Hirdetés
. Hirdetés

Blokklánc: A megbízhatóság főkönyve

|

A logisztika, a pénzügyi szolgáltatások és a mezőgazdaság területén tevékenykedő vállalatok máris az üzleti tranzakciók lebonyolításának és ellenőrzésének ígéretes módszereként tekintenek a digitálisfőkönyv-technológiára.

Hirdetés

Hiába volt akkora felhajtás körülötte az utóbbi időben, a blokklánc még nem terjedt el a vállalatok körében. 2018-ban azonban gyökeresen megváltozhat a helyzet, a megbízható tranzakciókat ígérő technológia reputációja ugyanis folyamatosan nő az informatikai vezetők körében.

Hirdetés

A blokklánc a tranzakciók nyilvántartására szolgáló megosztott digitális főkönyv. A hálózatban a résztvevők közötti minden egyes tranzakció egy blokknak nevezett rekordban tárolódik el, amelyet digitálisan aláírnak annak érdekében, hogy garantálják a hitelességét, és minden pillanatban konszenzus van a tranzakciók állapotát illetően. A CIO-k érdeklődését az kelti fel a blokklánc iránt, hogy általa a vállalati hálózatban digitális bizalom alakítható ki. Például egy blokklánccal támogatott ellátásilánc-hálózatban minden résztvevő kap egy példányt az aktuális hitelesített főkönyvből. Ha esemény történik az ellátási láncban, valamennyien biztosak lehetnek abban, hogy amit a digitális főkönyv állít, az valóban megtörtént.

Clint Boultonnak, a CIO.com magazin munkatársának nyilatkozó technológiai vezetők egyetértenek abban, hogy digitális főkönyvvel olyan fokú bizalom építhető ki, amelyet más technológia jelenleg nem kínál.

Csomagküldés és -követés
A United Parcel Service (UPS) külön csapatot hozott létre a blokkláncnak az ellátási láncban való alkalmazásának vizsgálatára, tudjuk meg Linda Weaklandtől, a cég vállalati architektúráért és innovációért felelő részlegének vezetőjétől. Weakland hatalmas potenciált lát a blokkláncban például a vámolási tevékenységet alkotó rengeteg manuális folyamat automatizálása, sőt egész tevékenységének automatizálása, az ügyintézés felgyorsítása terén. Javíthatja továbbá a tranzakciók pontosságát, és csökkentheti a fizikai eszközök (például a szállítókonténerek) költségeit.

Csakhogy a blokkláncban rejlő lehetőségek teljes kibontakoztatásához a technológiát a teljes ellátási láncban alkalmazni kell. Ezt szem előtt tartva a UPS tavaly novemberben csatlakozott a Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) iparági szövetséghez, amely blokklánc-szabványokat fejleszt a fuvarozási szektor számára. Weakland szerint ezek a szabványok segíthetnek a UPS-nek és partnereinek a blokkláncok közötti adatmegosztásban, amit jelenleg nehéz megvalósítani.

- A BiTA-nak köszönhetően olyan szabványokhoz juthatunk, amelyek még hasznosabbá tehetik a blokkláncot, hangsúlyozza Weakland.

A UPS-nél a blokkláncot a fejlesztés alatt lévő Smart Logistics Network hálózatának integráns részeként képzelik el. Ez a hálózat további feltörekvő technológiákat - dolgok internete, robotika, mesterséges intelligencia és gépi tanulás - tartalmaz. Weakland főnöke, a UPS CIO-ja, Juan Perez ezeket a technológiákat a kinevezése után, 2016-ban létrehozott Advanced Technology Group részleg közreműködésével vezeti be a vállalatnál.

A blokklánc és a pénzügyi szektor
Vijay Sankaran, a TD Ameritrade informatikai vezetője szerint a blokklánc előbb vagy utóbb komoly versenyelőnyöket nyújt az alkalmazóknak, jóllehet egyelőre legalább olyan sok kihívást tartogat a pénzügyi szolgáltatóknak, mint amennyi haszonnal jár az alkalmazása. Sankaran külön csapatot hozott létre a digitálisfőkönyv-technológiák hasznosítási lehetőségeinek vizsgálatára. Meggyőződése, hogy egyes tranzakciók jelenleg akár több napig tartó végrehajtása idővel percekre vagy másodpercekre rövidülhet. A partnereikkel megosztott kereskedési dokumentumok ugyancsak pontosabbakká válnak, így csökken a manuális, papíralapú folyamatok száma. A TD Ameritrade első tesztprojektje keretében pénzátutalásokat végeztek a vállalat brókerszolgáltatása és bankrészlege között. Ez a kísérlet szolgál majd alapul az intézményközi együttműködéshez; felgyorsítja a pénzmozgatást és a számlák létrehozását, tudjuk meg Sankarantól. A blokklánc további lehetséges alkalmazásai között megtalálható az ügyfelek közötti információ-megosztás, az általában rengeteg papírmunkát igénylő meghatalmazott szavazás, valamint a hitelkártyákat felváltó mikrofizetés.

