Hirdetés
. Hirdetés

Birtoklás helyett megosztás

|

Az idei CeBIT a mélyreható társadalmi és gazdasági változás jegyében zajlott, amelyet a négy, nagy technológiai trend - a mobilitás, a felhő, a közösségi média és a nagy adat - egymást erősítő hatása hajt.

Hirdetés

A hannoveri szervezők által alkotott shareconomy kifejezés, a kiállítás központi témája olyan környezetet jelöl, amely - Frank Pörschmann, a Deutsche Messe igazgatótanácsának CeBIT-ért felelős tagja szerint – nagyobb transzparenciához vezet, javítja a részvétel lehetőségét és új üzleti modelleket hív életre. A kiállítói standokon felvonuló mobil-, felhő-, közösségi és nagyadat-technológiákra épülő megoldásokat ennek megfelelően az jellemezte, hogy az üzleti folyamatokat és az együttműködést nemcsak hatékonyabbá, hanem nyitottabbá is teszik – a szervezeteken belül és házon kívül egyaránt.

A csoportmunka az internetre költözik, és a munkatársak mellett egyre inkább a partnerek, a beszállítók, a külső tanácsadók és maguk az ügyfelek is a hálózati kapcsolatokra épülő együttműködés folyamatainak részévé válnak. Az élenjáró szervezetek, mint például az IBM, a közösségi média eszközeit már jelenleg is használják alapfolyamataikban az intenzív kapcsolattartás és tudásmegosztás támogatására, nemcsak házon belül, hanem partnerhálózatukban és a beszállítói lánc mentén is. A McKinsey Global Institute elemzése szerint ez önmagában akár 12 százalékos hatékonyságnövekedést eredményezhet az üzleti folyamatokban.

Az erőforrások és az információk megosztására épülő üzleti környezet a különböző iparágakat is közelebb hozza egymáshoz, ahogyan azt a távközlési szektor és az autógyárak közös innovációs projektjei jól szemléltették Hannoverben. A Vodafone CeBIT-en bemutatott DriveNow koncepciója például az autókölcsönzés egyre elfogadottabbá váló új modelljét, a gépjármű-megosztást képviselte. A BMW olyan fedélzeti platformot mutatott be az SAP standján, amely az utasok kapcsolattartásán és szórakoztatásán túl a gépjármű működéséről és helyzetéről gyűjtött adatok elemzésével a közlekedésbiztonságot is javíthatja. Az autógyártó a jövőben beépített LTE hot spotot is kínálni fog extraként, amelyet a CeBIT látogatói elsőként próbálhattak ki.

A shareconomy trendje a közigazgatási szektort is elérte, ahogyan azt többek között a Citeq okostelefonra fejlesztett megoldása szemléltette, amellyel a lakosság az infrastruktúra meghibásodásait – pl. a nem működő jelzőlámpákat vagy a kátyúkat – jelenthetik az illetékeseknek, egyszerűen, mégis minden szükséges adattal illusztrálva. A Fraunhofer Institute kutatói pedig egy olyan fejlesztést demóztak, amellyel a mobileszközökről érkező adatfolyamok elemzésével jobban összehangolható és optimalizálható a különböző hatósági szervek munkája.

Felhő, nagy adat és mobilitás
Egyre több vállalat használ felhőben elérhető erőforrásokat, legyen szó feldolgozási vagy tárkapacitásról, illetve a csoportmunka és a kapcsolattartás támogatásáról, CRM, ERP és más üzleti alkalmazásokról, míg a lakosság elsősorban a közösségi média, a dokumentumok, képek és videók megosztását segítő szolgáltatások iránt érdeklődik. A BITKOM iparági szervezet szerint a felhőszolgáltatások piaca idén 47 százalékkal nőhet Németországban, és mérete elérheti a 7,8 milliárd eurót. Azok a kiállítók, amelyek a vállalatoknak kínálnak felhőszolgáltatásokat, jellemzően a meglévő IT-infrastruktúrával kialakított integrációt, a hibrid környezetek támogatását hangsúlyozták.

A felhőszolgáltatásoknál nagyobb reflektorfényt talán csak a Big Data kapott Hannoverben. Napról napra több információ keletkezik a világon – az egyik, emberi léptékkel felfoghatatlan szám szerint a mennyiséget 24 óra leforgása alatt 2,5 exabájttal növeljük. Mint arról előző lapszámunkban olvashattak, a Software AG a CeBIT-en jelentette be nagyadat-alkalmazásokhoz készült InGenius platformját, amely a gépi memóriában villámgyorsan lefutó elemzéseket automatikusan végrehajtható folyamatokkal kapcsolja össze.

