriáscégek színeiben. A legtöbb válasz (27 százalék) 500-10 000 fős vállalatoktól érkezett, amelyek többsége (51 százalék) félezernél kevesebb szervert üzemeltet.

Szerepkörüket tekintve a válaszadók harmada (30 százalék) az IT-üzemeltetés terén dolgozik, és hasonló (29 százalék) volt a fejlesztők aránya is, 14 százalékuk vezetői, 3 százalékuk felső vezetői pozíciót tölt be.

Az együttműködés kultúrája
Üzletileg is jobban teljesítenek a DevOps gyakorlatot követő, hatékony IT-osztályt magukénak tudó vállalatok, derült ki a felmérésből. Azok a szervezetek, amelyek hatékonyabb IT-osztállyal rendelkeznek, kétszer nagyobb eséllyel teljesítik túl a nyereségességgel, piaci részesedéssel és működési hatékonysággal összefüggő célokat és elvárásokat, mint a kevésbé hatékony IT-osztályra támaszkodó vállalatok.

A válaszok összegzésekor az is kiderült, hogy a jobb üzleti eredményeket felmutató vállalatok a lemaradóknál 30-szor gyakrabban vezetnek be alkalmazásokat, ugyanakkor 50 százalékkal kevesebb hibát követnek el. Bebizonyosodott az is, hogy a kimagaslóan teljesítő vállalatok körében több szervezet alakított ki DevOps-osztályt, mint a gyengébb eredményeket elérő cégek táborában.

Kétségtelen, hogy az üzleti teljesítmény számos külső és belső tényezőn – piaci körülményeken, felsővezetői döntéseken és működési hatékonyságon stb. – múlik, ezért nincs olyan csodaszer, amely önmagában üzleti sikerhez segítheti a vállalatot. A Puppet Labs felmérése azonban alátámasztja, hogy a DevOps gyakorlat követése kedvezően hat az üzleti teljesítményre, a gyakorlat kialakítását célzó IT-beruházások valóban megtérülnek, és erősítik a vállalat versenyképességét.

 

A felmérés egyértelmű összefüggést mutatott ki az IT-osztály teljesítménye, a folyamatos alkalmazásfejlesztést, -bevezetést és üzemeltetést támogató DevOps gyakorlatok követése, valamint az üzleti eredmény alakulása között. Ahogyan nő az IT-osztály teljesítménye, gyorsabban és rugalmasabban válaszol az új igényekre, úgy javul a vállalat üzleti teljesítménye is. Mutatja ez a kapcsolat is, hogy az informatika sokkal több puszta kiszolgálásnál, üzemeltetésnél, a vállalat versenyképességének egyik kulcstényezője, amelybe nemcsak érdemes, hanem egyenesen létfontosságú beruházni.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a DevOps sikeres alkalmazása az eszközökön és folyamatokon túl nagyrészt az embereken, a vállalati kultúrán múlik. A jó információáramlás, a területek közötti együttműködés, a megosztott felelősségi körök, a hibákból való tanulás képessége és a visszajelzés, az ötletelés bátorítása ugyanolyan fontos a DevOps szempontjából, mint a megfelelő folyamatok, automatizmusok kialakítása, az alkalmazások életciklusának kezelését lefedő szoftvermegoldások bevezetése. Egyáltalán nem kellene, hogy bárkit is meglepjen, milyen szorosan összefügg a DecOps a szervezet egészének teljesítményével.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a felmérés szerint a DevOps gyakorlatot alkalmazó vállalatoknál az alkalmazottak elégedettebbek munkahelyükkel. Márpedig az elégedettebb munkavállalók lelkesebben dolgoznak, jobb eredményeket mutatnak fel.

Eszközök és emberek
Bár a DevOps az emberek és a vállalati kultúra szerepét hangsúlyozza a folyamatokkal és az eszközökkel szemben, a gyakorlat bevezetését és alkalmazását mégis a technológia támogatja. A Gartner márciusban közzétett előrejelzése (Market Trends: DevOps – Not a Market, but a Tool-Centric Philosophy That Supports a Continuous Delivery Value Chain) szerint a DevOps eszközkészletek piaca 2015-ben 21,1 százalékkal 2,3 milliárd dollárra fog nőni. A kezdetben elsősorban a nagy felhőszolgáltatók által alkalmazott stratégiából a DevOps így már jövőre főáramba kerülhet, amikor a gyakorlatot a világ 2 ezer legnagyobb vállalatának negyede már követni fogja.

