Hirdetés
. Hirdetés

Blokkláncos útlevél koronavírus ellen

|

A technológiai szektort is súlyosan érintette a Covid-19, de a képet árnyalják az olyan szükségszerű folyamatok, mint például az online értekezletet nyújtó alkalmazások vagy az elektronikus bankolás iránt megnyilvánuló robbanásszerű érdeklődés.

Hirdetés

Nem újdonság az otthonról végzett munka az IT-ágazatban, ezért sok fejlesztő fordulhatott rá azonnal a védekezést segítő, vagy a megnövekedett igényeket kielégítő megoldások fejlesztésére. A legjobb példa a hatás kétarcúságának szemléltetésére az online fizetési szolgáltatók helyzete. Egyrészt nagyot ugrott az igény az elektronikus és/vagy érintésmentes fizetési módok iránt, ugyanakkor a nemzetközi tranzakciók volumene csökken (lásd a Mercury Processing elemzését). Ezen nem is csodálkozhatunk, mivel a sok utalást generáló turizmus gyakorlatilag leállt, a határon túli munkavállalók jó része hazatért.

Hirdetés

Tisztább a kép a biztonsági, compliance és távoli azonosítást szolgáló fejlesztések környékén, ezek ugyanis egyértelműen képesek előnyt kovácsolni a járvány hatásaiból, és most döntéshozói szinteken is teljes mértékben igazoltnak láthatják létjogosultságukat. Van egy technológia, ami ezekben a használati esetekben különösen erős, ez pedig a blokklánc. Az Európai Parlament elemzése második helyen tárgyalta a vírus ellen bevethető technológiák sorában.

Amit a techguruk már évek óta ismételgetnek, most kézzelfoghatóvá vált: a blockchain gyakorlati alkalmazása nem csak elmélet - és éppen a koronavírus teremtett rá számos precedenst. A járvány az egész világot érintette, megindult a védekezéshez szükséges eszközök és az egészségügyi adatok határokon átnyúló forgalma, sok intézmény nézett szembe cash-flow-nehézségekkel, amit akár publikus forrásgyűjtéssel is próbált kezelni. A társadalmakban megjelent a dilemma, hogyan bízhatunk rokonaink, munkatársaink és a boltban velünk egy időben vásárolók egészségességében, hogyan igazolhatjuk saját egészségességünket.

Ezekre a kihívásokra lobogó köpenyben érkező hősként képes megoldásokat adni a blokklánc. A technológia lényege a tranzakciók elosztott könyvelése, így ideális egymással szemben természetes bizalmatlansággal viseltető szervezetek közötti hiteles felület szerepének betöltésére, működése biztonságos, válaszideje gyors. Már számos, corporate elvárásoknak is megfelelő platform érhető el a fejlesztők számára, amelyen megalkothatóak például az egészségügyi adatok globális gyűjtését biztosító rendszerek, amelyek hitelesen igazolják az adat forrását, keletkezési idejét és integritását. Példa lehet erre a WHO által is támogatott www.mipasa.org.

Természetesen blokkláncon fizikálisan létező dolgok jellemzőit is rögzíthetjük, így az egészségügyi eszközök kereskedelmében, az ellátási láncokban égető problémát jelentő minőségbiztosítást is megvalósíthatjuk.

Most, a koronavírus elleni védekezés második szakaszában fel fog értékelődni a fertőzöttség vagy immunitás igazolhatóságának kérdése. A problémára már jónéhány műhelyben készül a megoldás, röviden csak immunity passportnak nevezett személyes digitális okmány formájában, amely az előzetesen elvégzett teszt, esetleg kórházi jelentés adatait rögzíti hitelesen. A blokklánc legnagyobb előnye e tekintetben, hogy személyes adatok tárolását nem igényli, és akár globálisan használható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.