Hirdetés
. Hirdetés

Bohóc a dobozban: kinek készül a Windows Vista?

|

A Microsoft új operációs rendszerének tervezett végfelhasználói szerződése az utóbbi időben nagy port vert fel az érdeklődők körében, néhányan már megjelenése előtt a dobozos Vista halálhírét keltik.

Hirdetés

A múlt hét folyamán több hírforrás is beszámolt róla, hogy a Microsoft módosította és a januárban érkező Vista operációs rendszerhez igazította a jelenleg futó Windows XP végfelhasználói szerződését (EULA - end user license agreement). Az új feltételek értelmében a végfelhasználók a szoftver megvásárolt és telepített példányát csak egy alkalommal költöztethetik tovább; ha másodszor is gépet akarnak cserélni, újra meg kell majd vásárolniuk a Vistát. Hogy mi számít másik számítógépnek, azt természetesen nem a felhasználó személye vagy a masina elhelyezése határozza meg, így például egy újabb alaplapcsere egyben azt is jelentené, hogy ismét ki kell fizetni azt a legkevesebb 199 dollárt, amibe a "fapados" Home Basic változat kerül (a mindentudó Vista Ultimate esetében már 399 dollárról beszélünk.)

Azokat az otthoni felhasználókat értelemszerűen alig vagy egyáltalán nem érinti a változás, akik komplett számítógép-konfigurációt vásárolnak előre telepített operációs rendszerrel, majd a következő esedékes hardverfelújítás alkalmával megszabadulnak PC-jüktől és hasonló módon szerzik be új gépüket. Akik viszont munkájuk vagy az újabbnál újabb játékok iránti érdeklődésük miatt érzékenyebbek a változásokra és gyakrabban, akár néhány havonta cserélgetik számítógépük egyes hardvereit, nehéz helyzetbe kerülnek. És akkor még nem is beszéltünk a virtualizációs technológiákról, a több különböző operációs rendszer vagy egy adott OS másolatainak egyidőben történő futtatásáról. A végfelhasználói szerződés értelmében a Vista fizikai gépről virtuális gépre, vagy virtuális gépek között is csak egyetlen alkalommal vihető át. (Érdekes, hogy a Business és az Ultimate változatok futtathatók maradnak vendég (guest) operációs rendszerként a virtualizáció során.)

A Microsoft illetékesei elmondták, hogy az esetlegesen felmerülő problémák a felhasználók kis részét érintik, Paul Thurrott Windows-szakértő vonatkozó cikkében körülbelül 10 százalékukról beszél, és kifejti: a PC-tulajdonosok kevesebb, mint 5 százaléka nyitja ki valaha is saját kezével a számítógépházat. Thurrott szerint már az XP-vel kapcsolatos szabályozás mögött is hasonló törekvések álltak, csupán a zavaros megfogalmazások tették lehetővé annak a tévhitnek a kialakulását, hogy a megvásárolt Windows szabadon hurcolható gépről gépre, és előtte csak az előző telepítést kell eltávolítani. A szakember úgy vélekedett, hogy a Vistával kapcsolatos licencpolitika egyáltalán nem lesz idegen a felhasználói szokásoktól, mindössze az egyértelmű megfogalmazás és a kalózok elleni, integrált védelmi megoldások - például a sokak által kárhoztatott Software Protection Platform - jelentenek majd újdonságot.

Koroush Ghazi, a Tweakguides.com oldal szerzője Thurrott írására reagálva felveti, hogy a hátrányos helyzetbe kerülő felhasználók számával kapcsolatos 5-10 százalékos adatok teljesen spekulatívak. Ám ha fenntartások nélkül elfogadjuk őket, 2010-re akkor is 100 millió emberről lesz szó, már ha hihetünk Steve Ballmer Microsoft-vezér prognózisának, melyben az évtized végére 1 milliárd PC-tulajdonosról beszél. Ghazi példaként a DirectX 10 (DX10) gyorsítást hozza fel. Az újabb játékok csak az újabb, a DX10 alkalmazásprogramozási felületet (API) támogató videokártyákkal futnak; ezek a kártyák pedig PCI Express csatolóval jönnek, ami sokak számára egyben alaplap-cserét is jelent majd. A szakember szerint ilyen licencpolitika csak a Microsofthoz hasonló, szinte versenytárs nélküli vállalatnak juthat eszébe, senki más nem engedhetné meg magának.

A hírek hatására mindenütt megjelenő olvasói hozzászólások is felháborodást tükröznek. Kiderül belőlük, hogy a PC-felhasználók egyelőre kisebb részét kitevő, de számukban egyre szaporodó - jelenlétükben pedig meghatározó -, elkötelezett számítógéphasználók magukra nézve hátrányosnak érzik a Microsoft lépéseit. Többen egyenesen arról beszélnek, hogy azok eredményeképpen a kalózok aktivitása nemhogy csökkenni nem fog, de éppenséggel felerősödik, újra fellángol a vállalattal kapcsolatos, az utóbbi időben mérséklődő ellenszenv, és egyre többen pártolnak majd át a Linux platformhoz. A szóbanforgó "számítógép-megszállottak" nem képviselik ugyan a potenciális vásárlók nagyobbik részét, de ők azok, akik naprakészek az IT-világ történéseiben, az ő véleményük hallatszik a legtöbb fórumon, és jelentős hatással vannak a trendeket csak némi késéssel követő tömegekre.

"A DX10 nem jelent akkora változást, hogy érdeklődni kezdjek a Vista iránt. Tökéletesen megvagyok az XP-vel, amíg a Linuxból nem jelenik meg valamilyen korszerű, játékra is alkalmas disztribúció" - írja egyikük a FiringSquad fórumában. "Sajnálom azokat az embereket, akik Vistát akarnak majd árulni a vállalkozásukban. A Dell még csak-csak megoldja, de őket darabokra szedik majd az ügyfelek" - teszi hozzá egy másik hozzászóló. A harmadik olvasó azt kérdezi: "Ha a chipkészletem túlmelegszik, és elszáll az alaplapom - amire már volt példa -, az újabb operációs rendszerért is levesznek még 250 dollárra?" A választ valószínűleg megtudja majd, ha megveszi és kinyitja azt a bizonyos dobozt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.