Hirdetés
. Hirdetés

Banki megoldások a globális fintech piacokról

|

Fintech körkép következik.

Hirdetés

Az ősz elején felélénkültek a pénzügyi piacok szereplői, a hagyományos bankok, az érett digitális pénzügyi szolgáltatók és a neobankok is elkezdték bővíteni termékpalettáikat.

A JP Morgan hosszútávban gondolkodik

A JP Morgan - az üzletág 222 éves történetében először - kiterjeszti lakossági banki szolgáltatásait az Egyesült Államokon kívülre.. A Chase bank az Egyesült Királyságban lesz elérhető, teljesen digitális formában.
Egyelőre csak folyószámlát és jutalomprogramot kínálnak, de idővel érkezni fognak személyi kölcsönök, jelzáloghitelek és befektetési termékek is. Eszközeit tekintve a JP Morgan az Egyesült Államok legnagyobb bankja, így megteheti, hogy nem vár azonnali sikereket ettől a digitális bank projekttől, inkább a hosszútávú teljesítményre koncentrál.

Hirdetés

PayPal stratégiai újításokat vezet be

Már közel egy éve bejelentette a PayPal, hogy szeretne kitörni a digitális fizetési szolgáltatók köréből, és még meghatározóbb pénzügyi szereplővé válni. Ezt 2020 novemberében egy 'szuperapp' beharangozásával jelezte, ami idén szeptemberben meg is érkezett. Az alkalmazás jelenleg csak az Egyesült Államokban érhető el, de idővel több országban is meg fog jelenni.

Számos stratégiailag fontos újítást vezetett be; az egyik kiemelkedő szolgáltatása a néhány nappal a fizetésnap előtt igényelhető munkabér-folyósítás. Ezzel felhasználóik jövedelmét egyenesen alkalmazásukra terelik, ahol értelemszerű, hogy egyből igénybe is vegyék a PayPal pénzügyi szolgáltatásait. Az alkalmazáson keresztül lehetőség nyílik számlák befizetésére, megtakarítások indítására, utalásokra és adakozásra is. Emellett bevezet egy chat funkciót, egy vásárlási felületet és egy különálló jótékonysági felületet is. A jövőben betörne a befektetések piacára is, így pedig nem kérdés, hogy a PayPal még jelentősebb szereplővé válik a pénzügyi szektorban.

Bővül a BNPL-szolgáltatók listája

Az idei év fintech fejleményeit követők számára már szinte unalmas BNPL-fejleményekről adni hírt, szeptemberben azonban olyasmi történt, ami eddig példa nélküli: három neobank ugyanabból az országból, két héten belül jelentett be saját BNPL-szolgáltatást, ketten ráadásul ugyanazt a nevet adták neki. A sort a Revolut kezdte, a londoni központú digitális bank még nem indította el termékét, de már tudni, hogy egy gombnyomással bármelyik Revolut kártyával lehetőség nyílik BNPL-vásárlásra. A Monzo és a Curve BNPL-terméke néhány nap eltéréssel jelent meg, és mindketten a Flex név mellett döntöttek. Egyik szolgáltató sem teljes körű BNPL-terméket alkotott, inkább a törlesztési logikát vették át és helyezték saját hiteltermékeikre.

Hazánk jelentős lemaradásban van az effajta digitális pénzügyi megoldások terén, éppen ezért érdemes a fejlett, lassan telítetté váló fintech piacokat figyelni és átemelni a legjobban teljesítő praktikákat.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT-szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A teljes körképpel, vagy annak egyes elemeivel kapcsolatban a science@peakfs.io e-mail-címre várjuk a felmerülő kérdéseket.

Neobank

A neobankok olyan pénzügyi szolgáltatók, amelyek nem rendelkeznek fizikai bankfiókokkal, teljes üzleti tevékenységüket a digitális térben folytatják. A fintech szektorban egyenesen hitvitához vezetett, hogy a neobank elnevezést csak a banki engedéllyel rendelkező intézmények kaphatják-e meg, vagy az elektronikus pénzkibocsátó intézményeket is illethetik ilyen névvel, esetleg a pénzügyi engedélyt kiszervező, tisztán technológiai vállalkozások is tartozhatnak ebbe a körbe.

Szuperapp

A szuperappok alatt elsősorban olyan alkalmazásokat értünk, melyek fő célja, hogy az ügyfelek a lehető legtöbb tevékenységüket rajtuk keresztül intézhessék el, egyfajta központi szerepet vállalva. A főleg ázsiai országokban elterjedt megoldások gyakran kombinálnak kommunikációs, életmód- és pénzügyi elemeket. Rádióműsorunkban és kapcsolódó cikksorozatunkban részletesebben is kifejtettük a jelenséget.

A szuperappok térhódításáról szóló Fintech Világa epizód itt érhető el >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.