Hirdetés
. Hirdetés

CeBIT 2006: Flash alapú noteszgép a Samsungtól

|

A Samsung Electronics kifejlesztett egy nagyobb kapacitású változatot flash memória alapú SSD-jéből (solid state disk), amely arra hivatott, hogy leváltsa a merevlemezeket. Vajon az új technológia megrázhatja a merevlemezes noteszgépek piacát?

Hirdetés

A 32 gigabájtos kapacitású flash memória akkora helyet foglal, mint egy 1,8 hüvelykes merevlemezes egység, ez duplája annak, mint amit egy évvel korábban mutattak be ugyancsak a CeBIT-en. Az új lemezt egy Samsung laptopban mutatták be, s mivel mérete ugyanakkora, mint az általánosan használt notebook merevlemezek, a lecserélés semmilyen gondot nem okoz.

Az SSD három fő előnnyel rendelkezik a hagyományos merevlemezes technológiához képest. Az első az gyorsabb adatelérési sebesség. Ezt a kiállításon két laptoppal szemléltették: az egyikben SSD, a másikban merevlemez üzemelt. Az SSD-vel szerelt esetében 18, míg a másiknál 31 másodperc elteltével jelent meg a Windows Asztal, a bekapcsolást követően.

A második lényeges különbség a tartósságban rejlik. Ennek fő oka, hogy az SSD technológia egyáltalán nem használ fel mozgó alkatrészeket, ami így sokkal jobban védett a hordozhatóságból adódó ütésektől, rázkódásoktól. Aztán fontos még megemlíteni a teljesen csendes üzemeltetést.

Emellett azonban több hátrányt is hordoz magában a technológia. Amíg nem terjed el szélesebb körben, bizony igencsak drága marad az eljárás: a flash memória gigabájtonkénti ára nagyjából 30 dollár, ami a 32 gigabájtos modell esetében összesen 960 dollárt jelent. A Samsung abban reménykedik, hogy több nagyvállalat is érdeklődik majd az újdonság iránt, ami tovább rövidítheti az árcsökkenés lassú folyamatát. Mindenesetre az árak így is folyamatosan zuhannak. Tavaly májusban a gigabájtonkénti flash memória 55 dollár körül mozgott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.