A Gartner meggyőződése szerint azonban ahelyett, hogy különálló piacot alkotna, a DevOps egy szemléletmód, filozófia, a vállalati kultúra továbbfejlődése, amely az üzemeltetést összekapcsolja a fejlesztéssel, és az együttműködés előmozdítására eszközök, technológiák egész láncolatát beveti. A DevOps ezért inkább egy virtuális (és valószínűleg átmeneti) piacnak tekinthető. Olyan DevOps-kész, -támogatott és -képes eszközöket sorol ide a Gartner, amelyek az alkalmazások, a szoftverkód folyamatos fejlesztésével, tesztelésével, bevezetésével, üzemeltetésével és tökéletesítésével hozhatók összefüggésbe.

– Napjaink gyorsan változó üzleti környezetében a DevOps segítheti a szervezeteket digitalizációt célzó törekvéseikben – mondta Laurie Wurster, a Gartner kutatási igazgatója. – A digitális vállalat, a digitális üzlet lényegében szoftver, ezért a digitális környezetben sikerre törekvő szervezetnek erősítenie kell a szoftvergyártáshoz szükséges képességeit.
A legnagyobb növekedés a DevOps-kész, a gyakorlatot támogató funkcionalitást készen tartalmazó eszközök forgalmában várható. A DevOps-támogatott és -kész eszközök többsége már eleve megtalálható a fejlesztők és az üzemeltetők eszközkészletében. Szállítóik azonban újrapozícionálják őket a növekvő keresletre válaszolva, mint olyan megoldásokat, amelyekkel a felhasználók gyorsabb megtérülés mellett térhetnek át a DevOps gyakorlatára.
Jóval túlmegy azonban a DevOps az eszközök és technológiák puszta bevezetésén, mivel kedvező szervezeti változások is szükségesek hozzá, szemléletének homlokterében emberek, információk, folyamatok és eszközök állnak.

– Ami a vállalati kultúra továbbfejlesztését illeti, a DevOps gyakorlatában az üzemeltető és a fejlesztő csoportok az eddigiektől eltérő dinamika szerint működnek együtt – mondta Laurie Wurster. – A bizalom, az őszinteség és a felelősségtudat kulcsfontosságú ebben az átalakulásban. Törekedni kell arra, hogy mindkét szervezet képes legyen a másik szemével tekinteni a feladatokra, és ennek megfelelően változtasson hozzáállásán, ugyanakkor függetlenségét is megőrizze.

Eközben a folyamatok kiértékeléséről és optimalizálásáról sem szabad megfeledkeznie a vállalatnak, a pontos információkat időben és megbízható módon el kell juttatnia minden érintett félhez, az értékteremtő együttműködéshez ez is elengedhetetlen.

– A DevOps bevezetésében azonban a legnagyobb kihívást a vállalati kultúra továbbfejlesztése jelenti, ezen nem lehet könnyen és gyorsan változtatni – mondta Laurie Wurster. – Kulcsfontosságú a DecOps szempontjából, hogy a szervezet agilissé váljon, és gyorsan alkalmazkodjon a változó körülményekhez. Olyan kilátás ez, amely kevés hagyományos IT-osztályt lelkesíthet.

Hozzáteszi a Gartner, hogy a már jelenleg is agilis fejlesztői gyakorlatot követő szervezetek lassabban tudják majd kiterjeszteni a DevOps gyakorlatát az alkalmazások teljes életciklusára. A kulturális ellenállás, a folyamatokkal fegyelmezett működés hiányosságai a DevOps kezdeményezések jelentős hányadát futtatják majd zátonyra, különösen azon szervezeteknél, amelyeknél a szoftverfejlesztés folyamata túlnyomórészt vízesés-modellben zajlik. Öt év távlatában azonban ezek a szervezetek is megpróbálják majd kiterjeszteni agilis gyakorlatukat, és fel fogják ismerni a DevOps kezdeményezések szükségességét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.