A Big Data az SAP standján is központi helyet foglalt el. A szoftvercég januárban jelentette be, hogy zászlóshajó Business Suite vállalatirányítási megoldása SAP HANA platformon is elérhető lesz. A CeBIT közönsége az immár hozzáférhető alkalmazásokat működés közben láthatta többek között a marketing, a pénzügy, a kintlévőség-kezelés, a tervezés területét és az ügyfélhangulat elemzését érintő demókban. A nagyadat-alkalmazásokban rejlő lehetőségeket látványos módon jelenítette meg az installáció, amelyben az SAP HANA segítségével Manhattan háztartásainak energiafogyasztását lehetett elemezni, tetszőleges bontásban és valós időben.

Az IBM többek között a DOME projektet is bemutatta standján, amelyet az ASTRON holland rádiócsillagászati intézettel közösen indított a jelenleg ismert legnagyobb Big Data alkalmazás kifejlesztésére. A megoldás a 10 nemzet összefogásával 2024-re elkészülő Square Kilometer Array rádióteleszkóp által begyűjtött, napi 14 exabájt adatmennyiség elemzésére készül. Az IBM algoritmusok és optikai hálózati technológiák mellett a PowerPC architektúra alapjain új processzort is fejleszt a projekt keretében. Ezekből az ún. mikroszerverekből 1000-10000 petaflop teljesítményű számítógépeket fognak építeni a SKA számára. Összehasonlításképp tavaly a leggyorsabb szuperszámítógép teljesítménye 17,6 petaflop volt.

A CeBIT látogatói a következő hónapokban megjelenő mobileszközöket – okostelefonokat, tableteket és notebookokat – is kezükbe vehették. Bemutatkozott többek között a Huawei Ascend Mate, amely a ZTE Grand Memo modelljével együtt az ún. phablet kategóriát képviseli az okostelefonok és a tabletek közé helyezhető méretével. Ezt a formátumot a Samsung Galaxy Note hívta életre, melynek új, 8-as verziószámú modelljei szintén felvonultak Hannoverben. A Microsoft a CeBIT-en jelentette be, hogy az új Surface Pro – a lekapcsolható billentyűzettel ellátott, Windows 8 alapú ultrabook – a második negyedévtől Németországban is forgalomba kerül.

A Deutsche Telekom és a Vodafone a legújabb HTC, Nokia és Sony okostelefonok mellett a BlackBerry Z10-et is kiállította standján. Sokan azt várják, hogy az új modellel a gyártó a BYOD trendet meglovagolva nagystílűen fog visszatérni a piacra, amelyről gyakorlatilag kiszorították a lakosságnak készült eszközök. A Secusmart a BlackBerry Z10 speciális változatát is elhozta a CeBIT-re, amely a német kancellár és más, szövetségi politikusok szuperbiztonságos okostelefonja lesz.

Beszélnek a számok
Az információk széles körű és azonnali hozzáférhetősége – a nehéz gazdasági körülményekkel együtt – az utóbbi években különösen nagy kihívások elé állítja az olyan nagy és átfogó szakmai kiállítások szervezőit, mint a CeBIT. Idén a világ 70 országából valamivel több, mint 4 ezer cég állított fel standot a Deutsche Messe területén március 5-9. között. A díszvendég Lengyelországot 150 vállalat képviselte. A kiállítást kísérő CeBIT Global Conferences program 130 előadó részvételével három teremben összesen 75 órányi prezentációt és eszmecserét kínált.

A CeBIT látogatottsága évről évre csökken, idén a világ 120 országából mintegy 285 ezren váltottak belépőt a kiállításra. Ez bő 100 ezerrel kevesebb érdeklődőt jelent a pár évvel ezelőtti adathoz képest, és halvány árnyéka csupán a fénykorban jegyzett nyolcszázezres látogatói számnak. A záró sajtótájékoztatón Frank Pörschmann azonban hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a szervezők – akik idén 20 százalékkal csökkentették a kibocsátott tiszteletjegyek számát – már nem a mennyiségre, hanem a minőségre fókuszálnak. Ennek eredményeként a szakmai látogatók száma folyamatosan nő, így arányuk idén már elérte a 84 százalékot.

A kiállítók szintén elégedetten nyilatkoztak részvételükkel kapcsolatban, öt nap alatt több mint 7 millió üzleti megbeszélést folytattak, ami 50 százalékkal felülmúlta az előzetes várakozásokat.

Jövőre a CeBIT március 11-15. között várja látogatóit Hannoverbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.