Idővel a blokklánc pénzügyi alkalmazásai lesznek a legérdekesebbek Sankaran szerint, mivel jelentősen csökkentik majd a tranzakciók idejét és költségeit. Az online brókercég több hyperledger technológiát (Ethereum, R3 Corda és a JP Morgan-féle Quorum) tesztel jelenleg. A kiválasztott megoldásnak mindenképpen nagyvállalati szintűnek kell lennie, mivel csak az ilyen kezeli megfelelően a biztonságot, a privilégiumokat, továbbá méretezhető és jó teljesítményt nyújt, hangsúlyozza a szakember.

Ám mint az minden feltörekvő technológia esetében lenni szokott, a TD Ameritrade-nek rengeteg bizonytalansági tényezővel kell majd szembesülnie a blokklánc bevezetése során. Problémát jelent az alapul szolgáló platform kiválasztása, tudván, hogy esetleg meg kell majd szabadulnunk tőle, ha nem nyújtja a kívánt teljesítményt, osztja meg velünk gondját Sankaran, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik, mértékadó partnereik milyen irányban fejlesztenek. A szakember jelentős konszolidációra számít a blokklánc területén, a nagyobb szereplők szerzik meg a technológiai megoldásokat, nagy felfordulást idézve elő az iparágban. Tisztában van azzal, könnyen előfordulhat, hogy egy napon majd "lovakat kell cserélniük".

Felforgatásra érett
Bár a blokklánc több módon is forradalmasíthatja a pénzügyi szolgáltatásokat, más szektorokban sokkal korlátozottabb az alkalmazhatósága. Ez különösen igaz az élelmiszeriparra, ahol a WalMartnak és más áruházláncoknak gyümölcsöt szállító Driscoll's cég tevékenykedik. A vállalat és több mint egy tucatnyi másik élelmiszerszállító az IBM-mel működik együtt a fertőzött élelmiszerek eredetének megállapítását biztosító blokklánc-technológia bevezetésében. A megoldással a Driscoll's informatikai vezetője, Tom Cullen szerint elkerülhető a megalapozatlan egymásra mutogatás. Mivel a blokklánc képes az ellátási lánc minden adatbeviteli pontját nyilvántartani, lehetővé teszi a termékek eredetének és útjának pontos nyomon követését. Cullen cégét a legjobban a gyümölcsök eredete és a hozzájuk adott tanúsítvány érdekli, attól kezdve, hogy a termék bekerül az ellátási láncba.

A Driscoll's jelenleg Bluetooth-képes GPS szenzorokat használ a hűtőkocsikban szállított gyümölcsök hőmérsékletének mérésére. Így ha például a raktér felmelegedése miatt "megfő" a kamionban a gyümölcs, a Driscoll's tudni fog erről. Csakhogy egy élelmiszer-eredetű járvány kitörése esetén ezzel a rendszerrel nem lehet nyomon követni az adott gyümölcsszállítmányt. A raklapokon és a konténereken lévő vonalkódok naplózásával viszont egy blokkláncon alapuló rendszer már lehetővé teszi a gyümölcsök nyomon követését egészen a betakarítás helyéig, hiszen a főkönyv állandó és megváltoztathatatlan.

Bár a Gartner tavaly novemberi jelentése szerint a blokklánc volt a legkeresettebb kutatási téma a vállalat ügyfelei között, a technológia továbbra is gyerekcipőben jár. A fejlődés felgyorsítása érdekében a piackutató cég arra ösztönzi az informatikai vezetőket, hogy pilotprojektekben teszteljék a technológiát. A lassú előrehaladás ellenére a CIO-k bizakodóak a blokklánc jövőjét illetően. Sankaran szerint 2018-ban és 2019-ben a blokklánc áttörést érhet el, és a kísérleti fázisból a fősodorba kerülhet a pénzügyi és más iparágakban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.