Hirdetés
. Hirdetés

Bill Gates megjósolta a világjárvány végét

|

A Covid-19 világjárvány "akut fázisa" 2022-ben ér véget - jósolta blogján a Microsoft milliárdos alapítója és oltóanyag-rajongó Bill Gates, aki az Omicron változat felemelkedését "aggasztónak" tartja.

Hirdetés

"Lehet, hogy ostobaság újabb jóslatot tenni, de szerintem a világjárvány akut fázisa valamikor 2022-ben ér véget" - sugallta a milliárdos a GatesNotes blogján közzétett bejegyzésében.

Pár év múlva remélem, hogy a vírusra csak akkor kell majd igazán gondolni, amikor minden ősszel megkapjuk a közös Covid- és influenza elleni oltást.

Hirdetés

A gyógyszeripari vállalatoknak a múltban hosszú idő óta nehézséget okozott az influenza elleni védőoltás eladása a lakosságnak, mivel annak hatékonysága viszonylag alacsony, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a tudósoknak meg kell találniuk, hogy melyik influenzatörzs lesz a legelterjedtebb egy adott évben.

A gyógyszergyártók hosszú idő óta nehezen tudták az influenza elleni védőoltást eladni a lakosság körében annak viszonylag alacsony hatékonysága miatt, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a tudósoknak meg kellett találniuk, hogy az adott évben melyik influenzafajta lesz a legelterjedtebb.

Gates azonban bizakodó a terápiás szerekkel kapcsolatban, rámutatva, hogy a Merck gyógyszeripari óriás nemrég megkapta az FDA engedélyét a magas kockázatú emberek számára kifejlesztett molnupiravir vírusellenes szerére. A tabletta "jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy kórházba kerüljünk vagy meghaljunk a Covid-19 miatt (bár nem annyira, mint amennyire eredetileg reméltük)" - mondta.

A technológiai mogul elismerte, hogy a Covid-19 vakcina világszerte történő bevezetése és tömeges elterjedése ellenére 2021-ben többen haltak meg a vírus miatt, mint 2020-ban, és hozzátette, hogy a világjárványhelyzet javulása idén nem volt olyan jelentős, mint remélte.

Maga Gates azonban biztonsággal pihenhet a babérjain, hiszen a világjárvány alatt nettó vagyonát 137 milliárd dollárra növelte.

A milliárdos megpróbálta finomítani a közte és olvasói között fennálló osztálykülönbséget, kijelentve, hogy 2021 "élete legszokatlanabb és legnehezebb éve" volt, miközben "gyanítom, hogy sokan, akik ezt olvassák, ugyanezt mondhatják".

Gates "aggasztónak" nevezte a vírus Omicron változatának megjelenését, de azt mondta, hogy a világ "jobban felkészült a potenciálisan rossz változatok kezelésére", mint korábban. Az Omicron variánst felfedező dél-afrikai tudósok többnyire azt sugallták, hogy a tünetek enyhék, és nem adnak okot nagy aggodalomra.

Gates többször panaszkodott a vakcinaelosztás egyenlőtlensége miatt világszerte, a világjárvány idején ezt nevezte a "legnagyobb csalódásnak", és azt mondta, hogy "nincs értelme" az alacsony kockázatú embereket előbb beoltani, mint a szegényebb országokban élő idősebb és veszélyeztetett lakosságot.

Számos oltóanyaggal foglalkozó nem kormányzati szervezet küzdött azért, hogy meggyőzze a gazdag országokat, hogy adjanak pénzt az afrikai nemzetek beoltására, amelyek közül sokan a vártnál jobban kezelték a világjárványt, köszönhetően az olcsó és széles körben elérhető parazita- és maláriaellenes gyógyszerekkel való régi ismeretségnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.