Hirdetés
. Hirdetés

Bajban az Amazon?

|

Vajon a gyengülő eladások miatt esnek az árak, vagy új eszközzel rukkol elő az online-boltóriás?

Hirdetés

Bejelentette az Amazon, hogy a szélesedő japán és európai piacoknak köszönhetően az Egyesült Államokban olcsóbban tudja kínálni a Kindle Fire HD 8,9 hüvelykes tabletet. A 16 gigabájtos Wi-Fi-s modell ára 30 dollárral csökkent, így mindössze 269 dollárért vásárolható meg. A legolcsóbb 4G és LTE-képes eszköz pedig kevesebb mint 400 dollárért kapható, ami 100 dolláros csökkenés. Ugyanezen modellek nagyobb tárhellyel rendelkező verzióinak ára változatlan maradt.

“Mivel már Európában és Japánban is áruljuk a Kindle Fire HD 8,9 hüvelykes verzióját, lehetőségünk adódott, hogy nagyobb mennyiségben gyártsuk, ezáltal csökkentsük az árakat” - mondta Dave Limp, az Amazon Kindle alelnöke. “Mi itt az Amazonnál úgy vagyunk vele, ha sikerül költséghatékonyabbá válni, szeretnénk, ha az ügyfelek is részesülnének a megtakarításból” - tette hozzá Limp.

A tabletpiac egyértelműen átalakulóban van. A táblagépek elterjedéséért felelős Apple eddigi dominanciája kezd csökkenni, mivel a Samsung androidos csúcstabletjei, mint a Galaxy Tab és Galaxy Note, egyre több kuncsaftot happolnak el az iPad-ek elől.

És nem csak a Dél-koreai gyártó csúcskészülékei vannak feljövőben, a Microsoft által készített Surface, valamint a Google saját Nexus tabletje is egyre kelendőbb. Maga a Kindle is az Android egyik specializált verzióját használja.

Az IDC frissen kiadott előrejelzése szerint: idén 11 százalékos növekedés várható a táblapiacon, a leszállított készülékek száma eléri majd a 109,9 milliót. Az Android már idén 48,8 százalékos piaci részesedést ér el, igaz ez 2017-re visszaesik majd 46 százalékra. Sokkal érdekesebb, hogy az Apple 2013-ban fog először 50 százalék alá esni. Az IDC szerint az iPad-ek az eladások 46 százalékáért felelnek majd idén, míg 2017-ben mindössze 43 százalékért.

Miközben mindenki a két nagy rivális harcára figyel, a nevető harmadik a Microsoft lesz. A Redmondiak 2,8 százalékról 7,4 százalékra nőnek majd a Windows 8-at, és 1,9-ről 2,7 százalékra az RT-t futtató tabletek tekintetében.

A mobil alkalmazásokat elérő operációs rendszereket vizsgáló Localytics a múlt hónapban arra az eredményre jutott, hogy világszerte az androidos eszközök egyharmadát teszi ki a Kindle Fire, míg az Egyesült Államokban ez a szám 56 százalék. A legtöbb Kindle - 89 százalék - az szintén az USA-ban talált gazdára.

Dacára az egyébként hihetőnek tűnő magyarázatnak, az árcsökkenés kérdéseket vet fel az eladásokkal kapcsolatban. Jeff Kagan, technológiai tanácsadó szerint felmerül a kérdés, hogy ez most a gyengülés jele, vagy azért lett olcsóbb a Kindle, mert hamarosan érkezik az utód. Kagan szerint ez utóbbi a valószínű, hiszen bevett gyakorlat, hogy a frissítés előtt lejjebb mennek a piacon lévő készülékek árai.

Tavaly az iPad 2 16 gigabájtos verziójának ára is 399 dollárra csökkent, mielőtt megérkezett az új modell. “Mivel úgy tűnik, a Kindle töretlen népszerűségnek örvend, azt mondanám, azért lett olcsóbb, mert hamarosan bejelentik az új eszközt” - mondta Kagan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.